Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Trakų rajone – dar vienas afrikiniu kiaulių maru užkrėstas ūkis

Žaizdrių kaime, Trakų rajone, nustatytas dar vienas ūkis, į kurį pateko afrikinio kiaulių maro (AKM) virusas. Jame savo reikmėms buvo auginta tik viena kiaulė, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
Per gaisrą iš fermos pabėgusi kiaulė
Kiaulė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistams patvirtinus AKM diagnozę nugaišusiai kiaulei, ūkyje atlikta dezinfekcija, užsikrėtusi kiaulė sunaikinta. Aplink ligos židinį 3 km ir 10 km spinduliu nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos.

Pradėjus epizootinį tyrimą, specialistai priėjo išvados, kad pagrindine užkrato priežastimi galėjo būti pašarai, nes kiaulė buvo šeriama maisto, taip pat ir miško grybų atliekomis.

Trakų rajonas priskiriamas AKM užkrėstai teritorijai, joje nuo metų pradžios užfiksuota 11 AKM židinių kiaulių ūkiuose, todėl į šią zoną patenkančios kiaulių laikymo vietos yra nuolat tikrinamos veterinarijos gydytojų, imami gyvulių kraujo mėginiai, atliekami klinikiniai tyrimai.

Laboratoriniai tyrimai
Laboratoriniai tyrimai

Trakų rajone vykdomas priverstinis kiaulių skerdimas dėl prieš tai nustatytų AKM protrūkių. Šio rajono gyventojai privalo iki 2015 m. spalio 15 d. paskersti laikomas kiaules. VMVT inspektoriai griežtai kontroliuos, ar gyventojai įgyvendino šį reikalavimą.

VMVT primena gyventojams, kad kiaules draudžiama šerti termiškai neapdorotais pašarais, be to, privalu laikytis kitų biologinės saugos reikalavimų (termiškai apdoroti pašarus, riboti pašalinių asmenų apsilankymus ūkiuose ir kt.).

Įtarus, kad kiaulė serga (neėda, karščiuoja, yra apatiška, svirduliuoja, vemia, viduriuoja) būtina nedelsiant informuoti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403, kreiptis į VMVT teritorinį padalinį, esantį kiekviename rajone, arba pranešti privačiam veterinarijos gydytojui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius