-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vežėjus ragina susilaikyti nuo kelionių į Kazachstaną, pranešama apie protestų vietovėse įstrigusius vairuotojus

Lietuvos transporto įmonės, vežančios krovinius į Kazachstaną ir per šią šalį į Kirgiziją, Uzbekistaną, Tadžikistaną, raginamos atidėti krovinių gabenimą į šias šalis, kol Kazachstane vyksta masiniai neramumai ir paskelbta nepaprastoji padėtis. Vežėjams, esantiems kelyje, rekomenduojama ieškoti alternatyvių kelių, o įstrigusieji neramumų draskomame krašte kviečiami laikytis įvestų ribojimų, vengti viešų vietų, kur vyksta mitingai, protesto akcijos, didesni žmonių susibūrimai. Pranešama, kad yra vilkikų vairuotojų, įstrigusių protestuotojų kontroliuojamose teritorijose ir aikštelėse, rašoma „Linavos“ pranešime žiniasklaidai.
Neramumai Kazachstane
Neramumai Kazachstane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Zenonas Buivydas kviečia visus vežėjus, dirbančius su Centrinės Azijos – Kazachstano, Kirgizijos, Uzbekistano ir Tadžikistano – rinkomis, susilaikyti nuo bet kokių kelionių į šiuos regionus.

VIDEO: 15min skaitytojai pasidalino vaizdais iš neramumų apimto Kazachstano

„Kai kurie vežėjai, vežantys krovinius į minėtas šalis per Kazachstaną, jau susiduria su sunkumais. Stabdomas bent jau savaitei krovinių gabenimas, tikintis, kad neramumai karštuosiuose taškuose pasibaigs. Kur kas sudėtingesnė situacija yra su jau pakeliui esančiais vilkikų vairuotojais ir jų vežamais kroviniais, kurie įstrigę, pavyzdžiui, prie Rusijos ir Kazachstano sienos, kuri yra uždaryta. Dar sudėtingesnė situacija su vairuotojais, įstrigusiais neramumų draskomuose regionuose. Kiek jų ten yra šiuo metu negalime tiksliai pasakyti“, – sako Z.Buivydas.

Pasak jo, kelyje esantiems vairuotojams ir įmonėms, kuriose jie dirba, siūlome ieškoti alternatyvių kelių, nors jų paprastai būna mažai, o šalyje įstrigusiems rekomenduojama išklikti laikytis įvestų ribojimų, vengti viešų vietų, kur vyksta mitingai, protesto akcijos, didesni žmonių susibūrimai.

„Šiuo atveju svarbiausia, kad vilkikų vairuotojai nenukentėtų, nebūtų pakenkta jų sveikatai ar gyvybei. Kviečiame būti budriais ir vengti bet kokių vietų, kur vyksta masiniai neramumai ir protestai. Transporto verslo bendruomenei tai kelia didžiulį susirūpinimą“, – sako Z.Buivydas.

Jo teigimu, situaciją nuolat stebime ir vertiname, bendraujame su įmonių atstovais. Prireikus kreipsimės pagalbos į diplomatines atstovybes, kad padėtų grįžti į Lietuvą ten įstrigusiems vilkikų vairuotojams su kroviniais.

Asociacijos prezidiumo narys, bendrovės „Telmento transportas“ direktorius Artūras Telmentas sako, kad kai kurių Lietuvos transporto įmonių vilkikai yra įstrigę Kazachstano teritorijoje prie Atyrau miesto, patikros poste, kur neveikia internetas, muitinės sistemos, negalima išmuitinti krovinių ir net judėti nei pirmyn, nei atgal.

„Ten įstrigusiems vairuotojams kyla didelių problemų dėl grynųjų, nes jų neturėjo išvykdami iš Lietuvos. Šiuo metu Kazachstane išsigryninti galima tik po 20 eurų, o neveikiant internetui ir stringant bankiniams atsiskaitymams, žmonės negali susimokėti už maistą, atsiskaityti už kitas būtinas prekes ar paslaugas net savo asmeninėms reikmėms. Be to, jau driekiasi kilometrinės vilkikų eilės. Deja, bet yra vilkikų vairuotojų, įstrigusių Bautino miestelyje, kur šiuo metu jie stovi protestuotojų kontroliuojame aikštelėje. Su nerimu laukiame bet kokios žinios iš jų ir tikimės, kad jie nenukentės“, – sako A.Telmentas.

Ten įstrigusiems vairuotojams kyla didelių problemų dėl grynųjų, nes jų neturėjo išvykdami iš Lietuvos.

Asociacijos duomenimis, 2021 m. su šių šalių rinkomis dirbo 166 transporto įmonės, kurių autoparką sudaro 3630 vilkikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius