-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parama gyvulininkystės sektoriui: nauda ir ūkininkams, ir vartotojams

Gyvulininkystės sektorius — vienas iš svarbiausių žemės ūkio sektorių, kurį valstybė, skirdama Lietuvos kaimo plėtros programos (KPP) lėšas, skatina jau ne vienerius metus. Kodėl tai taip svarbu? Apie tai kalbamės su ekspertais ir paramos gavėjais.
 "Veislinių gyvūnų paroda Algirdiškis 2020"
"Veislinių gyvūnų paroda Algirdiškis 2020" / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Ministerija: gyvulininkystę būtina remti

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Gyvulininkystės ir veislininkystės skyriaus vedėjas dr. Arūnas Šileika svarstė, kad turi būti sudaryta palanki aplinka plėsti gyvulininkystės ūkius, realizuoti produkciją, didinti ūkinių gyvulių skaičių. Ne mažiau svarbu sukurti gyvulininkystės specialistų rengimo, taikomųjų mokslinių tyrimų plėtros ir inovacijų diegimo, žinių perdavimo, konsultavimo sistemą, o taip pat — patrauklų gyvulininkystės produktų įvaizdį ne tik šalyje, o ir užsienyje.

„Gyvulininkystės sektorius pastaraisiais metais patiria nemenkus išbandymus. Šio sektoriaus būklę, plėtrą įtakoja ekonominiai, tokie kaip supirkimo kainos, bei socialiniai veiksniai. Kaimuose mažėja žmonių, gyvulininkystės sektorius yra mažiau patrauklus nei augalininkystės, nes reikalauja didesnės darbo jėgos ir nenutrūkstamos, nuolatinės veiklos. Nereikėtų pamiršti ir sudėtingų klimato sąlygų — sausros, liūtys ir panašiai“, — kalbėjo A.Šileika.

Vienas iš paramos gyvulininkystei tikslų — palaikyti konkurencingumą. Be to, tai neabejotinai padeda daugiau dėmesio skirti rinkos poreikiams ir sustiprina ilgalaikį gyvybingumą.

„Neapibrėžtoje ir nenuspėjamoje ekonominėje aplinkoje parama ūkininkams yra būtina“, — pabrėžė jis, ir paaiškino, kad jausdamiesi saugūs ūkininkai gali priimti geresnius verslo sprendimus, padėsiančius jiems vystyti šią ūkio šaką, užtikrinti ir stabilizuoti maisto tiekimo grandines.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./ "Veislinių gyvūnų paroda Algirdiškis 2020"
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./ "Veislinių gyvūnų paroda Algirdiškis 2020"

Kaimo plėtros programa — pagalba ūkininkams

Gyvulininkystė užima itin reikšmingą vietą kalbant apie 2014–2020 m. KPP įgyvendinimą. Parama skiriama didesniu intensyvumu, o vykdant atranką, pateiktiems projektams skiriama daugiau atrankos balų. Valstybė skatina gyvulininkystės ūkių investicijas, būtinas produktų gamybai, perdirbimui ir tiekimui. Verta žinoti, kad taip pat kompensuojamos patirtos tinkamos finansuoti išlaidos arba mokama fiksuota išmoka.

Be to, 2014–2020 m. KPP paramos lėšomis finansuojamas naujos žemės ūkio technikos ir įrangos įsigijimas, naujų gamybinių pastatų, būtinų gyvulininkystės veiklai vykdyti, statyba ar rekonstravimas bei kapitalinis remontas. Iš viso KPP numatytos 3 veiklos sritys, kurių teikiama parama investicijoms įgyvendinti gali pasinaudoti gyvulininkystės veiklą vykdantys subjektai: priemonės ,,Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritis ,,Parama smulkiesiems ūkiams“, priemonės ,,Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritis ,,Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ bei priemonės ,,Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritis „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“.

Iki šių metų rugsėjo 1 d. gyvulininkystės veiklą vykdantys subjektai iš viso pateikė daugiau kaip 8 tūkst. paraiškų už 433,47 mln. eurų. Paramos gavėjais patvirtinti 4 805 gyvulininkystės ūkiai, kuriems numatyta skirti 267,47 mln. eurus paramos lėšų, iš kurių didžioji dalis — 82 proc. jau yra išmokėta.

2014–2020 m. KPP priemonės ,,Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos srities „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ parama prieš kelerius metus pasinaudojo ekologiškus mėsinius galvijus Tauragės rajone auginanti Stanislava. Jos paklausėme, ar apskritai Lietuva — gyvulininkystei tinkamas kraštas? Pašnekovė tuo nė neabejoja bei džiaugiasi, kad ūkininkai gali pasinaudoti parama, kuri išties labai reikalinga.

Moteris atskleidė, kad už gautus pinigus įsigijo naują traktorių ir krautuvą — 2014–2020 m. KPP „Paramos investicijoms į žemės ūkio valdas“ dėka padengta daugiau kaip 70 proc. išlaidų. Ji prisiminė, kad dokumentų tvarkymas neužtruko, o pats paramos teikimo procesas vyko labai sklandžiai. Anot Stanislavos, gyvulių augintojams tokia pagalba labai svarbi.

Veislinių gyvūnų parodoje į ką akis paganyti turi ir ūkininkai, ir užkietėję miestiečiai

Veislininkystė — neatsiejama gyvulininkystės sektoriaus dalis, kurią valstybė taip pat aktyviai remia. Kaip pavyzdį galima paminėti Panevėžio rajono Algirdiškio kaime šiomis dienomis vykstančią veislinių gyvūnų parodą „Algirdiškis 2020“, kurią remia ŽŪM. Kaip sako renginį organizuojančios UAB „Panevėžio veislininkystė“ direktorius Nerijus Gricius, kiekvienas čia randa sau tinkančius dalykus. Vieni nori sužinoti naujienas, kiti atvyksta dėl moderniausios technikos, o treti — tiesiog pasigrožėti veisliniais gyvūnais.

Šiemet rugsėjo 18-19 dienomis vykstanti paroda — skiriamasis Algirdiškio bruožas. Bendrovės vadovas N.Gricius juokauja, kad renginys organizuojamas taip seniai, kad niekas nė nepamena pradžios. Tai vienintelis tokio pobūdžio ir masto renginys Lietuvoje, apjungiantis visas veislininkystės institucijas, ūkininkus, mokslininkus ir visus, tuo besidominčius.

Klystate, jeigu galvojate, kad veislinių gyvūnų paroda skirta tik veisėjams ar augintojams.

Klystate, jeigu galvojate, kad veislinių gyvūnų paroda skirta tik veisėjams ar augintojams. Anot renginį organizuojančios bendrovės vadovo, čia įdomu net užkietėjusiems miestiečiams ar vaikams. Beje, vienas iš renginio tikslų — šio sektoriaus populiarinimas: „Niekada negali žinoti, kada vaikas susidomės gyvulininkyste ar žemės ūkiu. Galbūt iš arti pamatęs arkliuką, karvytę, triušį ar kitą gyvūną nuspręs tapti ūkininku?”

Paprastai veislinių gyvūnų parodos eksponatų skaičius siekia daugiau kaip 500! Pamatyti čia galima paukščių, triušių, vištų, ožkų, avių, mėsinių galvijų, alpakų — vardinti būtų galima dar ilgai. Čia pat veikiančioje mugėje galima įsigyti rankomis gamintų dirbinių, gardžios žuvies, kokybiškos mėsos ir kitų dalykų. Lankytojų nuotaiką kelia gyvai grojantys muzikantai. Kaip pasakojo N.Gricius, daugiausiai žiūrovų dėmesio ir ovacijų sulaukia specialus žirgų pasirodymas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./ "Veislinių gyvūnų paroda Algirdiškis 2020"
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./ "Veislinių gyvūnų paroda Algirdiškis 2020"

Kuo paroda išsiskiria šiemet? Be seminarų, diskusijų ir vieni už kitus įdomesnių gyvūnų verta aplankyti „Algirdiškis 2020“ veikiančia unikalią menininko Stasio Povilaičio fotografijų parodą „Viganto arkliai“.

Paklaustas, ar Lietuva tinkama vystyti veislinę gyvulininkystę, N.Gricius atsakė neabejodamas — ne tik tinkama, o puiki: „Gyvulinkystė — prioritetinė šaka valstybėje. Nesame niekuo prastesni už kitas šalis. Žinoma, mums žaidimo sąlygos kiek sunkesnės, nes vėliau įsojome į ES, kartais ir parama mažesnė nei senbuviams, tačiau visvien sugebame su mažesniais resursais vystyti kokybišką verslą. Tikrai yra galimybė ir plėstis.“


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius