Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pirmasis „Eurovizijos“ pusfinalis: iš 17 šalių liko 10, finalas – be portugalo ir Lenkijos kvarteto

Antradienio vakarą „Eurovizijos“ gerbėjai laikė užgniaužę kvapą: nuskambėjo pirmasis 64-osios „Eurovizijos“ pusfinalis. Iš viso pirmame Tel Avive vykstančio konkurso pusfinalyje varžėsi 17-os šalių atstovai. Šou pabaigoje paaiškėjo, kurie dešimt labiausiai Europai patikusių pasirodymų keliauja į didįjį finalą.
Zena, Katerine Duska, Victoras Crone, Serhatas
Zena, Katerine Duska, Victoras Crone, Serhatas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmajame „Eurovizijos“ pusfinalyje susitiko 17 šalių: Kipras, Juodkalnija, Suomija, Lenkija, Slovėnija, Čekija, Vengrija, Baltarusija, Serbija, Belgija, Gruzija, Australija, Islandija, Estija, Portugalija, Graikija, San Marinas.

Po visų atlikėjų pasirodymų buvo skirtos 20 minučių televizijos žiūrovų balsavimui. Komisijos nariai, kurių balsai sudaro 50 procentų galutinio rezultato, savo balsus atidavė dar pirmadienio vakarą, stebėdami pirmąją generalinę pusfinalio repeticiją.

Susumavus žiūrovų ir komisijos balsus paaiškėjo, kurie 10 dalyvių iškovojo kelialapius į finalą, kuris vyks gegužės 18 dieną. Tai:

  • Graikija
  • Baltarusija
  • Serbija
  • Kipras
  • Estija
  • Čekija
  • Australija
  • Islandija
  • San Marinas
  • Slovėnija.
VIDEO: Paaiškėjo pirmieji „Eurovizijos“ finalininkai: iš 17 šalių liko 10, finalas – be portugalo ir Lenkijos kvarteto

Tiesiai į didįjį finalą deleguoti šešių valstybių atstovai: konkurso šeimininkai Izraelis, Italija, Didžioji Britanija, Ispanija, Vokietija, Prancūzija.

Primename, kad Lietuvos atstovas Jurijus Veklenko pasirodys antrajame pusfinalyje, gegužės 16-ą dieną.

Karščiausias šių metų konkurso naujienas, galerijas ir vaizdo įrašus rasite paspaudę čia.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Erezas Talas, Bar Refaeli, Lucy Ayoub ir Assi Azaras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Erezas Talas, Bar Refaeli, Lucy Ayoub ir Assi Azaras

Dviejų pusfinalių ir finalo vedėjais šiemet tapo keturi Izraelyje žinomi veidai. Tai – tarptautinis supermodelis Bar Refaeli, laidų vedėjas Erezas Talas, „Eurovizijos“ gerbėjams iš Izraelio nacionalinės atrankos „Rising Star“ pažįstamas vedėjas Assi Azaras ir praėjusiais metais Izraelio komisijos balsus finalo metu skelbusi Lucy Ayoub.

Atidaryti 2019-ųjų „Eurovizijos“ konkursą garbė teko praėjusių metų nugalėtojai Netta Barzilai, kuri žiūrovų ir komisijos dėka išpildė vieną didžiausių svajonių. Po lygiai dvidešimties metų Izraelis vėl sulaukė progos rengti didžiausią dainų konkursą – paskutinį kartą šalis konkursą laimėjo 1999-aisiais.

Pirmojo pusfinalio akimirkos – galerijoje:

Pirmoji į sceną žengė Kipro atstovė Tamta, kuri atliko kūrinį „Replay“. Lateksiniu švarku ir ilgaauliais batais pasipuošusi atlikėja scenoje pasirodė su keturiais šokėjais. Energingo pasirodymo viduryje atlikėja nusimetė švarką ir liko tik su permatomu triko – toks pasirodymas yra žinomos režisierės ir choreografės Sacha Jean-Baptiste idėja.

Tamta yra kilusi iš Sakartvelo, tačiau būdama 21-erių su šeima emigravo į Graikiją. Būtent čia ir prasidėjo jos muzikinė karjera. 2017 metais ji pasirodė Graikijos nacionalinėje atrankoje „Eurovizijoje“, tačiau tąkart išvykti į konkursą jai nepavyko.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kipro atstovė Tamta
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kipro atstovė Tamta

Antrieji į sceną žengė Juodkalnijos atstovai „D mol“, atlikę kūrinį „Heaven“. Išlaikę elegantišką stilistiką, atlikėjai scenoje pasirodė susiderinę – visi puošėsi baltais kostiumais, kuriuos pagyvino kelios raudonos ir geltonos detalės – jų valstybinės vėliavos spalvos.

Tiesa, grupė susikūrė tik prieš pat nacionalinę atranką, tačiau kiekvienas iš jų turį nemažą muzikinę patirtį. Tai atlikėjai parodė ir scenoje – pagrindinis atlikėjų koziris buvo ne šou elementai, o balsai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juodkalnijos atstovai „D mol“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juodkalnijos atstovai „D mol“

Tretieji scenoje pasirodė Suomijos atstovai Darude ir Sebastianas Rejmanas. Darude‘as yra garsus Suomijos didžėjus, o Sebastianas žinomas kaip grupės „The Giant Leap“ dainininkas ir gitaristas.

Atlikę kūrinį „Look away“, jie daug pastangų skyrė, kad žiūrovai tiesiog negalėtų atitraukti žvilgsnio – viduryje scenos buvo įrengta sniego imitacija, ant kurios šoko žalia suknele pasipuošusi šokėja. Už atlikėjų nugarų vizualizacijos kūrė didžiulių ledynų imitaciją – akivaizdu, kad suomiai pasistengė atvėsinti įkaitusį Izraelį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sebastianas Rejmanas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sebastianas Rejmanas

Ketvirtosios pasirodė Lenkijos atstovės „Tulia“. Šį kvartetą sudaro keturios narės – Patrycja Nowicka, Dominika Siepka, Joanna Sinkiewicz ir Tulia Biczak, kurios dainuoja tradiciniu Rytų Europos muzikiniu stiliumi, vadinamu „baltuoju balsu“.

Šis stilius dažniausiai girdimas atliekant liaudies dainas, tačiau grupė „Tulia“ su tradiciniu skambesiu suderino ir modernumą. Tai atsispindėjo ir išties ryškiose grupės aprangose – pasipuošusios pūstais raudonais švarkais, akį traukė iš mėlynų ir geltonų juostų pagaminti pūsti sijonai, o ant galvų – didelės auksinės karūnos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lenkijos atstovės „Tulia“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lenkijos atstovės „Tulia“

Slovėnijai šiemet atstovauja duetas Zala Kralj ir Gašperas Šantlas, kurie susikūrė vos prieš porą metų. Tiesa, pirmasis jų singlas „Valovi“ sulaukė didelės sėkmės ir slovėnų muzikos apdovanojimuose gavo metų dainos titulą.

Tarsi po žvaigždėtu dangumi pasirodžiusio dueto stiprybė yra neabejotinai natūralumas – tiek mergina, tiek vaikinas vilkėjo paprastais baltais marškinėliais, baltomis kelnėmis ir sportbačiais. Lyrišką dainą Zala ir Gašperas atliko žvelgdami vienas kitam į akis, o toks paprastumas tikrai gali būti raktas į sėkmę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Duetas iš Šlovėnijos Zala Kralj ir Gašperas Šantlas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Duetas iš Šlovėnijos Zala Kralj ir Gašperas Šantlas

Septintieji – čekai „Lake Malawi“. Vaikinai muzikinę veiklą pradėjo 2013 metais, jau spėjo pasirodyti ne viename festivalyje, Prahoje apšildė grupę „30 Seconds to Mars“. 2017-aisiais pasirodė jų debiutinis albumas „Surrounded by Light“.

Šviesos netrūko ir pusfinalio metu. Grupė surengė žaismingai ir išskirtinai atrodantį pasirodymą – vizualizacijos televizijos ekranuose sukūrė vaizdą tarsi atlikėjai būtų patalpinti skirtingų dydžių ir spalvų dėžėse. Iki pasirodžiusių atlikėjų jie buvo išties ryškiausi, o ir daina, gerbėjų teigimu, greitai įsimenanti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Čekijos atstovas „Lake Malawi“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Čekijos atstovas „Lake Malawi“

Vengrijai šiemet atstovauja atlikėjas Joci Papai, kuris „Eurovizijos“ gerbėjams puikiai žinomas – 2017 metais konkurse jis su daina „Origo“ užėmė 8-ąją vietą.

Atlikėjas scenoje stovėjo vienas ir atliko jautrų kūrinį Az én apám“ , kuriame apdainuoja savo santykius su tėvu. Atlikėjo vaikystė nebuvo lengva – jis augo nepasiturinčioje šeimoje, tačiau jo tėvas, buvęs čigonų orkestro vadovas, stengėsi, kad namuose visuomet skambėtų muzika.

Tai neabejotinai paskatino atlikėją siekti muzikinės karjeros, stiprus motyvas atsispindėjo ir vizualizacijose – skambant kūriniui po jo kojomis „žydėjo“ auksinis gyvenimo medis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vengrijos atstovas Joci Papai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vengrijos atstovas Joci Papai

Baltarusijai atstovauja 16-metė atlikėja Zinaida Alexandrovna Kupriyanovich, žinoma sceniniu vardu Zena. Ji dainų konkurse dalyvauja su žaismingu kūriniu „Like it“.

Scenoje atlikėja pasirodė su keliais šokėjais, o jos energingą pasirodymą papildė ryškios šviesos, liepsnų šou. Akis neabejotinai traukė ir merginos rausvas įvaizdis – liemenį atidengiantis viršus, šortai ir ilgaauliai batai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Baltarusijos atstovė Zinaida Alexandrovna
Luko Balandžio / 15min nuotr./Baltarusijos atstovė Zinaida Alexandrovna

Serbijai šiemet atstovauja 24-erių atlikėja Nevena Božovič, kuri atliko švelnią baladę „Kruna“. Tiesa, atlikėja konkurse nėra naujokė – būdama trylikos metų ji dalyvavo „Vaikų Eurovizijoje“, kur užėmė trečią vietą.

Nevena scenoje pasirodė viena, o atlikdama jautrų kūrinį atlikėja stovėjo ant skylančio stiklo vizualizacijos, kas pasirodymui turėjo suteikti dar daug dramatiškumo. Prie kūrinio nuotaikos buvo priderintas ir įvaizdis – Nevena puošėsi tamsia, žemę siekiančia suknele.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Serbijos atstovė Nevena Božovič
Luko Balandžio / 15min nuotr./Serbijos atstovė Nevena Božovič

Belgija per pastaruosius 5-erius metus jau trečią kartą panaudoja tą pačią strategiją – šiemet jiems atstovauja dar vienas muzikos šou „Belgijos balsas“ atrastas talentas. Tai – 18-metis Eliotas.

Atlikdamas kūrinį „Wake Up“ atlikėjas scenoje stovėjo su dviem būgnais grojančiais muzikantais, o už tokią paprastą scenografiją atsakingas Jeanas-Jacques Marotte.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Belgijos atstovas Eliotas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Belgijos atstovas Eliotas

Vienuoliktu numeriu į sceną žengė Sakartvelui šiemet atstovaujantis dainininkas Oto Nemsadze, kuris atliko patriotinį kūrinį „Sul Tsin Iare“ (liet. „Judėk pirmyn“). Tiesa, šiemet šalis pakeitė atrankas ir surengė vietinį „Idol“, kur kovėsi geriausi šalies atlikėjai. Būtent čia Oto išgarsėjo 2011 metais, tapus tokio paties formato šou nugalėtoju.

Patriotinį kūrinį lydėjo ir panašios stilistikos vizualizacijos – už atlikėjo buvo rodomi Gruzijos kalnynų vaizdai, pasirodymą lydėjo dūmai ir liepsnos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sakartvelo atstovas Oto Nemsadze
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sakartvelo atstovas Oto Nemsadze

Šiemet Australijai atstovauja atlikėja Kate Miller-Heidke, kuri dėl savo vokalinių sugebėjimų yra pelniusi ne vieną prestižinį apdovanojimą. Jos daina „Zero gravity“ yra elektroninės ir operinės muzikos mišinys.

Tačiau daugiausia dėmesio australė susilaukė dėl išskirtinio pasirodymo – sukurtas vaizdas, kad atlikėja su pritariančiomis atlikėjomis tarsi išskrido virš žemės, o visą pasirodymą jos atliko kabėdamos pakabintos ant lynų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Australijos atstovė Kate Miller-Heidke
Luko Balandžio / 15min nuotr./Australijos atstovė Kate Miller-Heidke

Islandams šiemet atstovausianti grupė „Hatari“ dėl savo ekstravantiško įvaizdžio yra labiausiai aptarinėjama pirmojo pusfinalio šalis. Jie kūrinį „Hatrið Mun Sigra“ atliko gimtąja kalba, o jų misija – demaskuoti kapitalizmo nuosmukį.

Trijų vaikinų grupė susibūrė prieš trejus metus, spėjo išleisti vieną studijinį albumą ir turi jau visai nemažai gerbėjų. Žinoma, bene labiausiai aptarinėjama yra ne dainos žinutė, o grupės įvaizdis – fetišistinių motyvų jų įvaizdyje netrūksta.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Islandijos atstovai „Hatari“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Islandijos atstovai „Hatari“

Estijai šiemet atstovauja 27-erių švedas Victoras Crone, kuris scenoje atliko nemažo susidomėjimo sulaukusią dainą „Storm“ (liet. „Audra“). Victoras tiki, kad kartu su estų kompozitoriais parašyta daina pavyks užkariauti ir Europos žmonių širdis, ypač, kad patį muzika lydėjo visą gyvenimą.

Atlikėjas pasirodymą pradėjo lyriškai grodamas gitara, o scenoje buvo rodomos audringą dangų primenančios vizualizacijos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Estijos atstovas Victoras Crone
Luko Balandžio / 15min nuotr./Estijos atstovas Victoras Crone

Portugalijoje nacionalinėse atrankose pergalę iškovojo Conanas Osíris, kurio tikrasis vardas yra Tiago Miranda. Dainų konkurse jis pristatė savo paties parašytą kūrinį „Telemóveis“, nors pats yra savamokslis muzikantas.

Ekstravagantiškam atlikėjui scenoje pritarė šokėjas, tačiau Conanas taip pat žinomas dėl savo galimybių judėti. Kita jo populiarumo priežastis – išskirtinis stilius, kurį portugalas demonstravo ir scenoje. Daug dėmesio spec. efektams neskirta, tačiau, galima manyti, spalvų deriniu buvo pagerbta Portugalijos vėliava.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Portugalijos atstovas Conanas Osírisas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Portugalijos atstovas Conanas Osírisas

2019-ųjų „Eurovizijos" dainų konkurse Tel Avive Graikijai atstovauja Katerine Duska su daina „Better Love". Kanadoje gimusi Katerine į Graikiją su šeima persikraustė paauglystėje, ten ir prasidėjo jos muzikinė karjera. 2014-aisiais pasirodė atlikėjos pirmasis singlas „One in a million“, po kelerių metų gerbėjus pasiekė ir albumas.

Atlikėja neretai lyginama su pasaulinio lygio žvaigžde Dua Lipa – atlikėjas sieja ryškūs tamsūs bruožai ir netikėti sprendimai. Scenoje į akis krito didžiulė gėlių siena, tačiau atlikėja sugebėjo išlikti pagrindine pasirodymo žvaigžde.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Graikijos atstovė Katerine Duska
Luko Balandžio / 15min nuotr./Graikijos atstovė Katerine Duska

Į „Euroviziją“ San Marinas išsiuntė konkurso gerbėjams jau žinomą atlikėja Serhatą. Jis 2016 metais Stokholme pasirodė su kūriniu „I Didn’t Know“ ir pusfinalyje užėmė 12 vietą.

Šį kartą Tel Avive Serhatas atliko pozityvų kūrinį „Say Na Na Na“, kurį lydėjo ryškios šviesos. o už atlikėjo nugaros esančiuose ekranuose vis keitėsi atskiri dainos žodžiai.

Įdomu tai, kad ne vienerius metus scenoje matomas Serhatas pat prodiusuoja įvairias televizijos laidas, Stambulo universitete įgijo odontologo specialybę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./San Marino astovas Serhat
Luko Balandžio / 15min nuotr./San Marino astovas Serhat
VIDEO: Eurovision Song Contest 2019 - First Semi-Final - Live Stream

TAIP PAT SKAITYKITE: Į pirmąjį „Eurovizijos“ pusfinalį plūdo tūkstantinė minia: žiūrėkite spalvingą galeriją

VIDEO: „Liūtai“ suskambo Tel Avive: išgirdę dainą izraeliečiai Jurijui žada finalą
VIDEO: Pirmasis „Eurovizijos“ pusfinalis: susirinko tūkstantinė minia gerbėjų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius