-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos naftos tranzito į Kaliningradą kvota išnaudota 60 proc.

Pirmadienį įsigaliojus Europos Sąjungos prieš pusmetį paskelbtoms sankcijoms rusiškos naftos ir jos produktų importui, „Lietuvos geležinkeliai“ teigia, kad Rusija šiemet jau išnaudojo apie 60 proc. metinės tranzito per Lietuvą į Kaliningradą ir atgal kvotos.
Kaliningrado tranzitas. Elenos Kanarskaitės iliustracija
Kaliningrado tranzitas. Elenos Kanarskaitės iliustracija

„LTG Cargo“ BNS nurodė, kad naftos ir jos produktų tranzitu per Lietuvą į Kaliningradą ar atgal šiemet pervežta apie 0,6 mln. tonų, o metinis jų kiekis negali viršyti maždaug 1 mln. tonų.

„Leidžiamos pervežimų metinės apimtys yra skaičiuojamos vieneriems kalendoriniams metams, nepriklausomai nuo ES reglamente nurodytų konkrečioms prekėms paskelbtų ribojamųjų priemonių taikymo pradžios datos“, –  BNS teigė „LTG Cargo“ atstovė Kotryna Dzikaraitė.

Prieš pusmetį priimtu ir nuo gruodžio 5-osios visa apimtimi įsigaliojusiu šeštuoju sankcijų Kremliui paketu stabdoma didžioji dalis naftos importo iš Rusijos, išskyrus jos tiekimą vamzdynais, taip suteikiant nuolaidų Vengrijai, neturinčiai priėjimo prie jūros.

Dar po dviejų mėnesių, nuo vasario 5-osios, draudimas apims ir rusiškų degalų importą. 

Pasak vienintelės Baltijos šalyse naftos perdirbimo gamyklos „Orlen Lietuva“ pardavimų palaikymo vadovo Ričardo Morkvėno, toks draudimas tiesioginio poveikio Lietuvai neturės.

„Mūsų gamyklai šis embargas neturi jokių pasekmių, nes „Orlen Lietuva“ viena pirmųjų Šiaurės Vakarų ir pirmoji Rytų Europoje atsisakė perdirbti rusišką „Urals“ tipo naftą“ ir nuo vasario mėnesio nesudarė nė vieno tokio pirkimo sandorio“, – pirmadienį LRT teigė R. Morkvėnas.

„Taigi, įtakos Lietuvos naftos perdirbimo pramonei šis pokytis neturės“, – pridūrė „Orlen Lietuvos“ atstovas.

Premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę interviu „Reuters NEXT“ teigė, kad sankcijos rusiškai naftai paveiks maždaug 15 proc. per Lietuvą tranzitu į Kaliningradą gabenamų krovinių.

„Lietuvos geležinkelių“ (LTG) grupės krovinių vežimo įmonė „LTG Cargo“ sausio–spalio mėnesiais į Kaliningrado sritį ir atgal per Lietuvą pervežė apie 2,3 mln. tonų įvairių krovinių. Vien spalį jų pervežta beveik 0,9 mln. tonų, skelbia įmonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius