Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė braukia Vilniaus rajoną ir Trakus iš privilegijuotųjų sąrašo: lėšas gatvių tvarkymui gaudavo net pagal tris eilutes

Vyriausybė trečiadienį nusprendė išbraukti Vilniaus ir Trakų rajonus iš savivaldybių sąrašo, kurios gauna žiedinėms savivaldybėms skiriamas Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšas. Taip nuspręsta siekiant daugiau teisingumo savivaldybėms skirstant pinigus kelių tvarkymui.
 Mykolo Lietuvio gatvės asfaltavimas
Mykolo Lietuvio gatvės asfaltavimas / Sauliaus Žiūros nuotr.

Anot siūlymą pateikusios Susisiekimo ministerijos, tokiu sprendimu siekiama išlaikyti paritetą tarp savivaldybių ir neišskirti vienos konkrečios savivaldybės ar jų grupės iš kitų, suteikti lygesnes finansavimo galimybes kitiems regionams.

Tarp žiedinių savivaldybių liks Kauno rajono, Klaipėdos rajono, Panevėžio rajono, Šiaulių rajono ir Alytaus rajono savivaldybės.

Žiedinės yra didžiuosius miestus supančios savivaldybės, nepatenkančios į tų miestų sudėtį, t. y. jų supamas miestas turi atskirą savivaldybę.

Vyriausybės posėdyje susisiekimo ministras Marius Skuodis detaliau paaiškino, kodėl pasiūlė braukti Vilniaus ir Trakų rajonus iš žiedinių sąrašo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Skuodis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Skuodis

Anot ministro, Kelių priežiūros ir plėtros programa šiemet sieks apie pusę milijardo eurų. Maždaug 145 mln. eurų iš šios sumos jau numatyti konkretiems projektams.

Likusi dalis paskirstoma pagal tris grupes – 65 proc. likusių lėšų gauna valstybinės reikšmės keliai, 30 proc. – vietinės reikšmės keliai, o likę 5 proc. skiriami programos rezervui.

Priimant minėtą Vyriausybės nutarimą, kalbama apie minimą 30 proc. dalį vietinės reikšmės keliams, taigi savivaldybėms. Dėl šios sumos yra nustatyti tam tikri kriterijai su papildomu finansavimu daliai savivaldybių grupių.

Iš minėtos sumos 4 proc. keliauja valstybės institucijų reikmėms, 2 proc. kurortinėms savivaldybėms, dar 2 proc. sostinės regiono savivaldybėms, dar 2 proc. žiedinėms savivaldybėms, o likę 90 proc. padalinami visoms savivaldybėms pagal gatvių ilgį ir gyventojų skaičių.

Žiūrint į visas savivaldybes manome, kad tai nėra visiškai teisinga.

Taip išeina, kad Vilniaus ir Trakų rajonų savivaldybės tokiu būdu gaudavo finansavimą tris kartus – iš bendro katilo visiems regionams, iš sostinės regiono savivaldybėms skirtos dalies ir iš žiedinėms savivaldybėms skirtos dalies.

„Didžioji dauguma savivaldybių gauna pinigus tik pagal bendrą tą 90 proc. eilutę, o pagal žiedinių ir sostinės regiono savivaldybių eilutes Trakai ir Vilniaus rajonas pagal prioritetus atsiduria dar du kartus“, – aiškino M.Skuodis.

„Žiūrint į visas savivaldybes manome, kad tai nėra visiškai teisinga“, –pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius