Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į kitą „Eurovizijos“ etapą žengė Monika Marija: J.Lapatinskui ir D.Virbilaitei sėkmė nenusišypsojo

Naujų metų pradžia Lietuvoje jau keletą metų neatsiejama nuo eurovizinės karštligės pradžios – LRT televizijos eteryje prasidėjo nacionalinė „Eurovizijos“ atranka. Šeštadienį į sceną žengė pirmieji 12 pretendentų, norinčių atstovauti Lietuvai konkurse. Jie scenoje kovojo dėl komisijos ir žiūrovų simpatijų. Laidos pabaigoje paaiškėjo, kurie dalyviai toliau tęsia kelionę konkurse.
Justinas Lapatinskas, Monika Marija, Donata Virbilaitė
Justinas Lapatinskas, Monika Marija, Donata Virbilaitė / 15min nuotr.

Susumavus komisijos ir žiūrovų balsus paaiškėjo, kad po pirmosios „Eurovizijos“ atrankos kelionę konkurse toliau tęs Monika Marija, „Baltos varnos“, MEANDI, Gabrielius Vagelis, Andy Vaic ir Petunija.

Kovoti dėl kelialapio į didįjį dainų konkursą Izraelyje šį kartą galimybę prarado AIKA, „Glossarium“, Aistay, J.Lapatinskas, Donata Virbilaitė ir Lukas Norkūnas.

Balsavimo metu komisijos ir žiūrovų nuomonės neišsiskyrė. Pirmą vietą tiek komisijos, tiek žiūrovų lentelėje gavo Monika Marija, antroje vietoje išliko „Baltos varnos“, trečią vietą visi skyrė grupei MEANDI.

15min jau anksčiau rašė apie pasikeitusias taisykles. Šiais metais „Eurovizijos“ nacionalinę atranką veda žiūrovams gerai pažįstami veidai – LRT laidų vedėja Gabrielė Martirosian ir Giedrius Masalskis bei dainininkė Ieva Zasimauskaitė, 2018 m. atstovavusi Lietuvai „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Pirmosios laidos pradžioje vedėjai supažindino ne tik su naujomis taisyklėmis, bet ir pristatė šūkį – Marijono Mikutavičiaus dainos „Trys milijonai“ eilutę „Pabandom iš naujo!“

Pirmosios „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos filmavimo akimirkos – galerijoje

Pirmosios atrankos dalyviai

1. „Glossarium“

2. „Baltos Varnos“

3. Justinas Lapatinskas

4. Aistay (Aistė Tomkevičiūtė)

5. Petunija (Agnė Šiaulytė)

6. Lukas Norkūnas

7. Donata Virbilaitė

8. Andy Vaic (Andrius Vaicenavičius)

9. AIKA (Jekaterina Fiodorova)

10. MEANDI (Saulius Šemiotas)

11. Monika Marija

12. Gabrielius Vagelis

Atrankos dalyvius vertino džiazo ir popmuzikos muzikos atlikėja, dainų autorė, vokalo dėstyta Giedrė Kilčiauskienė, muzikologas, „LRT Opus“ programos įkūrėjas ir direktorius, „Eurovizijos“ komentatorius Darius Užkuraitis, muzikos kūrėjas, prodiuseris Leonas Somovas, pianistė, muzikologė Rūta Griniūtė, muzikos agentūros M.P.3 prodiuseris Vaidas Stackevičius.

Tiesa, savo nuomonę galėjo išsakyti ir anoniminiai interneto komentatoriai. Šie atrankos metu negailėjo aštrių žodžių scenoje pasirodžiusiems atlikėjams

Pirmieji į sceną žengė rokeriai „Glossarium“. Jau ne pirmą kartą „Eurovizijoje“ dalyvaujanti grupė pristatė kūrinį „Game over“, tačiau reikia tikėtis, kad jiems žaidimas po pirmosios atrankos nebus baigtas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grupė „Gossarium“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grupė „Gossarium“

O pirmasis jų staras buvo tikrai stiprus. Rokeriškos vizualizacijos, ir scenoje mirgančios šviesos privertė žiūrovus pasileisti plaukus.

Jau ir praėjusiais metais jie buvo lyginami su garsiąja suomių grupe „Lordi“, kurie savo neįprastu ir „Eurovizijos“ sceną sudrebinusiu pasirodymu net parvežė pergalę namo. Ar pavyks tai padaryti „Glossarium“ sužinosime netrukus.

Antrosios į sceną žengė „Baltos varnos“ grupę įkūrusios seserys dvynės Teresė ir Milda Andrijauskaitės. Dianuojamosios poezijos gerbėjai jas jau puikiai pažįsta, merginos dažnai pasirodo bardų festivalyje, neseniai dalyvavo ir projekte „Du balsai – viena širdis“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grupė „Baltos Varnos“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grupė „Baltos Varnos“

Su daina „Namų dvasia“ į sceną žengusios seserys šį kartą atrodė lyg deivės. Merginų pasirodimas buvo kur kas ramesnis nei pirmasis, lėta muzika žiūrovus nukėlė į tikrą pasakų pasaulį.

Nulipusios nuo scenos merginos prisipažino, kad mėgstamiausios jų atlikėjos – praėjusių metų pusfinalininkė Godo ir didžiojoje scenoje pasirodžiusi grupė „Tulija“. Galbūt „Baltioms varnoms“ taip pat pavyks pasiekti savo favoričių pergales.

Justinas Lapatinskas scenoje pasirodė vienas, su daina „High way story“. Klasiška juoda spalva apsirengęs atlikėjas kiek priminė praėjusių metų Lietuvos atstovą „Eurovizijoje“ Jurijų Veklenko. Jo pasirodymo metu žiūrovai galėjo pasijusti tarsi naktinio didmiesčio gatvėse, apšviestose geltonų žibintų šviesų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justinas Lapatinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justinas Lapatinskas

Ievos Zasimauskaitės paklaustas, ar galbūt jo daina Lietuvai atneš taip ilgai lauktą sėkmę, Justinas sakė, kad nėra savanaudis, todėl nesako, kad jo daina geriausia. Vis dėlto jis ja labai tiki ir viliasi, kad nugalės. Svarbiausia, anot Justino – žiūrovų ir jo šeimos palaikymas, kuris neleidžia pasiduoti ir veda atlikėją į priekį.

Dainininkė Aistė Tomkevičiūtė-Aistay savo vokalinius gebėjimus išugdžiusi džiazinio dainavimo studijose, pasitikėjimo savimi įgijo „Chorų karuose“, o publikos palankumą ir žinomumą pelnė „Lietuvos balso“ projekte. Dainininkė šį vakarą pasirodė ketvirtoji su daina „Dangus man tu“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistay (Aistė Tomkevičiūtė)
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistay (Aistė Tomkevičiūtė)

Po keturių pasirodymų buvo pristatyta ir komisijos narių nuomonė. Giedrė teigė apsidžiaugusi nauju pokyčiu, kai komisijos nariai nebevertina dalyvių po kiekvienos dainos.

Justinas sakė, kad anksčiau sėdėdamas komisijos kėdėje jis visada žiūrėdavo į televizijos ekraną, kad suprastų, kaip atlikėjai elgiasi prieš kamerą. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad pirmajame ketvirtuke išryškėjo ir favoritai.

„Labai stiprus “Baltų varnų„ pasirodymas, kuris visiškai užbūrė, buvo jaukus, gera į jas žiūrėti, manau, kad išlaikė žiūrovo dėmesį nuo kūrinio pradžios, iki pabaigos. Labai nustebčiau, jei daina nekeliautų toliau, ją matau finale, o kitiems reikėtų dar pasistengti“, – sakė Vaidas Stackevičius.

Rūta Griniūtė sakė atkreipusi dėmesį į rokerių „Glossarium“ pasirodymą, jų prisistatymą. Vis dėlto iš keturių pamatytų kūrinių labiausiai įsiminė du, tačiau neatskleidė, kurie.

O Darius Užkuraitis juokėsi, kad jo kabinete dažnai groja roko muzika, bet labiausiai jam patiko „Baltų varnų“ pasirodymas.

„Labai norėčiau jas pagirti, kaip ir Vaidas sakė tai buvo šiltas, jaukus pasirodymas, graži, užburianti muzika. Man labai patinka rokas, “Glossarium„ turėjo tos energijos, bet “Eurovizija„ yra ne rokerių festivalis, todėl norint važiuoti su tokia daina reikia dar ko nors“, – kalbėjo Darius.

Leonui vienos dainos paliko emocinį įspūdį, kitos privertė įsiminti emociją. Kalbėdamas apie „Glossarium“, jam norėtųsi emocionalesnio finalo. Anot Leono, Justino kūrinys yra kiek šabloniškas, įsimintinas, tačiau labiausiai jam patiko „Baltos varnos“.

Po komisijos komentarų, į sceną toliau žengė atlikėja Petunija (Agnė Šiaulytė), kuri konkurse dalyvauja jau ne pirmą kartą. Scenoje dainininkė pasirodė su žalia suknele, o jos dainos vizualizacijos – scenoje sužydėjusios gėlės priminė tikrą pavasarį.

„Aš esu labai didelė „Eurovizijos“ fanė, žinau visas dainas“, – po pasirodymo šypsojosi Petunija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Eurovizijos“ atrankos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Eurovizijos“ atrankos akimirka

Lukas Norkūnas „Eurovozijoje“ jau taip pat ne naujokas. Anksčiau vaikinas konkurse pasirodė su lietuviška daina, šiais metais į sceną jis lipo taip pat su lietuvišku kūriniu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukas Norkūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukas Norkūnas

Donata Virbilaitė į sceną žengė su... manekenu, o jos pasirodymas buvo išties spalvingas.

„Galima ir lengvai pakvailioti, galima ir išlieti savo emocijas. Tai vienos dainos teatras“, – sakė Donata pristatydama dainą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Eurovizijos“ atrankos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Eurovizijos“ atrankos akimirka

Būtent teatrališkas ir merginai nebūdingas įvaizdis konkurse vėliau sukėlė didelį ažiotažą tarp žiūrovų. Vos tik pasirodžius nuotraukoms iš pirmosios atrankinės laidos filmavimo. Donata sulaukė ne tik daug dėmesio, bet ir kritikos strėlių. Net buvo pasikėsinta į jos „Facebook“ paskyrą, kuri vienai dienai buvo ištrina iš socialinių tinklų.

Andy Vaic (Andrius Vaicenavičius) „Eurovizijos“ atrankoje dalyvauja su savo kūrybos daina „Why Why Why“. Vaikinas laimę konkurse išbandė pirmą kartą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andy Vaic (Andrius Vaicenavičius)
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andy Vaic (Andrius Vaicenavičius)

„Man muzika visada yra didžiausias gyvenimo palydovas, o šeima labai paliko mano sprendimą dalyvauti šiame konkurse“ – pasakojo nuo scenos nulipęs Andrius.

Tiesa, pasirodymo metu atlikėjas susidūrė su techninėmis kliūtimis, todėl jam buvo leista pakartoti pasirodymą antrą kartą.

Po atlikėjo dainos Ieva Zasimauskaitė kreipėsi į komisijos narius. Giedrė pripažino, kad antrasis ketvirtukas buvo kur kas kitoks nei pirmasis.

„Aš girdėjau dvi geras dainas, tik manau, kad jei jos patektų į finalą, reikėtų patobulinti vokalą. Kitos dvi dainos – labai savotiškos. Visada konkurse yra vieno tipo žmonės, kurie nori nugalėti ir atstovauti Lietuvą kiti ateina pasireklamuoti, gauti eterio, koncertų tačiau tai irgi yra gerai“, – sakė Giedrė.

Leonas Somovas pastebėjo, kad kai kuriems atlikėjams koją kiša jaudulys. Visgi jei jie patektų į kitą etapą, reikėtų pasimokyti vokalo.

„O kalbant apie juokelius iš muzikos kartais, aš jų nesuprantu, į šį konkursą žiūriu kur kas rimčiau. Ne visos dainos buvo tobulai atliktos, labai tikiuosi geras dainas išvysime kitame etape“, – komentavo Leonas.

Rūta Griniūtė pastebėjo, kad viena iš dalyvių siuntė labai panašią žinutę į Nettos Barzilai.

„Pritarčiau ir Giedrės ir Leno minčiai, jei kuris nors pasirodymas iš šių patektų į kitus etapus, reikėtų patobulinti vokalą“, – sakė Rūta Griniūtė.

„Be jokios abejonės metėsi, kad atlikėjams buvo jaudulio. Man patinka, kad atrankose galima išvysti smagių nesąmonių, kurios paskui tampa kultiniais hitais. Ši atranka jau duoda pirmų pavyzdžių. Manau, kad konkursas tai yra tam tikra pramoga, man patinka patrolinti „Euroviziją“, smagu, jog tai daro ir atlikėjai, bet svarbu, kad tai būtų daroma profesionaliai“, – komentavo Vaidas.

Jo nuomonei pritarė ir Darius Užkuraitis. Jis teigė, kad nors ir neprisimins dainos, žiūrovų dėmesį patrauks linksmas pasirodymas. Jis pagyrė ir Andy Vaic dainą, tačiau siūlė dar pasimokyti vokalo.

„Man taip pat patiko Petunijos daina, bet ją dar reikėtų užbaigti“, – sakė Darius.

Šiemet Lietuvos nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje dalyvaujanti atlikėja ir dainų autorė Aika (Jekaterina Fiodorova). Tie, kas domisi nacionalinėmis „Eurovizijos“ atrankomis atlikėją gali prisiminti slapyvardžiu Catrinah, ji 2016 metais atrankoje nukeliavo iki pusfinalio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aika (Jekaterina Fiodorova)
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aika (Jekaterina Fiodorova)

Panašu, kad šiais metais ji taip pat pasiryžusi pasiekti aukštumas. Scenoje atlikėja pasirodė su lietuvišku kūriniu „Paradas“, kuriuo kvietė žmones įsileisti į gyvenimą daugiau spalvų. Ir nors pirmą kartą išgirdus šį žodį prieš akis iškyla ryškus, margaspalvis šou, vis dėlto atlikėja nusprendė scenoje pasirodyti apsirengusi klasikinės, juodos spalvos suknele.

„Tikiuosi, kad mano daina užlies žmonių širdis ir man pavyks dar kartą pasirodyti šiame konkurse“, – po pasirodymo sakė Aika.

Meandy (Saulius Šemiotas) rimtos savo muzikinės veiklos pradžios atskaitos tašku laiko pilnametystę, kurioje savarankiškai pina „new school hip hop / RnB“ ir „hardcore/experimental hip hop“ muzikines gijas – prodiusuoja muziką, kuria dainų tekstus ir kompozicijas, repuoja bei dainuoja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Meandy (Saulius Šemiotas)
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Meandy (Saulius Šemiotas)

Dešimtasis scenoje pasirodęs Meandy į ją įnešė tikrą spalvų sūkurį. Dainą „DRIP“ atlikęs vaikinas priminė praėjusių metų čekų „Eurovizijos“ atstovą. Sceną užliejo geltona spalva, kuri tikrai privertė įsiminti šį duetą.

„Manau, kad mūsų daina yra nestandartinė“, – po pasirodymo sakė grupės vokalistas.

Praeitais metais Monikai Marijai trūko labai nedaug, kad patektų į finalą. Šiais metais ji pasirodė su savo kūrybos daina „If I Leave“. Mergina į sceną žengė pasipuošusi rausvos spalvos suknele ir kaubojiško stiliaus batais. Savo stipriu vokalu ji iš karto patraukė publikos ir komisijos dėmesį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Marija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Marija

Lyrišką dainą atlikusi Monika Marija, atrodo, buvo tikrai užtikrinta, kad šį kartą konkursą pavyks nugalėti ir atstovauti Lietuvą didžiojoje scenoje.

„Nors dažnai naujų idėjų randu įvairioje aplinkoje, šį kartą dainą įkvėpė žmogus“, – sakė Monika Marija.

Gabrielius Vagelis laimę „Eurovizijoje“ bando jau 4 kartą. Jis pasirodymu užbaigė pirmąją atrankinę laidą. Scenoje vaikinas lietuviškai atliko dainą „Tave čia randu“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Vagelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Vagelis

„Ryžtas pasirodyti „Eurovizijoje“ atsirado iš gyvenimo, daug bandymų, manau, kad 4 kartas garantuoja“, – sakė Gabrielius, paklaustas, kodėl vėl dalyvauja konkurse.

Po šių keturių dainų komisijos narys Vaidas Stackevičius pastebėjo, kad pirmasis atrankos startas tikrai pavyko – yra, ką vertinti, ką mėgti ir ko paklausyti.

Giedrė Kilčiauskienė paatviravo, kad įspūdį jai paliko „Meandy“, Monika Marija, Gabrielius Vagelis bei Aika.

„Šis paskutinis ketvertukas tikrai labai geras, tarsi prašviesėjo į pabaigą, o ir viskas vakaras buvo labai kontrastingas. Man patiko „Meandy“, bet manau, kad Monika Marija pasirodė stipriausiai. Labai gerai atliko dainą“, – komentavo Leonas Somovas.

Rūta Griniūtė teigė, jog jai atlikėjų buvo labai gera klausytis, visi jie pasirodė labai saviti: „Galiu pasakyti, kad bent jau du yra tikrai labai išbaigti pasirodymai tai Monikos Marijos ir „Meandy“. Manau, kad šis ketvirtukas tikrai labai geras.“

Darius Užkuraitis pastebėjo, kad visos šio ketvertuko dainos yra autorinės.

„Man džiugu, kad lietuviai kuria puikias dainas. Labiausiai mano dėmesį patraukė trys paskutinės dainos. Norėčiau išskirti Moniką Mariją, Gabrielių Vagelį. Man jau aiški pirma vieta.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius