Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 09 29 /10:47

Inovacijos žemės ūkyje: „Auga group“ pristatė gamtos neteršiantį traktorių

Ekologiško maisto gamintoja „AUGA group“ sukūrė ir pristatė pirmąjį pasaulyje profesionaliam naudojimui skirtą hibridinį biometanu ir elektra varomą traktorių „AUGA M1“. Įmonės teigimu, tai yra pirmasis kompanijos žingsnis, siūlant technologinius sprendimus, kurie eliminuos gamtos taršą maisto grandinėje.
Kęstutis Juščius
Kęstutis Juščius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Norime pakeisti taršią maisto gamybos grandinę, sukurti modelį, kuris neturėtų jokios žalos gamtai. Kas atvedė prie to – prieš trejus metus pirmą kartą matavome savo CO2 pėdsaką ir buvome šokiruoti to, ką pamatėme. Kaip ekologiškų produktų gamintojas. nesitikėjome sulaukti blogų rezultatų, tačiau taip atsitiko. Tai privertė mus ieškoti sprendimų“, – pristatydamas naujovę teigė „Auga group“ generalinis direktorius Kęstutis Juščius.

Pasak „AUGA group“ vadovo, Lietuvoje sukurta technologija padės visame pasaulyje kurti tokį maisto gamybos modelį, kuris sumažins keliamą žalą gamtai.

K.Juščiaus teigimu, hibridinis traktorius „AUGA M1” unikalus tuo, kad čia išspręstos dvi esminės kliūtys, iki šiol neleidusios didžiosioms pasaulio korporacijoms pasiūlyti technikos profesionaliam naudojimui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Juščius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Juščius

„Mūsų inžinieriai rado sprendimus, kaip išspręsti degalų papildymo problemą ir užtikrinti nepertraukiamą traktoriaus veikimą visą darbo dieną. Iki šiol pasaulyje sukurti biometanu varomi traktoriai laukuose pajėgė dirbti tik 2–4 valandas, kadangi dujų balionai fiziškai netilpdavo į traktoriaus konstrukciją. Tuo metu ūkininkams būtina žemės ūkio technika, galinti dirbti visą dieną“, – teigia kompanijos vadovas.

Pasak K.Juščiaus, bendrovės sukurta patentuota konstrukcija leidžia traktoriuje sutalpinti didesnius biometano dujų balionus. „AUGA M1“ traktorius naudoja hibridinę biometano ir elektros kuro sistemą. Traktoriui dirbant, vidaus degimo variklis, varomas biometanu, generuoja energiją ir tiesiogiai perduoda ją į elektros variklius, kurie suka ratus.

Pasak įmonės vadovo, dirbant įprastomis sąlygomis, kurios nereikalauja didelės galios, traktorius kaupia sugeneruotą energijos rezervą baterijose. Tokia sistema nešvaisto energijos mažo apkrovimo sąlygomis, naudoja palyginti nedidelį, bet efektyvų variklį ir, anot jo, geba išgauti didelę galią, kai jos prireikia. Šie sprendimai leidžia traktoriui dirbti iki 12 valandų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Juščius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Juščius

„Kalbant apie kainą, ši technologija paverčia atliekas energija ir tai bus pigiau nei naudoti tradicinius traktorius”, – patikino K.Juščius.

Įmonės vadovas žadėjo, kad masinė tokių traktorių gamyba gali būti prieinama jau kitais metais. Jis pripažino, kad tai yra iššūkis, bet nurodė, jog „Lietuvoje yra pakankamai kompetencijų sukurti tas dalis, kurias galima sukurti“, tuo metu trūkstamos bus parsivežtos iš kitų šalių.

„Auga group” bus ta kompanija, kuri bus atsakinga už technologijos išvystymą ir pagaminimą. Bus šimtai kontraktorių, kurie gamins mūsų sudedamąsias dalis, bet mes būsime atsakingi už galutinio produkto surinkimą ir išleidimą į rinką. Mes organizuosime šitų produktų patekimą pas ūkininkus. Nenorime pasakyti, kaip tai bus padaryta, tai ateis kituose pranešimuose apie verslo modelį”, – nurodė K.Juščius.

Kitais metais įmonė planuoja pristatyti ir kitas technologijas, kuriomis sieks pašalinti taršą žemės ūkyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius