Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parama investicijoms į miškininkystės technologijas: į ką galima pretenduoti

Nuo gruodžio 1 d. privačių miškų valdytojai, savivaldybės, labai mažos bei mažos įmonės raginami kreiptis dėl paramos investicijoms į miškininkystės technologijas. Didžiausia paramos suma, kurios gali tikėtis pareiškėjai, gali būti iki 100 000 Eur vienam projektui.
Miškai šalia Skersabalių karjero
Miškai šalia Skersabalių karjero / Indrės Bungardaitės / 15min nuotr.

Pinigus skyrė technikai modernizuoti

Šakių rajone įsikūręs miško savininkų kooperatyvas „Zanavykų šilas“ – vienas iš tų, kurie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metais programos (KPP) priemone „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ pasinaudojo net du kartus.

„Dėl paramos kreipėmės 2015 m. ir 2018 m. Pirmąjį kartą mums buvo skirta 50 000 Eur, o antrąjį – 100 000 Eur. Už šiuos pinigus atnaujinome turimą darbo techniką – įsigijome dvi modernias medvežes, su kuriomis galime kokybiškiau atlikti darbus“, – sakė miško savininkų kooperatyvo „Zanavykų šilas“ administracijos vadovas Giedrius Sederevičius. Pasak jo, ši parama buvo ženkli pagalba įsigyjant išsvajotą modernią miško techniką – įprasta naujos medvežės kaina siekia 300 000 Eur.

Parama buvo ženkli pagalba įsigyjant modernią miško techniką.

Pasakodamas apie miškininkystės srityje dirbančias įmones, pašnekovas apgailestavo, jog kasmet vis skaudžiau pajunta, jog trūksta specialistų, galinčių dirbti šį darbą.

„Parama padeda įsigyti reikalingos technikos, atnaujinti darbo procesus – tai labai gerai, bet trūksta žmonių, galinčių ir norinčių dirbti. Mūsų darbas iš tiesų sunkus. Galbūt dėl to į šią sritį naujų žmonių, įmonių ateina labai nedaug. Bijau, kad po dešimties metų dalis įmonių bus priverstos užsidaryti, nes nebus kam dirbti“ – savo baimę išsakė pašnekovas.

Kodėl verta teikti paraišką KPP paramai gauti? Pašnekovas įsitikinęs, jog tai – svarbi paskata efektyvinant savo darbą. „Jeigu yra galimybė gauti paramą, kodėl vertėtų atsisakyti? Jei tik reikės, kreipsimės dar kartą“, – tikino kooperatyvo atstovas.

G.Sederevičius pasakojo, kad abu kartus paruošti dokumentus paramai gauti kooperatyvui padėjo šioje srityje patirties turinti privati įmonė.

„Taip sutaupėme laiko, be to, buvome tikri, jog paraiška bus paruošta tinkamai“, – apie bendradarbiavimo naudą sakė pašnekovas.

Remiama veikla – nuo miškų plėtros iki įmonių modernizavimo

Naujas kvietimas teikti paraiškas paramai pagal KPP programos priemonei „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ gauti startuoja jau netrukus – 2020 m. gruodžio 1 d. Kaip skelbia Žemės ūkio ministerija, šia priemone pirmiausia siekiama skatinti investicijas į inovatyvias miškų ūkių technologijas ir tvarų miškų valdymą, taip pat – efektyvų išteklių naudojimą ir remti perėjimą prie klimato kaitai atsparios mažo anglies dioksido kiekio technologijų miškininkystės sektoriuje naudojimo.

Teikti paraiškas gali privačių miškų valdytojai, savivaldybės bei labai mažos ir mažos įmonės, užsiimančios miškų ūkio veikla.

Gavusieji šią paramą gali panaudoti įvairių veiklų, susijusių su miškininkyste vykdymui, pavyzdžiui: miškų ūkio modernizavimui, miško kirtimo, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijų diegimui, paslaugų miškų sektoriuje teikimui. Už gautą paramą taip pat galima pertvarkyti minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynus ir krūmynus. Paramos lėšos gali būti panaudotos ir vidinės miškotvarkos ir įvairiems miško želdinimo ir žėlinimo projektams – pradedant jų rengimu, tikslinimu, baigiant – įgyvendinimu.

Svarbu žinoti, jog didžiausia paramos suma, kuri gali būti skiriama vienam projektui, yra iki 100 000 Eur. Be to, ji negali viršyti 200 000 Eur sumos 2014–2020 metų laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius