-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uždirbote iš kriptovaliutų – kaip tinkamai deklaruoti pelną pildant deklaraciją?

Kriptovaliutos jau ne vienerius metus yra ta turto klasė, į kurią investuojant buvo galima daug uždirbti arba smarkiai nusvilti. Tie, kuriuos lydėjo bent šiokia tokia sėkmė, šiemet galėjo džiaugtis pelnu, tačiau galiausiai jis bus kiek mažesnis, kadangi už uždarbį iš kriptovaliutų reikės sumokėti mokesčius, primena Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). 15min domėjosi, kaip tai padaryti teisingai?
Bitkoinai
Bitkoinai / 123RF.com nuotr.

Nuo 2021 m. gegužės 1 d., kai baigėsi pajamų už 2020 metus deklaravimas, daugelis pagrindinių kriptovaliutų, tokių kaip bitkoinas, spėjo pasiekti visų laikų kainų piką. Tada palengva nusirito 40-50 proc.

Tai šio bei to mačiusiems kriptovaliutų rinkos senbuviams nepasirodė neįprasta – ši turto klasė garsėja itin ekstremaliais ir staigiais svyravimais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kriptovaliutos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kriptovaliutos

Štai eilinis investuotojas galėjo nusipirkti populiariausios kriptovaliutos bitkoino liepos 20 d., kai jo kaina buvo 29,8 tūkst. JAV dolerių už vienetą ir, lydimas sėkmės, sugalvoti juos parduoti pačiame pike, lapkričio 8 dieną už 67,5 tūkst. JAV dolerių, taip vos per kelis mėnesius paaugindamas savo investiciją 126 proc.

Žinoma, tai tik vienerių metų pavyzdys – prieš pandemiją bitkoino kaina siekė „kuklius“ 8-9 tūkst. JAV dolerių už vienetą, tad kantriausieji galėjo 2021 m. galėjo susižerti dar įspūdingesnį pelną.

Teisybės dėlei, reikia pažymėti, kad blogas pirkimo ir pardavimo laikas galėjo nulemti ir didžiulius nuostolius. Tą pačią 2021 m. lapkričio 8 dieną įsigiję vieną rekordiškai brangų bitkoiną, šiandien vis dar sėdėtumėte su maždaug 30 proc. nuostoliu.

Vis dėlto, jei 2021 m. iš tiesų buvo tie metai, kada nusprendėte parduoti savo kriptoturtą, turėtumėte žinoti apie teisingą tokių sandorių deklaravimą.

Pažeidėjui skirta 130 tūkst. eurų bauda

VMI atidžiai stebi šią veiklos sritį, susijusią su virtualių valiutų keitimu, pardavimu ir pirkimu bei kitais aspektais.

Įstaiga atlieka asmenų gautų pajamų analizę, identifikuoja nedeklaruojančius, neteisingai deklaruojančius šias pajamas asmenis bei vykdo jų kontrolės veiksmus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

2019 – 2021 m. VMI vykdydama virtualių valiutų pardavimų sandorių kontrolės ir stebėsenos veiksmus atliko apie 400 tikrinimų, kurių metu papildomai priskaičiuota beveik 3 mln. eurų mokėtinų mokesčių, taip pat inicijuotas 1 ikiteisminis tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius