TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prognozė: skrydžiai virš Ukrainos greičiausiai liks apriboti iki 2029 m.

Europos saugios oro navigacijos organizacijos (Eurokontrolė) pranešime teigiama, kad skrydžiai virš Ukrainos greičiausiai liks apriboti iki 2029 m, rašo euractiv.com
Vilniaus oro uostas
Vilniaus oro uostas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 2 Ukraina Skrydžiai

Savo 2023-2029 m. prognozėje Eurokontrolė numatė, kad dėl tebesitęsiančių karinių veiksmų Ukrainoje iki 2029 m. skrydžių nukreipimo maršrutai išliks tokie patys.

Numatomi reikšmingi skrydžių apribojimai Moldovos, Rusijos ir Baltarusijos oro erdvėje, taip pat mažės skrydžių virš Lenkijos, rašo euractiv.com

Ukraina uždarė oro erdvę civiliniams orlaiviams 2022 m. vasario 24 d., kai prasidėjo Rusijos invazija. Netrukus po to Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga, taikydamos sankcijas dėl invazijos, uždarė savo oro erdvę Rusijos ir Baltarusijos oro transporto bendrovėms.

Tačiau Eurokontrolės skaičiai rodo, kad apribojimai paveikė ne tik tiesiogiai į karą įsitraukusių šalių, bet ir visų kaimyninių valstybių eismą.

Labiausiai skrydžių skaičius sumažėjo Estijoje (-52 proc.) ir Latvijoje (-51 proc.), po jų seka Suomija (-41 proc.), Lietuva (-39 proc.), Čekija (-38 proc.), Lenkija (-37 proc.) ir Švedija (-35 proc.).

Prognozuojama, kad 2023-2024 m. kelionių paklausą taip pat paveiks energijos tiekimo sutrikimai, didelės energijos kainos ir aukštas infliacijos lygis.

Atsižvelgiant į visus rinkoje kylančius sunkumus, tikimasi, kad 2019 m. skrydžių skaičius (11,1 mln.) bus pasiektas ne anksčiau kaip 2025 m.

Prognozė sukėlė daug diskusijų Ukrainos viešojoje erdvėje. Ukrainos valstybinė oro eismo įmonė (UkSATSE) paprieštaravo Eurokontrolės prognozėms, teigdama, kad Ukrainos oro erdvė bus vėl atidaryta pasibaigus karui.

„Svarbu suprasti, kad Eurokontrolė negeneruoja ir nenaudoja karinių prognozių, analizės ar prielaidų savo prognozėms kurti. Į šiuos skaičiavimus taip pat neįtraukti kiti neapibrėžtumo veiksniai, pavyzdžiui, nenumatyti ekonominiai sukrėtimai, geopolitinės įtampos eskalavimas ar kiti nenumatyti įvykiai, kurie gali turėti neigiamą poveikį aviacijos plėtrai. Nepaisant force majeure aplinkybių, kurias sukėlė Rusijos Federacijos karinė agresija, Ukraina visapusiškai ruošiasi atnaujinti skrydžius savo oro erdvėje“, – pareiškė UkSATSE.

Eurokontrolė pažymėjo, kad atsiradus naujiems objektyviems veiksniams, tokiems kaip karo pabaiga ir maršrutų tinklo performavimas, prognozė bus atnaujinta remiantis naujais duomenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius