-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įvedė 220 proc. antidempingo muitus kanadiečių „Bombardier“

Jungtinės Valstijos antradienį vedė 220 proc. preliminarius antidempingo muitus Kanados aerokosminės kompanijos „Bombardier“ gaminamiems „CSeries“ lėktuvams. Muitai įvesti gavus amerikiečių lėktuvų gamintojos „Boeing“ skundą.
„Bombardier“ „C – Series“ lėktuvas
„Bombardier“ „C – Series“ lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prekybos departamentas nusprendė, kad „Bombardier“ gavo nesąžiningos naudos iš valstybės subsidijų, kai JAV aviakompanijai „Delta Airlines“ pardavė 100–150 lėktuvų.

Tiek Kanada, tiek ir Jungtinė Karalystė, kur gaminama dalis dalių „Bombardier“ lėktuvams, sieks įtikinti JAV panaikinti muitus.

„Jungtinės Valstijos vertina santykius su Kanada, tačiau net ir mūsų artimiausi sąjungininkai privalo laikytis taisyklių, – sakė JAV prekybos sekretorius Wilburas Rossas. – Užsienio vyriausybių vykdomas prekių subsidijavimas yra tai, į ką JAV prezidento Donaldo Trumpo vyriausybė žiūri labai rimtai, ir mes ir toliau vertinsime ir tikrinsime šios preliminarios priemonės tikslingumą.“

Galutinį sprendimą dėl muitų JAV priims gruodžio 12 d. Jis gali tapti rimtu išmėginimu Vašingtono ir Otavos santykiams, kurie jau ir taip yra įtempti dėl šiuo metu vykstančių derybos dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA) pakeitimo.

Tuo tarpu Kanados užsienio reikalų ministrė Chrystia Freeland pabrėžė, kad JAV tyrimas yra dar tik preliminarioje stadijoje ir kad muitai negali būti įvesti, kol tyrimas neužbaigtas.

„Kanada griežtai pasisako prieš antidempingo ir kompensacinius muitų tyrimus dėl Kanados didelių civilinių lėktuvų importo. Šiuo sprendimu akivaizdžiai norima pašalinti „Bombardier“ gamybos „CSeries“ lėktuvus iš JAV rinkos, – sakė jis. – Mes visuomet ginsime Kanados kompanijas ir Kanados darbuotojus nuo nesąžiningo ir brangaus protekcionizmo.“

Ch. Freeland taip pat pareiškė, kad lėktuvų dalys, kurias tiekia amerikiečių kompanijos, tiesiogiai užtikrina darbą beveik 23 tūkst. žmonių Jungtinėse Valstijose. „Boeing“ skundas kelia grėsmę šioms darbo vietoms Jungtinėse Valstijose“, – sakė ji.

Kanados premjeras Justinas Trudeau praėjusią savaitę pagrasino atšaukti 5,2 mlrd. JAV dolerių vertės sandorį, pagal kurį ketinta iš Jungtinių Valstijų nusipirkti 18 „Boeing Super Hornet“ naikintuvų, jeigu skundas nebus atšauktas.

Bendrovei „Bombardier“ Šiaurės Airijoje taip pat dirba 8 tūkst. žmonių, daugiausia gamykloje Belfaste. Čia gaminami „CSeries“ lėktuvų sparnai ir fiuzeliažai.

„Mes griežtai nepritariame Prekybos departamento preliminariam sprendimui, – skelbia kanadiečių kompanija. – Pasiūlytų muitų dydis yra absurdiškas ir prasilenkia su realybe, susijusias su milijardinės vertės lėktuvų gamybos programomis.“

„Boeing“ teigia, kad „Bombardier“ pardavė 75 CS 100 lėktuvų aviakompanijai „Delta Airlines“ už 19,6 mln. JAV dolerių, nors jų gamybos išlaidos siekia 33,2 mln. JAV dolerių. O įvesti antidempingo muitai vieno lėktuvo gamybos kaina teoriškai padidins iki daugiau nei 60 mln. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius