-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Skvernelis: dėl „Yandex. Taxi“ ieškoma pagrįstų teisinių sprendimų

Premjeras teigia, kad dėl pavėžėjimo paslaugą teikiančios bendrovės „Yandex. Taxi“ ieškoma konkrečių ir motyvuotų teisinių sprendimų, bet tai nėra strateginė įmonė, kurios atveju galiotų atitinkami ribojimai. Vis dėlto Saulius Skvernelis dar kartą paragino atsakingai naudotis šios Nyderlanduose įsikūrusios Rusijos kapitalo įmonės paslaugomis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kilo šurmulys, natūralu, kad tai įvyko, bet tai nėra įmonė, kuri turi strateginę reikšmę. Ir teisės aktai, kurie labai aiškiai reguliuoja tokių investuotojų atėjimą, prevencinį patikrinimą, taip pat ir specialiųjų tarnybų, šitai įmonei nėra taikomi. (...) Pirmas žingsnis padarytas – grėsmės yra įvardytos, laukiame siūlymų sprendimų priėmėjams (...) Manau, artimiausiu metu turėsime labai aiškius pasiūlymus, kaip sprendimų priėmėjas, ar tai būtų Vyriausybės, ar savivaldybės lygmeniu, galėtų spręsti šią problemą“, – LRT radijui antradienį sakė S.Skvernelis.

Premjeras pabrėžė, kad ieškant sprendimų dėl „Yandex. Taxi“ būtina paisyti ir nacionalinės, ir Europos Sąjungos teisės.

„Neturime kalbėti apie tai, jog į verslo atėjimą, ypač įmonės, kuri įregistruota vienoje iš Europos Sąjungos valstybių, mes galėtume tiesioginiu būdu kištis, politiškai reguliuoti. Viskas turi atitikti mūsų teisės aktų reikalavimus – ir ne tik nacionalinius, bet ir tą teisę, kuri reglamentuoja visų įmonių steigimą, veiklą Europos Sąjungoje“, – teigė premjeras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Oficialus „Yandex. Taxi“ prisistatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Oficialus „Yandex. Taxi“ prisistatymas

Ministras pirmininkas vis dėlto paragino gyventojus atsakingai žiūrėti į asmens duomenis ir įvertinti būtinybę naudotis minėtos bendrovės paslaugomis.

„Bent jau šiam momentui turime aiškias pozicijas ir Kibernetinio saugumo centro, ir Valstybės saugumo departamento (...). Rekomendacijos valstybės institucijoms vienareikšmiškai nesinaudoti, o kiekvienas šalies gyventojas taip pat turėtų vertinti savo asmeninį saugumą. Aš siūlyčiau savo asmens duomenis saugoti, jeigu tie asmens duomenys, kaip dabar paaiškėja, pertekliniai, serveriai yra ne visai draugiškoje mums valstybėje“, – sakė S.Skvernelis.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) rekomenduoja nesinaudoti „Yandex. Taxi“ pavėžėjimo paslaugų programėle asmenims, dominantiems Rusijos specialiąsias tarnybas.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis BNS patvirtino, kad savivaldybei penktadienį persiųstame VSD rašte išvardijamos ir asmenų grupės, kurioms galioja rekomendacijos nesinaudoti rusiško kapitalo paslauga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Povilas Poderskis

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) penktadienį įspėjo, jog bendrovės „Yandex. Taxi“ programėlė reguliariai perduoda jautrius vartotojų duomenis į serverius Rusijoje. Centras ir toliau rekomenduoja Lietuvos vartotojams nesisiųsti šios programėlės.

Savo ruožtu P.Poderskis sako, kad savivaldybė dar laukia konkurencijos tarnybos atsakymų, ar „Yandex.Taxi“ neklaidina vartotojų skelbdamas, kad teikia taksi ir pavėžėjimo paslaugas, nors reklamoje vadina save ir „informacinės bendruomenės servisu“.

„Yandex. Taxi“ programėle išsikviesti automobilį Vilniuje galima nuo liepos 26 d.

Pačios „Yandex. Taxi“ atstovai sako esantys informacinės visuomenės paslauga, o jos valdytojai laikosi asmens duomenų apsaugos reikalavimų. „Yandex. Taxi“ administruojanti įmonė yra įsikūrusi Nyderlanduose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius