Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

M.Skuodis: „Manau, kad Rusijos vežėjai greitai negalės apskritai patekti į ES oro erdvę“

Lietuva nuo vidurnakčio užvėrė savo oro erdvę Rusijos orlaiviams – tokio pat žingsnio imasi vis daugiau Europos Sąjungos (ES) šalių. Susisiekimo ministras Marius Skuodis 15min sekmadienio naktį teigė manantis, kad Rusijos vežėjai greitai apskritai nebegalės patekti į ES oro erdvę. Tuo tarpu komentuodamas Rusijos atsaką uždaryti savo oro erdvę Lietuvai, ministras sakė, kad reisinių skrydžių nėra, o vykstantys tranzitu rinksis kitus maršrutus.
Marius Skuodis
Marius Skuodis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

ES valstybės viena po kitos priima sprendimus nebeleisti Rusijai naudotis savo oro erdve – Lietuva tokį sprendimą priėmė šeštadienį, apie tai jau pranešė Jungtinė Karalystė, Latvija, Estija, Slovėnija, Čekija, Lenkija, Rumunija, Bulgarija. Naujausia šalis, priėmusi tokį sprendimą – Vokietija.

M.Skuodžio nuomone, Rusija neužilgo gali likti atkirsta nuo ES oro erdvės.

„Šiame kontekste manau, kad Rusijos vežėjai greitai negalės patekti į ES oro erdvę apskritai. Kad ir šįvakar paskelbti Vokietijos planai“, – naktį iš šeštadienio į sekmadienį 15min sakė M.Skuodis.

Ieškos kitų maršrutų

Atsakydama Rusija paskelbė taip pat uždaranti savo oro erdvę Lietuvai ir daugumai kitų šalių, priėmusių draudimą rusų oro linijoms skristi virš savo teritorijų. Komentuodamas šią žinią M.Skuodis tvirtino, kad vežėjai galės pasirinkti kitus maršrutus.

„Reguliarių reisinių skrydžių šiuo metu neturime, o skrendantys tranzitu turi galimybę pasirinkti kitokius maršrutus“, – naktį iš šeštadienio į sekmadienį 15min sakė M.Skuodis.

Tuo tarpu kalbėdamas apie Lietuvos Vyriausybės priimtą sprendimą uždaryti oro erdvę Rusijos orlaiviams, M.Skuodis tvirtino, kad per Lietuvą rusiški lėktuvai skraido dviem kryptimis.

„Per mus daug skrenda į Kaliningradą ir bendrai tranzitu į Europą. Dabar negalės“, – 15min sakė susisiekimo ministras.

Paklaustas, ar Lietuva yra įsipareigojusi leisti tranzitą į Kaliningradą tik sausuma, ar yra kokie nors susitarimai ir dėl oro tranzito į šią teritoriją, M.Skuodis užsiminė, kad tokių susitarimų būta.

„Susitarimų yra, bet Lietuvos Vyriausybės sprendimas padarytas viską įvertinus“, – pabrėžė ministras.

Kaip pranešė Rusijos federalinė oro transporto agentūra, Rusijos oro linijos į Karaliaučių vyks virš neutralių vandenų virš Baltijos jūros.

Tranzito į Kaliningradą nutraukimas sausuma – nesvarstomas

Tuo tarpu paklaustas, ar neketinama uždrausti ir tranzito per Lietuvą į Kaliningradą, M.Skuodis teigė, kad apie tai šeštadienį pasisakė premjerė.

Premjerė šeštadienį teigė, kad Kaliningrado tranzitas yra Europos Sąjungos teisės sudėtinė dalis – specialus ES susitarimas su Rusijos Federacija. Dėl šios priežasties Lietuva negali vienašališkai nutraukti tranzito į Karaliaučių, o šį sprendimą galėtų priimti tik ES.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Sprendimą uždrausti savo oro erdvę orlaiviams iš Rusijos Lietuvos Vyriausybė priėmė šeštadienį. Vyriausybės posėdyje susisiekimo ministras tvirtino, kad yra numatomos tam tikros išimtys, susijusios su avariniu tūpimu, avarinių skrydžių atvejais, skrydžiais humanitariniais tikslais.

Šią savaitę Rusija įsiveržė į Ukrainą šokiruodama visą demokratinį pasaulį. Kaimynę užpuolusiai agresorei tarptautinė bendruomenė duoda vis griežtesnį atkirtį, įvesdama ekonomines sankcijas. Nors dėl vienos veiksmingiausių priemonių – Rusijos atjungimo nuo SWIFT sistemos Vakarams kelias dienas nepavyko susitarti, sekmadienio naktį paskelbta, kad toks susitarimas įvyko. Tiesa, skelbiama, kad iš SWIFT bus pašalinti ne visi, o „pasirinkti“ Rusijos bankai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius