Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos aviacijos saugos agentūra leistis ir kilti Egipto kurorte nerekomenduoja, bet įspėjimų Lietuvoje nesigirdi

Leistis ir kilti Šarm el Šeicho oro uoste gali būti nesaugu, perspėja Europos aviacijos saugos agentūra. Tačiau skrydžius į šį Egipto kurortą vykdanti Lietuvos aviacijos bendrovė keleivių apie tai neįspėja. Tai papiktino susisiekimo ministrą, o apie perspėjimą pranešusi Civilinės aviacijos administracija vis dar laukia atsakymų iš bendrovės ir nežino, kas turėtų apie tai informuoti poilsiautojus.
„Small Planet Airlines“ lėktuvas
„Small Planet Airlines“ lėktuvas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šarm el Šeicho oro uoste trečiadienį leidosi daugiausia Egipto avialinijų, taip pat Ukrainos, Moldovos kompanijų lėktuvai. Vos du lėktuvai atskrido iš Vakarų Europos, tačiau ir šių šalių poilsiautojus atgabeno Egipto avialinijos. Kodėl?

Mes juos informavome dar anksčiau, tačiau pastebėjome, kad skrydžiai ir toliau organizuojami. Todėl jų paklausėme, ką jie ketina daryti, – sakė M.Kliokienė.

Europos aviacijos saugos agentūra informavo, kad vykdant skrydžius Egipto oro erdvėje virš Sinajaus pusiasalio, žemiau 260 skrydžio lygio, ir kylant bei leidžiantis El Arish, Šventos Kotrynos, Šarm el Šeicho, El Goros bei Tabos tarptautiniuose oro uostuose, gali kilti grėsmė skrydžių saugai.

Tokį patį pranešimą trečiadienį pakartojo ir Lietuvos Civilinės aviacijos administracija.

Skristi nebijo

Į Šarm el Šeichą užsakomuosius skrydžius vykdo ir poilsiautojus iš Lietuvos gabena „Small Planet Airlines“. Tačiau keleiviai prieš skrendant nėra informuojami apie tai, kad leistis šiame kurorte gali būti nesaugu. Tokios informacijos nėra ir bendrovės interneto svetainėje.

Kelionių agentūros siūlo poilsines keliones Šarm el Šeiche, o artimiausia kelionė numatyta sausio 9 dieną, bet taip pat yra ir daugiau skrydžių. Beje, kompanija į šį Egipto kurortą skraidina ir Vokietijos poilsiautojus.

Shutterstock nuotr./Šarm aš Šeicho kurortas Egipte
Shutterstock nuotr./Šarm aš Šeicho kurortas Egipte

„Small Planet Airlines“ patvirtino, kad vykdo skrydžius į Šarm El Šeicho oro uostą iš Vilniaus bei kitų Europos oro uostų kelionių organizatorių užsakymu. Tačiau virš Šiaurinės Sinajaus pusiasalio dalies neskrenda.

„Small Planet Airlines“ taiko papildomas skrydžių saugumo priemones vykdant reisus į šį oro uostą – remiantis rekomendacijomis, skrydžiai nėra vykdomi virš Šiaurinės Sinajaus pusiasalio dalies, taip pat yra atliekama papildoma saugumo patikra prieš kiekvieną skrydį“, – teigiama kompanijos komentare.

Taip pat teigiama, kad 2017 m. rugsėjo mėnesį aviakompanijos saugumo specialistai vykdė oro uosto ir antžeminių tarnybų veiklos auditą.

Dar laukia atsakymų

Civilinės aviacijos administracijos Aviacijos saugumo skyriaus vadovė Monika Kliokienė 15min teigė, kad „Small Planet Airlines“ buvo informuota apie perspėjimą. „Mes juos informavome dar anksčiau, tačiau pastebėjome, kad skrydžiai ir toliau organizuojami. Todėl jų paklausėme, ką jie ketina daryti. Mes kol kas laukiame atsakymų“, – sakė M.Kliokienė.

Ji teigė negalinti pasakyti, kodėl keleiviai nėra informuojami apie grėsmę Šarm el Šeiche. „Ši bendrovė vykdo skrydžius, o kelionių paketus parduoda agentūros. Negaliu pasakyti, kas turėtų informuoti“, – teigė ji.

M.Kliokienė užtikrino, kad informaciją vežėjai gavo, perspėjimai juos pasiekė.

Sunerimo ir ministras

Kol aiškinamasi, kas turėtų informuoti poilsiautojus, susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako, kad oro vežėjai turėtų atkreipti į tai dėmesį.

„Keleiviams ir oro vežėjams būtina atkreipti dėmesį į šią rekomendaciją dėl skrydžių saugos. Europos aviacijos saugos agentūra bei Civilinės aviacijos administracija įspėja apie galimas rizikas. Manome, kad jas įsivertinti turėtų ir Lietuvos piliečiai“, – teigiama 15min siųstame ministro komentare.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rokas Masiulis

Užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad „paskutiniu metu teroristinių išpuolių prieš krikščionių (koptų) religinę bendruomenę tikimybė nemažėja, todėl rekomenduojama nesilankyti šios religinės mažumos bažnyčiose ar vienuolynuose bei kitose koptams svarbiose vietose švenčių dienomis“.

Be to, visoje šalies teritorijoje išlieka teroristinių išpuolių pavojus, dideliuose miestuose yra demonstracijų ir protestuotojų susirėmimų su saugumo pajėgomis tikimybė.

„Vykstantiems į Egipto kurortus rekomenduojama apsistoti viešbučiuose, kurių visa teritorija (taip pat ir paplūdimio) yra nuolat stebima ir saugoma apsaugos darbuotojų“, – teigiama pranešime.

"Small Planet Airlines" komentare 15min teigiama, kad "Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijos neriboja kelionių į kurortus, kai vykstama lėktuvu, o skrydžius į Šarm el Šeicho kurortą vykdo įvairių Europos Sąjungos šalių vežėjai, bendradarbiaudami su kelionių organizatoriais (Belgijos, Italijos, Danijos, Vokietijos ir kt.)."

„Small Planet Airlines“ nuolat stebi saugumo situaciją visuose oro uostuose, į kuriuos vykdo skrydžius, ir yra pasiruošusi reaguoti į bet kokius pasikeitimus, kurie gali daryti įtaką skrydžių saugumui; taip pat vadovaujasi nacionalinių ir tarptautinių institucijų sprendimais bei rekomendacijomis", – sakoma komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius