Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vairavimo įgūdžių tobulinimas paprastoje aikštelėje – pavojingas ir brangus

Neretas vairuotojas prieš prasidedant žiemos sezonui, nusprendžia patobulinti savo vairavimo įgūdžius, susipažinti su savo automobilio reakcija į slydimą, staigų stabdymą. Vieni nuvažiavę į nuošalią aikštelę iš tikrųjų tai ir daro, visgi kitų apsilankymo aikštelėse tikslas yra tiesiog pašėlti su automobiliu.
„Nissan“ drifto treniruotėje
Asociatyvi nuotr.: automobilis slysta aikštelėje / 15min nuotr.

Saugaus eismo ir vairavimo specialistai teigia, kad pasiruošti avarinei situacijai aikštelėje, kurioje nevyksta eismas, yra naudinga, esą taip geriau susipažįstama su savo automobiliu, galima įvertinti tiek paties automobilio, tiek padangų stabdymo savybes, pasimokyti suvaldyti slystantį automobilį ir pan.

Visgi policijos atstovai yra kategoriški – taip daryti negalima, nesvarbu, kad aikštelėje nėra automobilių, tai nepadaro jos ne bendro naudojimo vieta.

Nereikia net pasakoti apie tai, kad toks vairavimas gali būti priskiriamas pavojingo ar chuliganiško vairavimo kategorijai, o tada gresia dideli finansiniai nuostoliai su teisių vairuoti praradimu.

Tačiau yra ir dar vienas dalykas, kuriuo rizikuoja nusprendusieji treniruotis aikštelėje, ar tai būtų rimta treniruotė ir savo automobilio pažinimas, ar tiesiog „pasidraskymas“ automobiliu su šoninio slydimo elementais.

Draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovas Dominykas Trimonis tvirtina, kad labai dažnai atsitikus eismo įvykiui treniruočių ar varžybų (oficialių ar ne) metu, draudimo išmoka už eismo įvykį nėra išmokama:

„Kiekviena situacija yra individuali – ar tai draudžiamasis ar nedraudžiamasis įvykis, draudimo bendrovės vertins pagal realias įvykio aplinkybes. Didžioji dalis draudimo bendrovių neatlygins žalos, jei įvykis įvyks ne eismui skirtoje teritorijoje, pavyzdžiui, ant užšalusio ežero.

Įvykius stovėjimo aikštelėje draudikai taip pat vertina individualiai atsižvelgiant į aplinkybes – jei automobilis bus apgadintas dėl netyčinių priežasčių, laikantis visų saugaus eismo taisyklių, toks atvejis turėtų būti laikomas draudžiamuoju įvykiu, tačiau jei įvykis įvyks varžybų metu (oficialių ar ne), tokiu atveju dažniausiai išmoka nebus mokama“, – teigia „If“ draudimo specialistas.

Akivaizdu, lavindami savo vairavimo įgūdžius jūs tikrai važinėsite ne pagal kelių eismo taisykles – slysite, staigiai stabdysite ir pan. Tad netyčia apgadinus savo automobilį gali tekti plačiai atverti piniginę, kadangi draudikai nuo jūsų nusisuks.

Treniruotės lenktynių trasoje – ne išimtis

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sniegas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sniegas Vilniuje

Daugelyje pasaulio valstybių, taip pat ir Lietuvoje egzistuoja galimybė savo automobiliu už tam tikrą mokestį pasivažinėti lenktynių trasoje. Tai taip pat gali būti gera treniruotė tiek susipažįstant su savo automobilio, tiek paties galimybėmis.

Visgi nutikus eismo įvykiui, taip pat kaip ir treniruojantis aikštelėje, draudimo bendrovės neatlygins jokios žalos.

Panašiai kaip sako „If“ specialistai, teigia ir įmonės „ERGO Insurance“ Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas:

„Jei draudžiamasis įvykis nutiko automobilių eismui skirtoje teritorijoje, pavyzdžiui, aikštelėje, įvykio metu patirta žala klientui bus atlyginta. Tačiau jei eismo įvykis įvyko lenktynių trasoje, kuri nėra laikoma kelių eismui skirta teritorija, ar dalyvaujant lenktynėse, varžybose, pavyzdžiui, atliekant šonaslydžio triukus, toks įvykis bus laikomas nedraudžiamuoju ir draudimo išmoka nebus mokama“, – teigia pašnekovas.

Taigi, nusprendę patobulinti savo vairavimo įgūdžius net ir uždarose aikštelėse, rizikuojate ne tik policininkų nemalone, bet ir savo piniginės storiu. Tokia pati taisyklė galioja ir specialiose mokymo aikštelėse, kuriose imituojamas automobilio slydimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius