-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mūšis dėl kinų milijonų: Kinijos gigantas „China Merchants Group“ renkasi tarp Rygos ir Klaipėdos

Rygos uosto vadovai tvirtina, jog viena didžiausių Kinijos valstybinių pramonės korporacijų „China Merchants Group“ (CMG) vietoj Klaipėdos uosto gali rinktis didžiausią Latvijos uostą. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto vadovai anksčiau teigė, jog kinai į Lietuvos uostamiestį ketina nukreipti didžiules investicijas.
Klaipėdos uostas
Klaipėdos uostas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kinijos korporacijos atstovai lankėsi Rygos uoste ir domėjosi jo galimybėmis. Rygos uosto valdytojo pavaduotojo Edgaro Suno žodžiais, tai leidžia manyti, jog prekybos kelias iš „China Merchants Group“ netoli Minsko statomo milžiniško pramonės ir logistikos centro gali būti tiesiamas ne per Klaipėdos, o per Rygos uostą.

„Panašu, kad šįkart Rygos uostas rimtai vertinamas kaip alternatyva Klaipėdai. Rygos geografinė padėtis yra geresnė krovinių transportavimui iš Baltarusijos“, – sakė E.Sunas.

Pasak jo, CMG atstovai apžiūrėjo konteinerių terminalus ir susitiko su uosto įmonių vadovais.

Kovą CMG vadovas Li Jianhongu pareiškė, jog Lietuva tampa vis artimesne Kinijos ir CMG partnere. Jis patikino, kad Honkonge įsikūrusi bendrovė yra pasirinkusi Lietuvą kaip bazę tolesnei plėtrai į Vidurio ir Rytų Europos šalis. Korporacija skelbė turinti planų įsteigti Klaipėdoje Kinijos gamintojų logistikos parką, investuoti į Klaipėdos jūrų uostą ir tapti vieno iš terminalų valdytoja ir potencialia tolesnės uosto plėtros partnere.

„China Merchants Group“ šiuo metu įgyvendina 300 mln. JAV dolerių (275 mln. eurų) vertės projektą Baltarusijoje, greta Minsko oro uosto kompanija kuria pramonės parką „Didysis akmuo“. Vykstant statyboms per Klaipėdos uostą numatoma vežti statybines medžiagas, įrangą, konstrukcijas, o pradėjus gamykloms veikti – įvežti joms žaliavas.

CMG planuoja steigti dvi atstovybes Lietuvoje – viena jų veiks Vilniuje, o kita – Klaipėdoje. Pastarąją įkurs grupės valdoma uostų operatorė „China Merchants Holdings“.

Tiesa, kinų bandymai įkelti koją į Klaipėdą kol kas nėra itin sėkmingi. „China Merchants Group“ bandė įsigyti laivų krovos įmonę „Klaipėdos Smeltė“ , bet ją valdanti MSC grupės bendrovė „Terminai Investment Limited“ atsisakė sandorio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius