Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijai gresia pašalinimas iš TIR sistemos

Lietuvos verslo bendruomenė Briuselyje su ES institucijų atstovais derina poziciją, ką daryti su daugiau nei du mėnesius tarptautinių TIR sistemos reikalavimų nepaisančia Rusija, kuri verčia vežėjus papildomai mokėti už garantijas. Kitą savaitę Ženevoje ketinama spręsti, ar taisyklių nesilaikančią Rusiją šalinti iš TIR sistemos.
Vilkikų eilė pasienyje
Vilkikų eilė / VSAT nuotr.

Gruodį Rusijai nustojus laikytis tarptautinės TIR konvencijos ir ėmus nepripažinti TIR kortelių, Lietuvos vežėjai jau skaičiuoja dešimtis milijonų litų nuostolių. Vienintelis kelias lietuvių kroviniams papildomai nemokant įvažiuoti į Rusiją – keliauti per Baltarusiją, kuri paiso tarptautinės garantijų sistemos. Tačiau baiminamasi, kad nuo liepos ir šis kelias užsidarys. Latvijos ir Estijos pasieniuose krovinius vežantiems lietuviams dabar tenka papildomai susimokėti už nacionalinę garantiją, be to, užtrunka dokumentų tvarkymas, kartais – iki penkių valandų. Briuselyje besilankanti Lietuvos pramonininkų delegacija kalba ir apie politinių priemonių poveikį Lietuvos ir visos Europos konkurencingumui.

Ženevoje įsikūręs, už tarptautinės TIR konvencijos vykdymą atsakingas, Jungtinių tautų administracinis komitetas kitą savaitę svarstys galimybę neleisti Rusijai dalyvauti TIR sistemoje, nes ji pažeidžia konvenciją. Lietuvos vežėjai už tokias priemones kol kas nepasisako.

Briuselio koridoriuose pasigirsta vertinimų, kad TIR sistema – pasenusi ir neatspindi šių laikų situacijos, todėl ją reikėtų iš esmės reformuoti. Su tuo nesutinka „Linavos“ vadovas, teigiantis, kad sistema veiksminga ir patikima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius