Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelio filmas apie ES

Penkerių metų įstojimo į ES proga LNK pristato Gražinos Sviderskytės ir Ryčio Zemkausko filmą „Pačios keisčiausios sąjungos istorija“. Filmo premjera – gegužės 1-osios rytmetį per LNK.
Foto naujienai: Kelio filmas apie ES
Iš dešinės Rytis Zemkauskas, Ruta Laukaitytė, Gražina Sviderskytė, Darius Burokas, Audrius Gudeliūnas, Rytmantas Stanaitis. LNK nuotr. / zmones24.lt
Temos: 1 Rytis Zemkauskas
Penkerių metų įstojimo į ES proga LNK pristato Gražinos Sviderskytės ir Ryčio Zemkausko filmą „Pačios keisčiausios sąjungos istorija“. Filmo premjera – gegužės 1-osios rytmetį per LNK.

„Europos Sąjungos negalima sukurti vienu mostu arba pagal vienintelį planą“, - sakė žmogus, padėjęs pamatus šiuolaikinės ES idėjai, prancūzų politikas ir diplomatas Žanas Monė.

Europos Sąjunga buvo kuriama penkiasdešimt metų iki mūsų, buvo kuriama tuos vienerius metus, kai kūrybinė grupė filmavome savo filmą, kuriama ir šiandien, kai filmas jau pasirodė ekranuose.

Filmas pavadintas „Pačios keisčiausios sąjungos istorija“. Tai iš tiesų pati keisčiausia sąjunga pasaulio istorijoje, nes šalia įprastų politinių ir ekonominių pagrindų, remiasi humanitariniais ir filosofiniais.

„Kiek mums žinoma, lig šiol dar niekas nebandė apžvelgti Europos Sąjungos istorijos viename dokumentiniame filme. Tam tikra prasme mūsų bandymas pasakoti ES istoriją yra bandymas rašyti kelionės istoriją nesibaigus kelionei. Todėl tai – kelio filmas. Kartu tai ir nedidelė enciklopedija: asmenybių, įvykių, idėjų. Ir dar šiek tiek romantikos ir idealizmo, nes be šių dalykų būtų neįdomu gyventi“, - pasakoja vienas filmo autorių Rytis Zemkauskas.

Filmą užsakė sukurti Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, kuri filmo kūrėjams iškėlė keletą uždavinių: suprantama forma atspindėti svarbiausius ES istorijos įvykius, perteikti svarbiausias idėjas, parodyti, kaip Europa pamažu vienijosi ir vienijasi, kokios kliūtys ir krizės ištinka šiame kelyje. Filmas skirtas tiek mokiniams ir studentams, tiek ir visiems žiūrovams, kurie neabejingi Lietuvos dabarčiai bei ateičiai Europos Sąjungoje.

Filmą kūrė daug žmonių. Kiekvienas įnešė savo sugebėjimus, talentą, profesionalumą ir dalelę širdies. Filmo prodiuserė ir režisierė – Gražina Sviderskytė, scenarijaus autorius – Rytis Zemkauskas, montuotojas – Gintautas Vasiliauskas, vyriausias operatorius - Audrius Gudeliūnas, po Europą filmavimo kemperiu su operatoriumi keliavo, filmavo ir dienoraštį rašė Rūta Laukaitytė.

Rūta nuvažiavo 5000 kilometrų, nufilmavo dešimtis valandų vaizdo medžiagos. Tuo pačiu metu lėktuvais skraidė ir pašnekovus kalbino žurnalistės Jolanta Svirnelytė, Eglė Merkytė, Agnė Vaitoškaitė. Vėliau Meinardas Brazaitis rašė muziką, Gražina su Gintu keletą mėnesių montavo vaizdo medžiagą, kol galiausiai visa tai pavirto valandos trukmės filmu.

„Filmas netobulas. Ir – ačiū Dievui, nes tobulybė nuobodi ir nebeskatina kitų padaryti geriau“, - šypsosi Rytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius