Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žemės ūkio ministerija pristatys naujas priemones kovai su kiaulių maru

Žemės ūkio ministerija ketvirtadienį pristatys naujas priemones kovai su šalyje sparčiai plintančiu afrikiniu kiaulių maru.
Giedrius Surplys
Giedrius Surplys / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys sako, kad Vyriausybei kitą savaitę pasiūlys finansiškai skatinti kiaulių augintojus atsisakyti kiaulininkystės.

„Mes pristatysime tą planą, kurį esame paruošę, ir teiksime Vyriausybei dėl kovos su kiaulių maru. Jame pagrindiniai akcentai bus tai, kad mes raginame žmones pasvarstyti alternatyvius gyvulininkystės būdus su valstybės parama“, – trečiadienį sakė ministras.

Anot jo, dėl kiaulių maro kol kas neplanuojama skelbti ekstremalios situacijos šalies mastu.

„Yra ekstremalios padėties skelbimo taisyklės ir jose nustatyti reikalavimai – jeigu išplistų kiaulių maras bent į tris savivaldybes, mes jau galėtume kalbėti apie ekstremalios padėties skelbimą. Kol kas nesame gavę kreipimųsi nė iš vienos savivaldybės, tai kalbėti apie valstybės lygio ekstremalią padėtį būtų dar tikrai ankstyva“, – sakė ministras.

„Kita vertus, reikia suprasti, kad kiaulių maras yra toks dalykas, kuris jau nebėra krizė Lietuvoje – ta prasme, mes su juo turime susigyventi, išmokti gyventi jo sąlygomis“, – pridūrė G.Surplys.

Jis pabrėžė, kad pagrindinė prevencinė priemonė, išvengiant maro, yra biosauga: „Tai yra, praustis – deja, bet einant pas kiaules, reikia praustis – prisigyvenom iki to. Nenešti kiaulėms maisto nuo stalo, nevežti pašaro iš laukų, pamiškių, šaudyti šernus. Tų taisyklių visi turime laikytis, jeigu norime, kad tas kiaulių maras neišnaikintų viso kiaulių sektoriaus.“

Ministras kol kas neatskleidė, kokia finansinė paskata bus siūloma kiaulių augintojams.

Šią savaitę „Idavang“ fermoje Akmenės rajone nustatytas maro protrūkis. Visos 19,5 tūkst. kiaulių bus sunaikintos.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, šiais metais afrikinis kiaulių maras nedideliuose ūkiuose buvo užfiksuotas beveik 40 kartų, dėl to buvo sunaikinta apie 2,3 tūkst. kiaulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius