-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kviečių auginimas dykumoje – žlugusi Saudo Arabijos svajonė apsirūpinti maistu

Nepaisant žemdirbystei tikrai nepalankių dykumos sąlygų, didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja Saudo Arabija kažkada išgaudavo tokį kviečių derlių, kad jais aprūpindavo ir kitas regiono šalis. Drėkinimo sistemos šalyje buvo įrengtos XX a. devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose. Tačiau šios drėkinimo sistemos dabar tėra istorija.
/ AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nafta turtingos karalystės perėjimas prie kviečių importo yra džiugi žinia tokių šalių kaip Vokietija ar Kanada ūkininkams.

Kviečių eksportuotoja Saudo Arabija tapo 1984 m.

Už grūdų importą atsakingos Saudo Arabijos organizacijos vykdomasis direktorius Ahmedas bin Abdulazizas Al Faresas per praėjusį mėnesį Rijade vykusią konferenciją sakė, kad ateinančiais metais šalis importuos 3,5 mln. tonų grūdų.

Tuo tarpu dar 2008 m. šalis importavo tik 300 tūkst. tonų.

Prognozuojama, kad 2025 m. Saudo Arabijos kviečių paklausa padidės iki 4,5 mln. tonų ir šalis pateks į daugiausiai grūdų importuojančių šalių dešimtuką.

Šiuo metu šalis jau yra didžiausia pasaulyje miežių, naudojamų kupranugarių šėrimui, importuotoja.

Kviečių eksportuotoja Saudo Arabija tapo 1984 m.

Vis dėlto, drėkinimo sistema tapo pražūtinga povandeniniam dirvožemio sluoksniui, kadangi greitai išeikvojo dar nuo ledynmečio suformuotus vandens telkinius.

Artimuosiuose Rytuose tik Turkija, Egiptas, Iranas, Irakas ir Sirija išsiaugina ženklų kviečių derlių, nors ir šios šalys dažnai importuoja produkciją norėdamos patenkinti vietos poreikius. Pavyzdžiui, Egiptas yra didžiausias kviečių importuotojas dėl smarkiai augančio gyventojų skaičiaus ir jų poreikio subsidijuojamai duonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius