Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

M.Skuodis: ministerija svarsto, ką daryti su serbų skrydžiais Maskvos kryptimi

Europos Sąjunga (ES) uždarė savo oro erdvę karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos oro vežėjams. Serbija pasielgė priešingai – valstybės valdomos oro linijos „Air Serbia“ padvigubino savo skrydžių skaičių Maskvos kryptimi. Skelbiama, kad po ES ir Ukrainos kritikos „Air Serbia“ šių skrydžių skaičių mažina, bet jų nenutraukia. Susisiekimo ministerija, pasak jai vadovaujančio Mariaus Skuodžio, svarsto, ką dėl tokių skrydžių daryti.
Marius Skuodis
Marius Skuodis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Serbijos elgesys karo Ukrainoje akivaizdoje, pasak ministro, atskleidžia, kokios šios šalies vertybės.

„Kai tokiais atvejais skrydžių skaičius būna tas pats, tai yra viena, bet kai Europa priima vienus sprendimus, o kažkuri šalis padidina skrydžių skaičių, tai labai daug ką pasako apie vertybes. Atrodo, kad tos vertybės turėtų būti labiau Vakarų ir europietiškos“, – 15min ketvirtadienį komentavo ministras.

Susisiekimo ministerija, pasak jo, svarsto, ką daryti dėl „Air Serbia“ skrydžių iš Maskvos ir į Maskvą, kurie vyksta ir per Lietuvos oro erdvę.

„Aš pradėjęs viduje diskusijas. Lietuva gali pati priimti tam tikrus sprendimus dėl savo oro erdvės, bet mes puikiai suprantam, kad tai būtų neefektyvu, nes labai maža oro erdvė, labai paprasta ją apskristi“, – teigė M.Skuodis.

Sprendimus dėl „Air Serbia“ skrydžių, pasak jo, būtų geriausia priimti Europos mastu, jei nepavyks – regiono mastu.

„Visą laiką prioritetas yra Europos Sąjungos lygmuo. Jeigu ne Europos Sąjungos lygmuo, tada galėtų būti regioninis lygmuo.

Bet kol kas diskusijos vyksta daugiau mūsų ministerijos apimty, čia visą laiką svarbi ir Užsienio reikalų ministerijos pozicija“, – pažymėjo M.Skuodis.

Kol kas diskusijos vyksta daugiau mūsų ministerijos apimty.

Trečiadienį serbų portalas politika.rs pranešė, jog Vakarų ir Ukrainos spaudimą patirianti „Air Serbia“ mažina savo skrydžių Rusijos kryptimi skaičių ir jų vykdys tiek, kiek prieš karą Ukrainoje.

Pasak portalo, oro linijos į Maskvą planuoja skraidyti aštuonis kartus per savaitę, į Sankt Peterburgą – galbūt du kartus.

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius anksčiau šią savaitę paskelbė, jog „Air Serbia“ per dieną vykdys tik vieną skrydį į Maskvą.

„Ir ar tie, kurie vadovauja persekiojimui prieš Serbiją dėl skrydžių į Rusijos sostinę, bus tuo patenkinti?“ – klausė A.Vučičius, duodamas interviu televizijai. Jį cituoja naujienų agentūra AP.

Prezidentas, kalbėdamas apie turkų į Rusiją vykdomus skrydžius, skundėsi, kad „tų NATO narių, kurios iš dalies yra Europoje, iš dalies Azijoje, be to, turi 30 kartų daugiau skrydžių į Maskvą nei Serbija, niekas neliečia“.

Belgrado oro uosto svetainės duomenimis, trečiadienį į Maskvą skrido du „Air Serbia“ lėktuvai, ketvirtadienį šia kryptimi taip pat numatyti du skrydžiai, penktadienį – trys.

123RF.com nuotr./„Air Serbia“ lėktuvas
123RF.com nuotr./„Air Serbia“ lėktuvas

Nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Serbija stengiasi išlaikyti politinę pusiausvyrą tarp Rusijos ir Vakarų.

Serbija balsavo už Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliuciją, smerkiančią išpuolį prieš Ukrainą, tačiau atsisakė įvesti Rusijai kokias nors sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius