Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvažiuojantiems į Baltarusiją iš Lietuvos jau tenka deklaruoti ir šokoladukus, ir sauskelnes

Lietuvoje daiktus ar maistą pirkę baltarusiai, kirtę sieną, sulaukia griežtos patikros, iš jų reikalaujama užpildyti deklaraciją apie kiekvieną pirkinį. Anksčiau to nebuvo, sako jie. Baltarusijos naujienų portalas tut.by apsilankė pasienyje ir sužinojo, kad nuodugniai tikrinasi ir asmeniniai pirkiniai.
Eismas Lietuvos – Baltarusijos pasienyje
Eismas Lietuvos – Baltarusijos pasienyje / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Baltarusijos muitininkai sugriežtino ne tik krovinių patikrą. Iš Lietuvos atvykstantys vairuotojai šiomis dienomos turi detaliai surašyti, ką yra pirkę Lietuvoje. 15min penktadienį lankėsi Lietuvos-Baltarusijos pasienyje, tą pačią dieną iš kitos sienos pusės įvykius nušvietė ir portalas tut.by.

Tikrina pirkinius iš Lietuvos

„Vilkikus tikrina ilgai, o man netgi vieną šokoladuką teko deklaruoti, stiprių alkoholnių gėrimų apskritai nepraleidžia“, – patirtimi dalinosi vairuotojas, grįžęs iš Lietuvos. Tut.by skelbia, kad pirmieji sugriežtinimo ženklai pasirodė penktadienį, kai tą pačią dieną apie tai pranešė ir Lietuvos muitininkai.

Rugsėjo 18 dieną Baltarusijos muitininkai pranešė apie sugriežtintą pasienio kontrolę ties ES siena, daugiau dėmesio skiriant fiziniams asmenims. Kitaip tariant, griežčiau tikrinama, ką gyventojai parsiveža iš Lietuvos ir Lenkijos.

Tut.by rašo apie baltarusių skundus, kad jų asmeniniai daiktai buvo nuodugniai tikrinami.

Deklaravo ir sauskelnes, ir dušo želę

Vilkiko vairuotojas Olegas pasakojo, kad pasiekę Kamenij Log punktą iš Lietuvos jis užstrigo keletui valandų. „Muitininkai manęs klausinėjo, ar turiu kokių nors prekių, kurias vežuosi su savimi. Turėjau porą pirktų sportinių batelių, šokoladuką, dušo želę ir dvi pakuotes pampersų. Visai tai reikėjo deklaruoti“, – žurnalistams pasakojo vairuotojas.

tut.by nuotr./Olego deklaracija
tut.by nuotr./Olego deklaracija

Pasak jo, muitininkai informavo, kad tokia tvarka nustatyta fiziniams asmenims, kurie vežasi asmeninius daiktus per sieną.

Kol Olegas pildė deklaraciją, matė, kaip kai kurie vairuotojai stebėjosi tokiais reikalavimais, ginčijosi su muitininkais. Buvo ir tokių, kurie išmetė savo asmeninius daiktus, pirktus Lietuvoje, į šiukšlių dėžę.

Lauks dešimt dienų

Šeštadienį ryte žurnalistai pasienyje sutiko baltarusį, kuris gabeno automobilius tranzitu iš Lietuvos į Kazachstaną. Vilkiką palikęs pasienio punkte jis nusprendė aplankyti savo šeimą Minske.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eismas Lietuvos – Baltarusijos pasienyje
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eismas Lietuvos – Baltarusijos pasienyje

„Įvažiavau į pasienio punktą vakar vidurnaktį, o išvažiavau tik šiandien 11 ryte. Muitininkai sakė, kad apie mano krovinį siųs užklausą į Lietuvą – ar tikrai tokia mašinų vertė. Anksčiau tokie atvejai pasitaikydavo labai retai – pakakdavo finansinės garantijos, kad aš tikrai pasiekiu Kazachstano sieną“, – pasakojo autovežio vairuotojas.

Jo teigimu, paprastai tokių dokumentų tenka laukti apie dešimt dienų. Jokių asmeninių pirkinių Lietuvoje jis sakė neįsigijęs.

Nusprendė nieko nepirkti Lietuvoje

„Aš vakar sužinojau, kad mašinose tikrina asmeninius daiktus, todėl nieko nepirkau. Nelabai ir reikėjo – Minske galima nusipirkti to, kas yra Vilniuje“, – kalbėjo vyras. Jis "Eurolines" autobusu išvyko į Minską. Autobuse baltarusis išgirdo, kad dėl patikros Baltarusijos pasienyje reisinis autobusas vėluoja jau dvi valandas.

tut.by nuotr./Eurolines autobusas kerta sieną
tut.by nuotr./Eurolines autobusas kerta sieną

„Tikrino ir autobuse visus keleivius. Žmonės nežinojo, kad iš jų bus pareikalauta užpildyti deklaracijas, buvo labai nepatenkinti“, – pasakojo jis.

Dar vienas vairuotojas – Nikolajus sakė jau aštuonis mėnesius dirbantis Lietuvos firmoje. Per ši laiką jo viliką tik vieną kartą yra tikrinę rentgenu. „O šiandien vėl praėjau jį – eilėje teko laukti tris valandas. Mačiau vilkikus iš Rusijos ir Baltijos šalių. Pastarųjų buvo daugiau, tad pasienis užkimštas krovininėmis mašinomis“, – teigė Nikolajus.

Bando neprisipažinti pirkę

Beje, tut.by taip pat rašo, kad vilkikai su rusiškais numeriais mažiau praleidžia laiko muitinėje, o su lietuviškais vykdoma griežta patikra.

Baltarusijos pasienis
Baltarusijos pasienis

Kai kurie baltarusiai kalbėjo, kad jiems pavyko išvengti asmeninių daiktų tikrinimo. „Aš greitai pravažiavau. Turėjau asmeninių daiktų, kuriuos sau pirkau, tačiau muitininkams apie tai nepasakiau. Jie manęs neklausė, tai aš jiems ir neprisipažinau“, – sakė pakalbintas Pavelas, atvykęs iš Lietuvos.

Dar viena pakalbinta jauna mama su mažu vaiku pasakojo autobuse turėjusi daiktų iš Lietuvos, tačiau juos pamatę muitininkai nieko nesakė ir deklaracijų pildyti neliepė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius