Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Baltarusijai skirtas tanklaivis į Klaipėdą turėtų atplaukti trečiadienį

Į Klaipėdą trečiadienį turėtų atplaukti jau antras šiemet tanklaivis su Baltarusijai skirta nafta. Šįkart per Lietuvą Baltarusijai bus atgabenta rusiškos, o ne norvegiškos naftos. Kaip ir sausio pabaigoje, ji skirta Novopolocko naftos perdirbimo gamyklai „Naftan“.
Klaipėdos uostas
Klaipėdos uostas / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Žaliavinę naftą gabenantis tanklaivis „Front Ocelot“ į Klaipėdos uostą atvyks kovo 4 dieną“, – BNS komentavo Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) ir naftos terminalų operatorė „Klaipėdos nafta“.

Portalų marinetraffic.com ir vesselfinder.com duomenimis, su Maršalo salų vėliava plaukiojantis laivas „Front Ocelot“ plaukia iš Rusijos Primorsko uosto Baltijos jūroje, kur bendrovė „Transneft“ krauna naftą. Šiuo metu jis yra prie pietų Suomijos krantų.

Kovo mėnesį į Klaipėdą atplauks iš viso du Baltarusijai skirti kroviniai po 85 tūkst. tonų naftos, BNS vasarį patvirtino „Lietuvos geležinkeliai“. Baltarusija vėliau pranešė, jog tai – rinkoje įsigyta rusiška nafta.

Baltarusijos naftos eksporto bendrovė BNK informavo geležinkelius, kad tanklaivių laukiama kovo 3-4 ir 13-15 dienomis.

„Lietuvos geležinkeliai“ planuoja iki Baltarusijos sienos pervežti po 100-150 vagonų naftos per parą, o visą krovinį – per maždaug 10 dienų.

Sausio pabaigoje į Klaipėdą atplaukė pirmas laivas su norvegiška nafta Baltarusijai. „Naftan“ vadovas Aleksandras Demidovas tuomet sakė, kad gamykla ketina ir toliau importuoti naftą iš Norvegijos. Anot jo, perdirbus pirmą kartą atsigabentą naftą iš Johano Sverdrupo telkinio, bus nutarta dėl tolesnio importo.

Tanklaivis „Breiviken“ į Klaipėdą tuomet atgabeno apie 80 tūkst. tonų naftos, skirtos „Naftan“ gamyklai. Prieš tai paskutinį kartą nafta per Lietuvą į Baltarusiją buvo gabenta 2017 metais.

Praėjusią savaitę panešta, kad Baltarusijos koncernas „Belneftechim“ su Azerbaidžano valstybine naftos ir dujų kompanija „Socar“ pasirašė susitarimą dėl 160 tūkst. tonų naftos pirkimo. Du tanklaiviai kovą atplauks į Ukrainos uostus ir naftotiekiu Odesa-Brodai pasieks Baltarusiją.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo vasario pradžioje pareiškė, jog JAV kompanijos pasirengusios konkurencingomis kainomis aprūpinti nafta Baltarusijos gamyklas.

Rusijai nuo šių metų smarkiai sumažinus žaliavos tiekimą vamzdynais Baltarusijai, prezidentas Aleksandras Lukašenka nurodė jos ieškoti kitur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius