Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

71-ąsias vestuvių metines su žmona Alma minintis V.Adamkus: „Jas pasitinkame su viltimi“

Atėjęs ruduo daug kam siejasi su mokslo metų pradžia, o prezidentui Valdui Adamkui ir jo žmonai Almai Adamkienei rugsėjo 1-oji turi dar kitokią reikšmę – tądien viena gražiausių šalies porų švenčia vestuvių metines. Šiemet jie mini jau 71-us santuokos metus, kurie, kaip tvirtina Valdas Adamkus, buvo pilni meilės ir pagarbos.
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė
Valdas Adamkus, Alma Adamkienė / V.Ovadnevo ir asmeninio albumo nuotr.

Pirmoji rudens diena prezidentui Valdui Adamkui ir Almai Adamkienei – ypatinga: jie švenčia garbingas 71-ąsias santuokos metines. Kalbėdamas su portalu Žmonės.lt prezidentas sakė, kad su žmona mini visas sukaktis, o ypač – žymesnes ir didesnes.

„Šiemet džiaugiamės sulaukę tokios gražios sukakties. Linkime, kad kiekviena šeima galėtų pasidžiaugti tokiu gražiu gyvenimu, pilnu supratimo, meilės ir pagarbos“, – Žmonės.lt skaitytojams linkėjo Valdas Adamkus.

Prezidentas prasitarė, kad didelės šventės šį vakarą nekels dėl ponios Almos sveikatos situacijos.

Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė / Dovydo Lopetaičio nuotr.
Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė / Dovydo Lopetaičio nuotr.

„Šiemet mes, sakykime, esame tokie sukaustyti, nes Alma po insulto dar visiškai neatsigauna. Esame dviese namie, tad pavakarieniausime ir pakelsime vienas už kitą po stiklą šampano. Su viltimi tikime, kad tai – ne paskutinė sukaktis, kurią minime kartu“, – dalijosi prezidentas.

Paklaustas, ar metinių proga vienas kitam kažką dovanojo, Valdas Adamkus patikino su žmona pasitenkinę dviese praleistu laiku. Tam, pasirodo, yra svarbi priežastis.

„Jeigu ką nors dovanojam vienas kitam, tai abu išsirenkam. Kadangi Alma dabar yra nepajėgi pajudėti ir išeiti iš namų, tai šiais metais dovanomis nesikeisime“, – Žmonės.lt paaiškino V.Adamkus.

Alma Adamkienė vasarą atsidūrė ligoninėje

Žmonės.lt primena, kad šią vasarą Alma Adamkienė kelis kartus gulėjo ligoninėje. Medikų priežiūros jai prireikė birželį, vėliau – ir liepą.

„Aš manau, kritiška padėtis praėjo, tiek galiu pasakyti ir su kiekviena diena gerėja. Aš nenoriu komentuoti, kadangi gydytojai prašė irgi, prieš savaitę įvyko kritiškas momentas praėjo“, – liepą LNK žiniose teigė kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Birželį žinia, kad Alma Adamkienė pateko į ligoninę, pasklido po to, kai trečiame metiniame prezidento Gitano Nausėdos pranešime turėjęs dalyvauti Valdas Adamkus ten nepasirodė.

Žmonės.lt primena, kad Alma Adamkienė ligoninėje buvo atsidūrusi ir birželio viduryje. Ši žinia pasklido po to, kai Valdas Adamkus, turėjęs dalyvauti trečiame metiniame prezidento Gitano Nausėdos pranešime, nepasirodė.

Priežastį, kodėl kadenciją baigęs šalies vadovas nedalyvavo G.Nausėdos metiniame pranešime, portalui Žmonės.lt nurodė Valdo Adamkaus referentė Božena Bagonaitienė.

„Jis neatvyko todėl, nes ponia Alma atsidūrė ligoninėje. Žinau, kad ji ten yra nuo vakar vakaro ir rytoj grįžta namo. Visi kiti klausimai – gydytojams“, – Žmonės.lt informavo V.Adamkaus atstovė.

Gegužę, atsiimdamas Seimo įsteigtą apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę, V.Adamkus prakalbo ir apie žmonos A.Adamkienės sveikatą. Jis neslėpė – buvusi pirmoji šalies dama norėjo dalyvauti iškilmingoje ceremonijoje, tačiau dėl sveikatos to padaryti negalėjo.

„Ji be galo norėjo dalyvauti čia su mumis. Apskritai paėmus, jaučiasi neblogai, tačiau vis dar ją kankina buvęs insultas. Taigi gydytojai patarė jai dar susilaikyti ir stebėti mane, jus visus per nuotolį“, – apie žmonos sveikatą kalbėjo V.Adamkus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė

A.Adamkienę 2019 metais ištiko insultas, po kurio daugiau nei mėnesį buvusi šalies ponia praleido Santaros klinikose.

Vasarį 95-ąjį gimtadienį sutikusi A.Adamkienė paskutinį kartą viešumoje pasirodė 2021 metų lapkričio 4-ąją Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusiame V.Adamkaus biografijos pristatyme.

Santuokoje matė ir šilto, ir šalto

Per gyvenimą tvirtai kartu žingsniuojantys Valdas ir Alma Adamkai, be jokios abejonės, savo kelyje matė ir šilto, ir šalto, tačiau akivaizdu – vienas kitą iki šiol myli taip, kaip ir tą dieną, kai pirmąsyk susitiko ant gimnazijos laiptų.

Pora žurnalui „Legendos“ yra pasakojusi savo pažinties ir meilės istoriją.

Skirtingose pabėgėlių stovyklose gyvenę Alma ir Valdas Adamkai susitiko Eichšteto gimnazijoje 1945-aisiais. Vieną popietę būsimasis Lietuvos prezidentas išvydo laiptais besileidžiančią mėlynakę blondinę. Savo pačios pasiūtu sijonu pasipuošusi mergaitė atrodė žaviai – vis kartojo prezidentas.

„Pažiūrėjau aš į ją ir nusprendžiau: jei kada nors vesiu, tai tik šitą. Nuo tos dienos praėjo ilgi šešeri metai, kol užkariavau jos širdį“, – kalbėjo V.Adamkus.

„Ne paslaptis, Gabrielius Žemkalnis irgi buvo mūsų klasėje. Visi buvome ją įsimylėję. Per šokius kautynės vykdavo. Kas pirmas pribėgs. Buvo jaunystė nesuvaldoma“, – apie tai, kaip teko kovoti dėl būsimos žmonos dėmesio, yra pasakojęs V.Adamkus.


Alma ir Valdas Adamkai /
Alma ir Valdas Adamkai /

Po išleistuvių visi išsiskirstė po pasaulį. V.Adamkus iš Rozenheimo išlydėjo savo būsimą žmoną į Ameriką, jos šeima turėjo giminių Ilinojuje. Po dviejų mėnesių už Atlanto išvyko ir pats V.Adamkus – už jį laidavo prezidento Kazio Griniaus šeima.

V.Adamkus atsidūrė Čikagoje, o jo mylimoji gyveno už 160 kilometrų esančiame Rokforde. Prasidėjo važinėjimai, kurie tęsėsi iki pat vestuvių.

Prie altoriaus jie žengė 1951 metais, rugsėjo 1-ąją. Vestuvių ceremonija vyko už 100 km nuo Čikagos įsikūrusioje lietuvių bendruomenėje.

Alma ir Valdas Adamkai / Asmeninio albumo nuotr.
Alma ir Valdas Adamkai / Asmeninio albumo nuotr.

Kalbėdamas apie vestuves viename interviu, V.Adamkus yra prisiminęs nuotaikingą istoriją, kuri privertė ceremoniją vėluoti net 4 valandas.

„Pabroliai buvo iš Čikagos, o vestuvės vyko už 100 km, lietuvių bendruomenėje. Visi pabroliai buvo krepšininkai. Profesoriaus Zubkaus sūnus ir kiti. Na ir Zubkus nusipirko naujausią „Oldsmobile“ baltą liuksusinį. Vieni pabroliai išvažiavo anksčiau su naudotais automobiliais. O jei kas atsitiks, Zubkus pravažiuodamas surinks visus. Bet įvyko priešingai. Visi atvažiavo su savo tais naudotais, o jam užkaito variklis.

Maždaug 30–40 km prieš Rakfordą jis sustojo. Ir jokios pagalbos. O toje mašinoje – trys pabroliai. Ateina 11 valandų, o jų nėra. Almos tėtis nueina pas kleboną, duoda 50 dolerių, kad atidėtų ceremoniją. Bet taip ateina ir antra, trečia valanda, svečiai amerikiečiai ėmė skirstytis, o pabroliai sėdi kukurūzų lauke. Su jais jokio ryšio. Kol galų gale pravažiuojančius įkalbino pavežti iki benzino kolonėlės. Taigi vestuvės vėlavo keturias valandas. Galėjom pabėgti nuo altoriaus“, – pasakojo kadenciją baigęs šalies vadovas.

Alma ir Valdas Adamkai /
Alma ir Valdas Adamkai /

Po tuoktuvių į Čikagą atsikraustė ir Alma. „Buvome taip nutarę: kraustomės į Čikagą, aš einu dirbti, o Valdas – į universitetą. Išsinuomojome pusantro kambario su bendra virtuve. Kambaryje buvo šiokių tokių baldų. Sunkiai vertėmės, dirbau privačioje draudimo kompanijoje, tvarkiau dokumentus, uždirbau nedaug, 75 dolerius per savaitę“, – pasakojo ponia Alma.

Iš šių pinigų reikėdavo sumokėti nuomą, pirkti maisto, benzino. Penktadienį A.Adamkienė važiuodavo pasiimti algos, tai jiedu iš pat ryto patikrindavo visas kišenes – gal ras centų autobuso bilietėliui.

Alma ir Valdas Adamkai / Asmeninio albumo nuotr.
Alma ir Valdas Adamkai / Asmeninio albumo nuotr.

Prezidentui niekada nebuvo gėda pripažinti, kad buvo metas, kai ponia Alma juos abu išlaikė. Padėjo jaunai porai ir A.Adamkienės giminės.

„Kas antrą savaitę iš Rokfordo pas mus atvažiuodavo mano sesuo. Atvykdavo su didžiausiu lagaminu, pilnu maisto: mamos kepta antis, viščiukas, pyragų, bandelių... Mama sakydavo: „Tu pas juos nelįsk, netrukdyk jaunavedžiams.“ O sesė į Čikagą nori, sako: „Jie badauja, valgyti neturi ko!“ Tai mama ir kepa, ir verda, ir krauna lagaminą. O mes su Valdu juokdavomės: „Tetulė iš kaimo atvažiavo!“ – kalbėjo ponia Alma.

Valdas Ir Alma Adamkai / Asmeninio albumo nuotr.
Valdas Ir Alma Adamkai / Asmeninio albumo nuotr.

V.Adamkus niekada negailėdavo gražių žodžių apie žmoną. „Aš ja labai didžiuojuosi. Savo išlaikymu, savo kultūros lygiu... Kai reikėjo eiti oficialiąsias pareigas, (Almai) nereikėjo nei protokolo patarimų, nei dizainerio rūbų parinkimo. Galėjo kalbėtis su kiekvienu sutiktu gatvėje. Ir su karaliene, ir imperatoriene. Pavyzdžiui, Belgijos karalienė, kai ją iš Kauno išlydėjome, paklausė, ar gali Almą atsisveikindama pabučiuoti. Ne mane, o Almą“, – yra sakęs V.Adamkus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdas Adamkus, Alma Adamkienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdas Adamkus, Alma Adamkienė

Buvęs šalies vadovas yra prisipažinęs, kad jo žmona pirmoji išklausydavo ir prezidento kalbas. „Ji sakydavo, kad „tavo pasisakymai galėdavo būti tokie, o ne tokie“. Pasakysiu jos garbei, visas kalbas jai balsu namuose perskaitydavau. Ji sakydavo, ką galiu pataisyti stipriau. Ji nebijojo pasakyti tiesos“, – gyrė žmoną V.Adamkus.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius