Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Eurovizijos“ pirmajame pusfinalyje – Aistės Pilvelytės triumfas: komisijos ir žiūrovų nuomonė išsiskyrė

Šeštadienio vakarą paaiškėjo pirmieji 4 „Eurovizijos“ nacionalinių atrankų finalininkai. Tiesa, šįkart net su 5 dalyviais teko skaudžiai atsisveikinti – jų šiųmetėje „Eurovizijoje“ jau nebeišvysime.
„The Roop“, Aistė Pilvelytė, Rūta Loop
„The Roop“, Aistė Pilvelytė, Rūta Loop / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Susumavus komisijos ir žiūrovų rezultatus, paaiškėjo, kad į atrankų finalą iškeliavo Rūta Loop, „The Roop“, Aistė Pilvelytė ir KaYra.

Deja, bet galimybę varžytis dėl kelialapio į didžiąją „Euroviziją“ prarado Viktorija Miškūnaitė, „Baltos varnos“, Gabrielius Vagelis, Kristina Jurevičiūtė-Kristina Jure, Tomas Alenčikas-Alen Chicco.

Išreikšti savo nuomonę dėl šio pusfinalio favorito galite čia

Komisiją šįkart sudarė „Eurovizijoje“ su grupe „LT United“ pasirodęs dainininkas Andrius Mamontovas, 14 kartų didžiojoje „Eurovizijoje“ lankęsis LRT muzikos vyriausiasis redaktorius Ramūnas Zilnys, „Eurovizijoje“ Lietuvai atstovavusi dainininkė Monika Linkytė, atlikėja, vokalo dėstytoja, grupės „Pieno lazeriai“ narė Giedrė Kilčiauskienė ir muzikos prodiuseris Vaidas Stackevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pirmojo „Eurovizijos“ atrankos pusfinalio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pirmojo „Eurovizijos“ atrankos pusfinalio akimirka

Pirmoji į sceną žengė trečiosios konkurso atrankos metu 3-ią vietą užsėmusi Kristina Radžiukynaitė, sceniniu vardu KaYra. Mergina šįkart pasirodė kitokiu įvaizdžiu – ryškiaspalvę aprangą ji pakeitė šviesiais drabužiais ir klouno makiažu.

K.Radžiukynaitei atliekant dainą „Alligator“ drauge talkino šokėjos dvynės. „Alligator“ – kūrinys apie artisto gyvenimą, skirtingas žmogaus kaukes. Dainai žodžius parašė pati KaYra, o muziką ji kūrė kartu su Mariumi Leskausku. „Tai yra tik dalis personažų, į kuriuos gyvenime įsikūniju. Dažnai gyvenime tenka pabūti karžyge, pabūti klounu“, – kalbėjo mergina.

Tiesa, pasirodymo metu mergina susigraudino. Kaip vėliau I.Zasimauskaitei paaiškino ji, taip įvyko dėl to, kad atlikėja stengiasi savo kūrinius išgyventi šimtu procentų. „Gyvenau klouno pasaulėlyje. Man baisu, kaip dažnai mes slepiamės po personažais, taigi buvo smagu išsiveržti iš šio pasaulėlio“, – neslėpė Kristina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./KaYra
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./KaYra

Dar per pirmąjį atrankos etapą mergina buvo paaiškinusi, kodėl dainos simboliu pasirinko aligatorių. „Kai atėjau į rūbų nuomos punktą ir pamačiau aptriušusį aligatoriaus kostiumą, prisiminiau vaikystę, kai mamytė rengdavo mane mokykliniams „žiburėliams“. Tai man sukėlė sentimentus ir sąsajas su daina. Aligatorius yra personažas, po kuriuo mes slepiamės“, – tada komentavo KaYra.

Komisija atlikėjos dainą įvertino palankiai, M.Linkytė pastebėjo, kad KaYra labai įsijautusi į savo kūrinį. Tiesa, R.Zilniui užkliuvo merginos įvaizdis dėl panašumo su Džokeriu. Šias asociacijas komisijos narys įvardijo kaip nejaukias. „Patiko išgirsti, kad ši daina gali patikti ir suaugusiam žmogui, ne tik paaugliukams“, – pasirodymą komentavo komisijos narė G.Kilčiauskienė.

VIDEO: KaYra – Alligator (ESC 2020)

Vėliau scenoje pasirodė auksinio scenos kryžiaus apdovanojimą pelniusi operos solistė Viktorija Miškūnaitė. Ji publikai padovanojo dainą „The Ocean“. Tiesa, ir ši dalyvė neapsiėjo be pokyčių savo pasirodyme. Anksčiau komisijos sukritikuota už prastą anglų kalbos tarimą, šįkart atlikėja uždainavo lietuviškai. Kaip ir praeitą kartą, publikai įspūdį paliko solistės vokalas – pasirodymą užbaigusi aukštomis natomis, ji sulaukė klausytojų ovacijų.

Paklausta, kodėl pasirodyme įvyko tokie kardinalūs pokyčiai, atlikėja neslėpė, jog ją originali daina įkvėpė taip smarkiai, jog pati pasirinko parašyti lietuviškus žodžius. „Euroviziją“ žiūri daugiau vyresnio amžiaus atstovų, todėl nusprendžiau padovanoti jiems tokią Vasario 16-osios dienos dovaną“, – pokyčius komentavo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Miškūnaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Miškūnaitė

Kalbos pakeitimas, rodos, komisijos buvo įvertintas kontroversiškai. Kaip teigė tiek M.Linkytė, tiek A.Mamontovas, atlikėjai, kurie viduryje konkurso padaro tokius milžiniškus pakeitimus, kelia įtarimą. Argi jie nėra apsisprendę dėl savo dainos iki galo? R.Zilnys į diskusiją įnešė šiek tiek lengvumo, V.Miškūnaitę įvardydamas kaip šios atrankos Greta Thunberg – esą, ji, kaip ir Greta, dainuoja apie vandenynus. Anot komisijos nario, ši daina geriausia nuskambėtų akvariume Roterdame, deja, tam nebūtinai yra lėšų.

VIDEO: Viktorija Miškūnaitė – „The Ocean“ | Pabandom iš naujo! 2020

Visgi visi pripažino, kad V.Miškūnaitė turi gerą balsą. Anot A.Mamontovo, per visą dainą buvo galima buvo išgirsti visas atlikėjos vokalo spalvas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Į „Eurovizijos“ traukinį įšokusi Viktorija Miškūnaitė – apie netikėtą pasiūlymą ir sunkius metus

Trečios ant scenos žengė žiūrovų pamėgtos seserys dvynės, Teresė ir Milda Andriejauskaitės, arba kitaip – „Baltos varnos“. Dainuojamosios poezijos gerbėjai jas jau puikiai pažįsta, merginos dažnai pasirodo bardų festivaliuose, neseniai dalyvavo ir projekte „Du balsai – viena širdis“. Dviem balsais jos sudainavo ir lietuvišką dainą „Namų dvasia“.

Nulipusios nuo scenos merginos juokavo, jog jas galima atskirti tik davus svogūną, nes viena iš jų šio maisto nepakenčia. Komentuodamos savo įvaizdį – basas kojas – atlikėjos prisipažino mėgstančios pagroti basomis, užsiminė, jog aukštakulniai joms esantys nepatogūs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Baltos varnos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Baltos varnos

Komisija merginoms nepagailėjo pagyrų už tikrumą. „Jos nemeluoja sau, jos tiesiog muzikuoja, todėl išlošia kaip muzikantės“, – pasirodymą gyrė G.Kilčiauskienė. R.Zilnys užsiminė, jog ši dvynių daina jam primena atlikėjos A.Smilgevičiūtės „Eurovizijoje“ atliktą dainą „Strazdas“, ir pridūrė, jog šios būtų galima klausyti prie židinio prieš miegą.

VIDEO: Baltos varnos - „Namų dvasia“ | Pabandom iš naujo! 2020

Netrukus į sceną žengė Rūta Žibaitytė, geriau žinoma kaip Rūta Loop. Jau ne pirmą kartą laimę „Eurovizijos“ scenoje bandančią Rūtą muzikos pasaulyje galima buvo matyti su tokiais atlikėjais kaip Justinas Jarutis ar Linas Adomaitis. Anot atlikėjos, daina „We Came From the Sun“ dedikuota kiekvienam, kuris buvo įskaudintas ir vienišas. Rūtai scenoje antrino šokėjų būrys, o po pasirodymo mergina sulaukė gausybės žiūrovų ovacijų.

Žaliajame kambarėlyje I.Zasimauskaitės kalbinta Rūta Loop užsiminė, jog tuo atveju, jei paklius į finalą, ji planuoja pasirodymą šiek tiek keisti. Kaip mergina teigė, jai teko sulaukti daugybės komentarų, kurios detalės galėtų būti koreguojamos. „Ačiū visiems, kurie rašė“, – į kritiką atsižvelgianti teigė Rūta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Loop
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Loop

Komisija nepagailėjo gražių žodžių Rūtos pasirodymui. Kaip teigė M.Linkytė, jis buvo labai stilingas ir estetiškas. Tiesa, dainininkė pastebėjo, jog galbūt norėtųsi daugiau drąsos dainos pabaigoje. A.Mamontovas pabrėžė, jog ši daina jam itin patiko. „Puikus popmuzikos pavyzdys, tik galbūt norėtųsi pastiprinti priedainį“, – sakė jis. R.Zilnys antrino kolegoms: „Komplimentai Rūta Loop, daina man patinka, patinka ir tai, kad ji auga, vystosi, atsiranda naujų muzikinių sluoksnių.“

VIDEO: Rūta Loop – „We Came from the Sun” | Pabandom iš naujo! 2020

Po energingos Rūtos Loop dainos jau ketvirtą kartą „Eurovizijos“ scenoje pasirodantis Gabrielius Vagelis atliko lėtą lietuvišką dainą „Tave čia randu“. Vėlgi, be pokyčių neapsieita – dainininkas ne tik atsisakė šokio, bet ir pakeitė aprangą bei įvaizdį. Kaip I.Zasimauskaitei pasirodymo pokyčius komentavo jis, šokis esą anksčiau nukreipdavo per daug dėmesio nuo dainos. Argumentuodamas, kodėl žmonių scenoje šįkart padaugėjo, G.Vagelis užsiminė, jog taip norėta padaryti „minivakarėlį scenoje“.

Paklaustas apie savo išskirtinį įvaizdį, atlikėjas neslėpė – šis klausimas jam svarbus. „Mums patinka, kai žmonės pasistengia, kai jie gražiai atrodo, kitas dalykas – tai asmenybės išreiškimas“, – sakė G.Vagelis

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Vagelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Vagelis

„Gabrieliaus daina man labai patinka, bet buvo dainavimo šalia tono“, – pasirodymą komentavo M.Linkytė. Ji taip pat pastebėjo, jog vizualinis pasirengimas galėtų būti stipresnis. Komisijos narys A.Mamontovas pagyrė Gabrieliaus balso tembrą, tačiau drauge pastebėjo, jog galimai ši daina įdomi bus tik Lietuvos publikai. „Neabejoju, kad šią dainą gros Lietuvos radijo stotys, bet, jei šalia bus tokia pati daina anglų kalba, yra labai didelis klausimas, ar pavyks ją aplenkti“, – užsiminė jis. V.Stackevičius iš esmės sutiko, kad daina yra graži. Jam taip pat pasirodė įdomus sprendimas išeiti iš publikos.

VIDEO: Gabrielius Vagelis - Tave Čia Randu

Šeštieji ant scenos lipo žiūrovų numylėti „The Roop“ su daina „On fire“. Minimalių pokyčių būta ir šios grupės pasirodyme – atlikėjas Vaidotas Valiukevičius savo vaizdo klipo įvaizdį iškeitė į šiek tiek tiek paprastesnį.

Paklaustas, ko sėkmės atveju tikėtųsi iš finalo, grupės solistas teigė, jog tai būtų tobulinimas. „Visą laiką yra ką tobulinti, nenorėjome visų vyšnių sudėti ant torto iš pat pradžių“, – kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Roop“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„The Roop“

Komisijos narė M.Linkytė iškart atskleidė, jog „The Roop“ yra jos favoritai šioje „Eurovizijos“ atrankoje. Daugelį nustebino A.Mamontovo pastaba – jis prasitarė, jog „The Roop“ pasirinktas žanras nėra jo mėgstamas. „Daina pasirodė sudėta iš tokių elementų. Atrodė, subyrės, ar nesubyrės, bet šį kartą nesubyrėjo“, – pasirodymą komentavo jis.

Kiek kitaip dainą įvertino R.Zilnys. Kaip sakė komisijos narys, jo visai nenustebintų tai, jei grupė išvažiuotų į Roterdamą. „The Roop“ yra daina-formulė, joje yra 5–6 dalykai, kurie yra sutverti užkabinti. Tie dalykai yra labai geri, jeigu nori laimėti atranką. Tačiau yra ir rizika – antrą kartą pamačius pasirodymą yra mažesnis įspūdis“, – komentavo jis. V.Stacevičius antrino M.Linkytei – jam ši grupė yra viena visos atrankos favoričių. „Būčiau nustebęs, jei šita daina nepatektų į finalą“, – sakė jis.

VIDEO: THE ROOP - On Fire (Eurovision 2020)

TAIP PAT SKAITYKITE: „Euroviziją“ užkariaujančios grupės „The Roop“ lyderis V.Valiukevičius: „Kitoniškumas yra drąsa“

Netrukus ant „Eurovizijos“ scenos žengė trečią vietą projekte „X faktorius“ pelniusi Kristina Jurevičiūtė-Kristina Jure. Merginai pirmasis atrankos etapas buvo išties sėkmingas – žiūrovai jai skyrė pirmąją vietą.

Kristina Jure scenoje atliko jautrią ir lyrišką, kaip anksčiau D.Užkuraitis įvardijo, tradicinę eurovizinę baladę, „My Sound of Silence“. „Buvo ir patarimų, ir sveikinimų. Tokio palaikymo tikrai nesitikėjau“, – žiūrovų numylėtinė komentavo Žaliajame kambariuke.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Jure
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Jure

Komisija, komentuodama Kristinos Jure pasirodymą, sutiko – atlikėjos balsas yra geras. Vis dėlto, anot R.Zilnio, pasirinkta daina gali ir nelaimėti. V.Stackevičius dėjo viltis į žiūrovus – esą, gal daina užkabins juos. „Klasikinė eurovizinė baladė“, – taip „My Sound of Silence“ apibūdino A.Mamontovas ir pridūrė, kad dainoje buvo duobių.

VIDEO: Kristina Jure – „My Sound of Silence“ | Pabandom iš naujo! 2020

Dažnai įvaizdžiais šokiruojantis atlikėjas Tomas Alenčikas-Alen Chicco šįkart jį vėl nusprendė pakeisti. Atlikdamas lyrišką dainą „Somewhere Out There“ dainininkas ne tik vilkėjo kitus sceninius drabužius, bet ir padarė naujų muzikinių sprendimų.

„Pasižiūrėjau praeitą pasirodymą ir labai savimi nusivyliau. Kartais nori padaryti daug ir padarai per daug“, – nužengęs nuo scenos kalbėjo Alen Chicco. Atlikėjas atviravo, jog Tomas Alenčikas ir jo sceninis personažas Alen Chicco yra iš dalies skirtingi dalykai.

„Alen Chicco yra man alter ego, kuris yra žymiai emocionalesnis. Sunkiausia scenoje būti nuoširdžiam“, – teigė dainininkas. Jis taip pat užsiminė, kad šįkart dainuojant jam drebėjo rankos, nes pasirodymas buvo tikrai nuoširdus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alen Chicco
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alen Chicco

Anot V.Stackevičiaus, Alen Chicco yra išskirtinis atlikėjas. „Vis dėlto jaučiuosi šiek tiek primiršęs pačią dainą“, – teigė komisijos narys. Dainą sukritikavo ir M.Linkytė – kaip ji teigė, daina neskamba vientisai. Dainininkė G.Kilčiauskienė atlikėjo liko sužavėta: „Žaviuosi jo vidiniu demonu, kuris būtinas muzikantui.“ Tiesa, R.Zilniui Alen Chicco asociavosi su plėšiku iš prancūziško filmo, kuris „padarys kažką negero“.

A.Mamontovas suskubo paprieštarauti kolegai – anot jo, galbūt kaip tik žiūrovai laukė tokio plėšiko, kuris iššoktų ir pagrobtų mūsų sielas. Apskritai Alen Chicco pasirodymas komisijos nariui patiko.

„Dainoje gan daug dramos, viskas buvo tikra. Pačiai dainai galbūt trūksta kažkokio motyvo, kurį gal atsimintum, kas dažniausia būna priedainyje“, – sakė A.Mamontovas.

VIDEO: Alen Chicco – „Somewhere Out There“ | Pabandom iš naujo! 2020

Vakarą vainikavo jau dešimtą kartą laimę atrankoje mėginančios Aistės Pilvelytės pasirodymas. Jau anksčiau atlikėja teigė, kad į „Euroviziją“ negrįžtų, jei ne juntamas žmonių pasitikėjimas. O šį kartą įtakos padarė ir dukra – užleidusi mergaitei eksperimentinį kūrinio variantą, Aistė iš jos sulaukė išties teigiamos reakcijos. Dėl to galutinai suprato, kad daina tikrai tinkama konkursui.

„Atėjo metas būti pirmai – būtent su tokia mintimi sugrįžo į „Euroviziją“ Aistė Pilvelytė“, – gerai žinomos „Eurovizijos“ scenos grandės pasirodymą anonsavo Gabrielė Martirosian.

Naują albumą įrašinėjanti atlikėja žmonių širdis mėgino pavergti daina „Unbreakable“, kurios vienas iš autorių – „Eurovizijoje“ triumfavusį Loreen hitą „Euphoria“ sukūręs Thomas G:son. Tiesa, savo pusfinalio pasirodymą dainininkė pagražino naujais efektais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistė Pilvelytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistė Pilvelytė

Žaliajame kambariuke kalbinta atlikėja teigė, kad ją labiausiai įkvepia dukra, muzika, draugai. „Mano gyvenimas buvo vingiuotas, sudėtingas, tad to nepalaužiamumo duoda sunkumai kely. Kartais galvoju, kad paimi vieną, antrą, trečią akmenį, o po to iš jų pasistatai sieną“, – sakė dainininkė.

„Absoliučiai geras, puikiai padarytas, standartinis „Eurovizijos“ pasirodymas, o daina parašyta pagal formulę“, – A.Pilvelytės dainą komentavo R.Zilnys. Tiesa, V.Stackevičius ir M.Linkytė pažymėjo, kad ši daina yra ne jų skonio, tačiau Monika A.Pilvelytę įvardijo kaip „vakaro karalienę“.

A.Mamontovas, reflektuodamas visas atlikėjos scenos patirtis „Eurovizijoje“ pažėrė komplimentų. „Pilvelytė yra visų laikų Lietuvos „Eurovizijos“ nugalėtoja, tik ji to dar nežino. Šįkart ji dainavo lengvai, nebuvo vidinės įtampos. Aistė ateina į tą momentą, kai nebėra ką prarasti. Tai yra geriausia būsena kūrybai, aš ją sveikinu“, – sakė komisijos narys.

VIDEO: Aistė Pilvelytė – „Unbreakable“ | Pabandom iš naujo! 2020

Po visų pasirodymų dalyvius komisijos nariai įvertino ir išrikiavo taip:

1. Aistė Pilvelytė – 12 balų

2. „The Roop“ – 10 balų

3. Rūta Loop – 8 balai

4. KaYra – 7 balai

5. „Baltos varnos“ – 6 balai

6. Tomas Alenčikas-Alen Chicco – 5 balai

7. Gabrielius Vagelis – 4 balai

8. Kristina Jurevičiūtė-Kristina Jure – 3 balai

9. Viktorija Miškūnaitė – 2 balai

Žiūrovų balsai išsidėstė taip:

1. „The Roop“ – 12 balų

2. Aistė Pilvelytė – 10 balų

3. KaYra – 8 balai

4. „Baltos varnos“ – 7 balai

5. Rūta Loop – 6 balai

6. Tomas Alenčikas-Alen Chicco – 5 balai

7. Kristina Jurevičiūtė-Kristina Jure – 4 balai

8. Viktorija Miškūnaitė – 3 balai

9. Gabrielius Vagelis – 2 balai

Bendra žiūrovų ir komisijos balų lentelė atrodo taip:

1. Aistė Pilvelytė – 12 balų

2. „The Roop“ – 10 balų

3. KaYra – 8 balai

4. Rūta Loop – 7 balai

5. „Baltos varnos“ – 6 balai

6. Tomas Alenčikas-Alen Chicco – 5 balai

7. Kristina Jurevičiūtė-Kristina Jure – 4 balai

8. Gabrielius Vagelis – 3 balai

9. Viktorija Miškūnaitė – 2 balai

Konkurso akimirkos – galerijoje:

15min primena, kad šiemet, pasak „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos „Pabandom iš naujo!“ rengėjų, nuspręsta nacionalinės atrankos finalą surengti didesnėje koncertų salėje, kad daugiau žiūrovų galėtų gyvai pamatyti ir išgirsti „Eurovizijos“ atrankos dalyvius.

Nemokamus pakvietimus į Vasario 16-osios minėjimo koncertą ir iškart po jo vyksiantį „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos finalą platins Kauno miesto savivaldybė. Planuojama išdalinti 4 tūkst. pakvietimų – dvigubai daugiau, nei buvo išdalyta Kauno savivaldybei pernai rengiant šventinį koncertą „Aš – dalis tavęs“. Pakvietimai bus dalinami „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ biure – tiksli data ir laikas, kada bus pradėti platinti pakvietimai, bus paskelbti kitą savaitę.

Pirmoje šventinio vakaro dalyje pasirodys Alina Orlova, Monika Liu, Andrius Mamontovas, Jurijus Veklenko, Vidas Bareikis, Kostas Smoriginas, Mantas Jankavičius. „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos finale išvysime aštuonis geriausiai atrankos pusfinaliuose pasirodžiusius dalyvius.

Taip pat jau paaiškėjo, kad išrinktas Lietuvos atstovas pasirodys pirmajame didžiosios „Eurovizijos“ pusfinalyje, pirmojoje jo dalyje gegužės 12 dieną. Tame pačiame pusfinalyje pasirodys dar 16 šalių atstovai: Airijos, Australijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Belgijos, Izraelio, Kipro, Kroatijos, Norvegijos, Maltos, Rumunijos, Rusijos, Slovėnijos, Šiaurės Makedonijos, Švedijos, Ukrainos. Šalių atstovai į pusfinalius suskirstyti atsitiktinės atrankos tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius