Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė leido pailginti atsiskaitymus už medieną

Vyriausybė trečiadienį nutarė palengvinti kai kurių medienos perdirbimo įmonių veiklą per karantiną, leidžiant joms atsiskaityti per ilgesnį laiką. Tokia lengvata siūloma pirmiausia įmonėms, įgyvendinančioms regioninės svarbos projektus.
Mediena
Mediena / FNTT nuotr.

„Projekto tikslas yra palengvinti su medienos perdirbimu susijusių įmonių veiklą, atsižvelgiant į sudėtingą situaciją verslo įmonėms dėl koronaviruso poveikio tiek Lietuvos, tiek pasaulio ekonomikai ir verslo aplinkai. Kartu užtikrinant ir Valstybinių miškų urėdijos veiklos stabilumą“, – posėdyje kalbėjo aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

K.Mažeikos teigimu, šiuo metu Valstybinių miškų urėdija sandėliuose turi daugiau kaip 300 tūkst. kubinių metrų medienos.

„Šylant orams jos kokybė prastėja, todėl kyla rizika dėl pačios medienos perdirbimo“, – sakė K.Mažeika.

Ministras nurodė, kad Vyriausybės sprendimas yra kompromisas tarp medienos pirkėjų ir pardavėjų suprantant, kad neišvengiamai visiems rinkos dalyviams teks prisiimti savo naštos dalį.

Laikinai einanti Valstybinių miškų urėdijos direktoriaus pavaduotojos medienos ruošai ir prekybai pareigas Ramunė Petkevičienė BNS sakė, kad dar praėjusiųjų metų pabaigoje kilusi įtampa medienos sektoriuje ir net 40 proc. kritusios kainos turėjo įtakos tiek urėdijai, tiek medienos pirkėjams.

„Dabar jaučiame dar didesnį medienos pirkimų lėtėjimą, gauname signalų iš medienos pirkėjų, kad norima stabdyti sutarčių vykdymą, todėl turime atsakingai įvertinti medienos gamybos apimtis“, – teigė ji.

Už žaliavinę medieną ir miško kirtimo liekanas iš valstybinių miškų pirkėjai dabar galės atsiskaityti per 75 dienas vietoj 45 dienų.

Ši lengvata galios tik tiems medienos pirkėjams, kurie atitiks nenugalimos jėgos (force majeure) sąlygas arba sandorius užtikrins turto įkeitimu, banko garantija, draudimu ar kitokia pardavėjui priimtina priemone bei įgyvendins regioninės svarbos projektus.

Už parduotą medieną pirkėjas paprastai turi atsiskaityti per 15 dienų, o pratęsus terminą, bendras atsiskaitymo laikas negalės viršyti 90 dienų (vietoje 60 dienų).

Ilgesnis terminas galiotų ir pagal sutartis, sudarytas iki karantino.

Aplinkos ministerija sako, kad stabilizavus padėtį, atsiskaitymų už medieną terminai vėl bus peržiūrėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius