-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karas miškuose: degantys urėdų automobiliai ir per naktį dingstantys ąžuolai

Kai Kaišiadorių rajono girininkas pastebėjo, kad iš miško vagiama mediena, pranešė savo tiesioginiams vadovams. Kitą naktį urėdijai priklausantis automobilis, kuriuo ir važinėjo girininkas, buvo sudegintas. Urėdijose pradeda šeimininkauti nauji urėdai, o Valstybinėje miškų urėdijoje – nauji vadovai. Tačiau pereinamasis laikotarpis skausmingesnis, nei tikėtasi – pradedami vis nauji ikiteisminiai tyrimai, Generalinė prokuratūra sulaukia vis daugiau medžiagos, kurią surinko naujai suformuota Valstybinė miškų urėdija.
Sudegintas urėdijos automobilis
Sudegintas urėdijos automobilis

„Miškuose vyksta karas“, – kalbėdamas su 15min pripažįsta Valstybinės miškų urėdijos Kontrolės skyriaus vadovas Vytautas Giržadas. Buvęs FNTT direktoriaus pavaduotojas, vykstant urėdijų reformai, buvo paskirtas prižiūrėti, kad revoliucija išvengtų kriminalinio atspalvio – nebūtų vagiami miškai. Tačiau su permainomis sutinka ne visi.

Vagystės nesiliauja

Rizikos čia yra daug, pripažįsta V.Giržadas – pasikeitė beveik visi urėdai, o pačios urėdijos buvo sustambintos. Karas vyksta ne tik miškuose, bet ir informacinėje erdvėje, sako jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Giržadas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Giržadas

Jonavos rajono urėdijoje per savaitgalį dingo 22 ąžuolai ir 9 uosiai. Netrukus jie randami netoli esančioje lentpjūvėje. Ar lentpjūvės savininkai nesusiję su buvusiais urėdais? Sako, kad dėl to dar aiškinsis.

Medžiai nelegaliai nupjauti Šilutės rajono girininkijos miškuose, iš technikos dingsta degalai. Kitose urėdijose pasodina gerokai daugiau sodinukų, nei deklaruota, vadinasi, ir kirsti norėta daugiau, nei oficialiai yra dokumentuose.

Dar keliose urėdijose pavogti degalai, o vietinėse lentpjūvėse „dingsta“ pavogta mediena.

Nenori raganų medžioklės

„Dėl Šilutės urėdijoje pagrobtos medienos įtariame darbuotojus, tačiau tai reikia įrodyti“, – sako V.Giržadas. Jau pradėti trys ikiteisminiai tyrimai dėl vagysčių urėdijose, tačiau jų gali daugėti – VMU tris mėnesius vykdė tyrimą, kurio rezultatus dabar gali įvertinti.

„Po to, kai buvo atleisti urėdai, kai įvyko reforma, mes bandome valytis. Norime pasiųsti signalą urėdijų darbuotojams, kad dabar bus kitaip. Suprantu, kad miškininkystė pakankamai uždara sistema, ir mes pastebime, kad prie medienos vagysčių galėjo prisidėti ir buvę darbuotojai“, – sako V.Giržadas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Masiškai kertama Gudų giria
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Masiškai kertama Gudų giria

Tačiau raganų medžioklės, pasak jo, nebus. „Į tolimą praeitį žiūrėti nenorime, siekiame susitvarkyti šiandieną, kad nebūtų daugiau piktnaudžiavimų“, – teigia Valstybinės miškų urėdijos Kontrolės skyriaus vadovas. Iš buvusių 46 urėdų darbe liko tik du, laimėję konkursus. Tad pokyčiai urėdijose – dideli.

Norėjo tyliai pasodinti ir iškirsti?

Valstybinė miškų urėdija pastaruoju metu vis dažniau kreipiasi į Generalinę prokuratūrą su surinkta medžiaga.

Pavyzdžiui, pirmadienį urėdija į prokuratūrą kreipėsi dėl Zarasų urėdijos darbuotojų. Po atlikto tyrimo paaiškėjo, kad sėjinukų ir sodinukų yra gerokai daugiau, nei deklaruota, taigi, logiškai mąstant, greičiausiai ir planuota kirsti daugiau, nes dalies medienos dokumentuose nebūtų. Pavyzdžiui, sodinukų perteklius vien tik šioje urėdijoje buvo 214 tūkstančių, o sėjinukų – 472 tūkstančiai. Iš viso už 48,5 tūkstančius eurų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Renginio akimirka

„Galima įtarti, didelis perteklius gali būti požymių, kad nepajamuotos ir neapskaitytos vertybės galėjo būti ruoštos neteisėtai realizacijai“, – sako V.Giržadas.

Įspėta ir buvusio urėdo žmona

Ar tai galėjo būti sisteminė veikla – sodinti daugiau sodinukų, nei nurodyta dokumentuose?

Asmeninio archyvo nuotr. /Sartų ežere Benjamino Sakalausko sužvejota lydeka – šių metų rajono rekordas.
Asmeninio archyvo nuotr. /Sartų ežere Benjamino Sakalausko sužvejota lydeka – šių metų rajono rekordas.

Valstybinė miškų urėdija kol kas neturi į tai atsakymo, tačiau Zarasų regioninio padalinio penki darbuotojai jau įspėti – jei tai dar kartą pasikartos, jie bus atleisti iš darbo. Beje, tarp įspėtųjų – Irena Sakalauskienė, kuri yra ilgamečio Lietuvos generalinio urėdo Benjamino Sakalausko sutuoktinė. B.Sakalauskas šiuo metu yra Zarasų rajono savivaldybės administratorius, o iki reformos buvo Rokiškio miškų urėdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius