Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mes vergai su automobilių numeriais“: jaudinantys ukrainiečių pasakojimai apie nesiskaitymą darbe, tikina negavę beveik 40 tūkst. grynais (1 dalis)

Profesionalus vairuotojas Viktoras Vasinas nuo 2014-ųjų dirbo vienoje didžiausių transporto sektoriaus įmonių. Ukrainietis, kaip ir daugelis imigrantų iš Rytų, į Europos Sąjungos šeimai priklausančią Lietuvą atvyko matydamas didesnes galimybes sau ir savo šeimai. Tačiau šiandien V.Vasino svajonės dar neišsipildė. Nei šeima persikėlė gyventi į Lietuvą, nei jam pavyko užsidirbti pakankamai pinigų. Atvirkščiai – ukrainietis pasakoja nejučia tapęs darbdaviui lyg šiuolaikiniu vergu: nuolatinis nesiskaitymas, parašai ant nesuprantama kalba pateiktų dokumentų, išskaitos, o galiausiai, teigia vairuotojas, įmonė jam taip ir liko skolinga beveik 18 tūkst. eurų.

Andrejus (tapatybė redakcijai žinoma) iš tos pačios įmonės teigia negavęs net 21 tūkst. eurų. Taip pat tikina patyręs nesiskaitymo, gavęs pasirašyti dokumentus tik lietuvių kalba.

Teoriškai šių vyrų skundai mažai kuo pagrįsti – ant kasos išlaidų orderių yra jų parašai. Vadinasi, teisiškai pinigus ukrainiečiai gavo grynais.

Ir jie tau pasirašys bet ką, nes jie supranta, kad turi maitinti šeimą. Jie yra įkaitai. Ir mūsų darbdaviai tuo naudojasi.

Kad transporto sektoriuje gali rastis šešėlio, o imigrantai – galimai išnaudojami, teigia ir valstybinės institucijos. Valstybinė darbo inspekcija tikina, kad transporto sektorius darbo teisės atžvilgiu yra vienas rizikingiausių visoje šalyje. Valstybinė mokesčių inspekcija pažymi, kad per trejus metus atlikus beveik pusantro tūkstančio patikrinimų transporto įmonėse, rasta įvairių pažeidimų.

– Kaip jūs įvertintumėte darbdavio elgesį su žmonėmis, kurie dirba šioje įmonėje? – paklausėme Viktoro.

– Žvėriškas. Atvirai sakau. Žvėriškas.

Asmeninio archyvo nuotr./V.Vasinas komandiruotėje
Asmeninio archyvo nuotr./V.Vasinas komandiruotėje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius