Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„#agnėsketo... ir kiti receptai“: lengvai rauginti pomidorai

Labas pirmadienis. Jei galvojate, kad visi receptai, kuriais su jumis dalinuosi, yra mano, tai jūs visi labai smarkiai klystate. Apie virtuvę žinau labai mažai. Kita vertus, taip gali pasakyti žmogus, kuris mokosi gaminti kasdien. Ir – kuo daugiau mokosi, tuo mažiau žino. O tuomet viskas tampa tik dar įdomiau.
„#agnėsketo... ir kiti receptai“
„#agnėsketo... ir kiti receptai“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Šios dienos receptas yra mūsų šeimos stalo vasaros hitas. Na toks, kad jei nori sublizgėti – nepatingi ir blizgi. Už šį lengvai raugintą skanėstą esu dėkinga savo draugei nuo vaikystės – Renatai. Augome kartu jos ir mano namuose, kur maisto ir stalo kultūra su ilgais pokalbiais prie pietų, vakarienės ar per šventes, buvo tikrai ne paskutinėje vietoje. Man šie pomidorai labiausiai tinka prie mėsos patiekalų. Nors, tiesą pasakius, kartais juos valgau tiesiog vienus. Maloniai jūsų prašau atkreipti dėmesį į gamybos eigą, kad viskas išeitų tikrai nuostabiai. Linkiu dar daug gardžių vasaros dienų. Atradimų virtuvėje ir ne tik.

Na o apie raugintų produktų ir žalumynų svarbą mūsų gyvenime mums papasakos mano bičiulis ir knygos „Agnės keto... ir kiti receptai“ bendražygis, dietologas Edvardas Grišinas.

Edvard Grišin
Edvard Grišin

– Žalumynų nauda mūsų organizmui. Ar įmanoma gyventi be ląstelienos?

– Taip, be ląstelienos gyventi galime. Ląsteliena neprivalo ištisus metus būti mūsų kasdienės mitybos dalis. Reikia atsižvelgti į sezoniškumą. Prisiminkime senus laikus, kaip gyveno mūsų protėviai. Būdavo laikas, kai jie tikrai negalėdavo gauti tiek šviežių daržovių, tiek vaisių kaip mes šiais laikais. Todėl privalėjo tenkintis tik mėsa ar žuvimi ir su tuo puikiai tvarkėsi. Tokiu pagrindu pagrįstos tam tikros trumpalaikės dietos. Todėl, jeigu žmogus žiemos metu valgo mažiau daržovių arba yra periodas, kuomet jis jų tiesiog nenori, tai nėra ko bijoti, kad tai gali pakenkti žmogaus organizmui. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje gali pasireikšti virškinimo problemų.

– Kas slepiasi sezoninėse prieskoninėse žolelėse? Kokias žoleles rekomenduotumėte vartoti siekiant sustiprinti organizmą?

– Nepasakyčiau, kad vartodami žoleles mes sustiprinsime organizmą, nes vartojame jų labai mažai. Nedaug kas suvalgytų 100 g džiovintų petražolių, tokį patį kiekį ciberžolės ar kitų žolelių. Jos gali prisidėti prie mūsų gerovės, taip pat gausiai praturtinti mūsų mitybą skoniais, kas yra naudinga ir pravartu, bet nereikia dėti vilčių, kad tai yra tas vienintelis sveikatos eliksyras. Nes vis dėlto svarbiausias aspektas yra, kokia ta mūsų mityba ir kokią teigiamą ar neigiamą įtaką daro mūsų organizmui. Jeigu gausiai maitinsimės perdirbtais maisto produktais ar greitu maistu, tai organizmas patirs stresą. Žolelės tokiu atveju tikrai nepadės. Todėl visų pirma turime atkreipti dėmesį į mitybą, o po to rinkti žoleles. Jeigu nematysime visumos, o žiūrėsime tik į smulkmenas, tai nepasieksime norimų rezultatų.

– Raugintos daržovės. Kaip rauginti produktai veikia mūsų organizmą? Kokie pliusai ir kokie minusai?

– Yra keletas aspektų, kuriuos naudinga žinoti kiekvienam. Pirmiausia raugintos daržovės yra natūralus probiotikų šaltinis. Dabar labai populiaru ieškoti įvairių probiotikų, kad pagerintume žarnyno veiklą, bet dažnai pamirštame, kad fermentuotos daržovės turi labai daug probiotikų, kurie prisideda prie žarnyno veiklos atstatymo. Net jeigu kalbėsime apie lieknėjimą, tai būtent fermentuotose daržovėse yra gausu bifido bakterijų. Šios bakterijos mažina svorį, pagreitina organizme maisto utilizavimo procesus ir tai skatina mažesnį riebalinio audinio prieaugį. Aišku, kalbu apie subalansuotą mitybą. Iš kitos pusės, žmonės, kurie turi pilvo pūtimo problemų, kuriuos kamuoja skrandžio skausmai, dažnai viduriuoja, galbūt serga dirgliosios žarnos sindromu – privalo būti labai atsargūs vartodami fermentuotus produktus. Tokiu atveju labai rekomenduočiau pasitarti su gydytoju ar dietologu dėl tokių produktų vartojimo.

Vyrauja teiginys, kad fermentuoti produktai, raugintos daržovės yra kaip organizmo šluota – valo jį nuo toksinų ir kitų kenksmingų medžiagų. Šiame teiginyje yra dalis tiesios, bet mes negalime to suabsoliutinti, nes kai vieniems raugintos daržovės gali padėti, kitiems pakenkti. Todėl, vieno teisingo atsakymo nėra.

Aš visiems rekomenduočiau į savo racioną įtraukti raugintas daržoves, nes, kaip ir minėjau, tai yra puikus probiotikų šaltinis, jis gali atstatyti mūsų mikrofloros balansą. Manau, toks produktas daug efektyviau gali padėti mums atstatyti virškinamąjį traktą nei vaistinėje pirkti probiotikai. Tokių maisto papildų poveikis yra įrodytas moksliškai, bet visuomet yra klausimas, kokioje žarnyno dalyje tie probiotikai pradės veikti.

– Su kokiais patiekalais ir produktais galime derinti raugintus produktus, siekiant gauti didžiausią naudą organizmui?

– Labai didelio raugintų daržovių pasirinkimo neturime, tačiau kaip ir su visomis daržovėmis – svarbiausia palaikyti įvairovę, valgyti įvairių spalvų daržoves ir tada tikrai gausite didžiausią naudą. Nerasime žmogaus kuris kiekvieną dieną valgytų tik kopūstus, ar tik agurkus. Racionas pirmiausia priklauso nuo sezoniškumo. Nė vienas produktas neturi visų mums reikalingų maistinių medžiagų, todėl kuo didesnę įvairovę palaikysime, tuo organizmas geriau funkcionuos.

– Žolelėmis marinuota mėsa. Ar tai mėsai prideda daugiau naudingų savybių, ar tik skonio?

– Vieno teisingo atsakymo nėra. Tačiau sotumo jausmui gauti, mažesniam organizmo žalojimui visuomet rekomenduočiau valgyti raugintas daržoves, jei valgote, pavyzdžiui, keptą mėsą. Tokiu atveju kancerogeninių medžiagų poveikis būtų mažesnis ir silpnesnis.

Marinavimas yra labiau skoniui gauti. Dažniausiai žmonės marinuoja produktus, kad išgautų iš to skonį.

Asmeninio albumo nuotr./„#agnėsketo... ir kiti receptai“: lengvai rauginti pomidorai
Asmeninio albumo nuotr./„#agnėsketo... ir kiti receptai“: lengvai rauginti pomidorai

Lengvai rauginti pomidorai

4 porcijoms

Ingredientai:

  • 4 dideli kambario temperatūros pomidorai
  • 4 skiltelės česnako
  • Ryšulėlis šviežių krapų
  • Druskos kristalų
  • Alyvuogių aliejus

Paruošimas:

Pomidorus perpjauname pusiau ir išskaptuojame sėklytes. Atidedame pomidorus į šalį ir pasiruošiame marinatą.

Galite naudoti visas jums patinkančias žoleles, bet šiuo atveju naudosime krapus. Taigi, susmulkiname krapus be kotelių, tik minkštąją jų dalį, beriame druskos pagal skonį, bet šiek tiek daugiau, nes pomidorus juk lengvai raugiame. Ir tuomet įspaudžiame visas česnako skilteles. Visą masę gerai išmaišome. Tuomet padruskiname kiekvieną pomidoro skiltelę atskirai ir į puseles dedame po šaukštelį gautos masės.

Pabaigai, kiekvieną pomidorą apšlakstome kokybišku alyvuogių aliejumi ir paliekame mažiausiai pusvalandžiui, geriausiu atveju, valandai. Šį pagardą rekomenduojame skanauti kartu su kepta mėsa arba grilio patiekalais.

Asmeninio albumo nuotr./„#agnėsketo... ir kiti receptai“: lengvai rauginti pomidorai
Asmeninio albumo nuotr./„#agnėsketo... ir kiti receptai“: lengvai rauginti pomidorai

Kitą pirmadienį jūsų lauksiu su vasariška nuotaika, pradėsime daržo gėrybių sezoną! O iki tol susitinkame mano socialinių tinklų Facebook ir Instagram paskyrose.

Su meile maistui ir gyvenimui

Agnė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius