Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio rinkose pieno kainos kilo beveik dvejus metus

Pasaulinės pieno miltų supirkimo kainos ėmė kristi, palyginti su praėjusiu 21 mėnesio laikotarpiu, kai pieno kainos pasaulio rinkose tik kilo, teigia stambiausi pasaulyje pieno eksportuotojai.
Pienas
Pienas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kooperatyvui „Fonterra“ priklauso apie 40 proc. pasaulio sviesto, pieno miltų ir sūrio rinkos. Kooperatyvas 140 pasaulio šalyse parduoda produkcijos už 12 milijardų JAV dolerių, teigiama pranešime spaudai.

Liepos mėnesio nenugriebto pieno miltų kainos „GlobalDairyTrade“ aukcione nukrito 1,1 proc. – iki 4027 JAV dolerių už toną. Tai yra pirmasis nenugriebto pieno miltų kainos kritimas po trijų mėnesių pertraukos. Šis kritimas sekė po kainos kilimo 24 proc. – iki 4,092 JAV dolerių už toną praėjusio mėnesio aukcione, ir tai buvo didžiausia nenugriebto pieno miltų kaina nuo 2008–ųjų metų liepos mėn.

Dėl sausros Naujojoje Zelandijoje ir šaltos žiemos Europoje, sukėlusios nepriteklių pasaulio rinkose, praėjusią savaitę „Fontera“ rinkoje vyravusią pieno kainą pakėlė 7 proc. Lyginant su praėjusiais metais išmokos už pieną pakels ūkininkų pajamas maždaug 1,7 milijardais JAV dolerių.

Nenugriebto pieno miltų š.m. rugpjūčio – spalio mėn. būsimoji supirkimo kaina nukrito 4,8 proc. ir sudarė 3870 JAV dolerių už toną. Eksportui nuo lapkričio iki sausio mėn. skirtų miltų kaina išaugo 3,5 proc. – iki 3908 JAV dolerių už toną.

Lietuvoje per du šių metų mėnesius pieno supirkimo kainos, palyginus su praėjusių metų gruodžiu, sumažėjo 1,8 proc., t.y. nuo 869,3 lito už toną iki 853,4 lito už toną.

Lietuvos rinkoje šių metų kovo mėnesį vidutinė natūralaus – 4,26 proc. riebumo ir 3,23 proc. baltymingumo – pieno supirkimo kaina buvo 831 lito už toną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius