Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Adamkienei – 95-eri: V.Adamkus – apie dužusius šventės planus ir žmonos sveikatą

Vasario 10-oji – ypatinga kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui ir jo žmonai Almai Adamkienei. Šią dieną visuomenės veikėja, filantropė švenčia garbingą 95-ąją sukaktį. 15min ta proga apžvelgia įsimintiniausius jubiliatės gyvenimo momentus.
Alma ir Valdas Adamkai
Alma ir Valdas Adamkai / 15min, „Scanpix“, asmeninio albumo nuotr.

Pati Alma Adamkienė interviu pastaruoju metu nedalija – prieš kurį laiką sušlubavus sveikatai, ji neturi tam jėgų. Trumpai pakalbėti apie žmonos gimtadienį su 15min sutiko prezidentas Valdas Adamkus, kuris prisipažino, kad dėl prastos savijautos teko atšaukti jubiliatės šventės planus, vis dėlto vilties nepraranda.

„Ir aš, ir Alma džiaugiamės gražia diena bei jubiliejumi. Tai neeilinė diena. Vis dėlto beveik jau prieš metus sakėme, kad šį jubiliejų atšvęsime triukšmingai ir iškilmingai, bet visi planai sudužo.

Alma dar neatsigavo po insulto, nors sveikata gerėja. Tikimės, kad vasarą jau pavyks ją pastatyti tvirtai ant kojų. Dabar, žinoma, ji vaikšto, bet silpnokai, todėl teko viską atšaukti“, – 15min sakė prezidentas V.Adamkus ir pridūrė linkintis tik vieno – labai daug sveikatos.

Gimtadienio dieną – senos tradicijos

Užtat anksčiau kalbėdamas su 15min V.Adamkus teigė, kad namuose šeima turi ypatingą tradiciją – jie nuolat pripildyti kvepiančių gėlių. Ir tam net nereikia ypatingos progos.

Asmeninio albumo nuotr. /Valdas ir Alma Adamkai
Asmeninio albumo nuotr. /Valdas ir Alma Adamkai

„Alma myli visokias gėles, o pas mus jau susiformavo tradicija, kad nėra savaitės, kad nebūtų namuose naujų gėlių. To laikomės ir kiekvieną savaitgalį atsivežame į namus šviežių“, – pridūrė ekscelencija.

Prezidentas tuomet pasakojo, kad jų šeimoje gimtadieniai visuomet buvo svarbi diena, niekada nepamiršdavo jų paminėti. Vis dėlto svarbiausia, kad tą dieną būtų kartu. Neretai – koncertuose, kuriuose pora itin mėgdavo apsilankyti.

„Gyvename, esame kartu, tad tikriausiai nė vieno gimtadienio nesame praleidę atskirai, jų nepaminėję“, – pridūrė V.Adamkus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alma Adamkienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alma Adamkienė

Prisiminti įsimintiniausią išties nelengva, juk jų buvo tiek daug. Bet atminty įsižėrė vieni metai, kai Alma gimtadienį šventė užsienyje kartu su lietuvių bendruomene. Jos gimimo diena buvo švenčiama kartu su Vasario 16-ąja. Tądien jos gimtadienio proga į dangų kilo vėliava.

Vienas kitą gyvenimo keliu veda 70 metų

„Jos jautrumas, švelnumas, bendravimas su žmogumi, supratimas ir šiluma, kurią jaučiu ne tik aš, bet ir visa aplinka. Tai mane labai sužavėjo, šiluma kito žmogaus atžvilgiu joje yra gyva ir šiandien“, – 70-ųjų santuokos metinių proga prisiminęs pažintį su Alma 15min pernai pasakojo kadenciją baigęs prezidentas V.Adamkus.

Būtent Almos charakterio savybės smarkiai prisidėjo prie to, kad pora šiandien tebėra laikoma viena pavyzdingiausių. „Nemanau, kad tai yra tik įsipareigojimas. Mūsų charakteriai ir asmenybės sutampa. Per 70 metų nesu nė karto susipykęs su Alma. Kai būdavo nuomonių skirtumų, visada buvo išsikalbama, išsprendžiama.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdas Adamkus, Alma Adamkienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdas Adamkus, Alma Adamkienė

Ir iki šios dienos gerbiame vienas kito nuomonę, net jei jos yra skirtingos. Turbūt tai yra svarbiausia savybė. Jeigu žmonės savo gyvenime vieni kitus labiau gerbtų, mūsų aplinkoje skyrybų ir pykčių būtų mažiau. Aišku, jų visų nepanaikintų, bet 50 proc. jų būtų tikrai mažiau“, – mano V.Adamkus.

Kaip svarsto jis, daug ką lemia abipusė pagarba. Būtent ji žmones stipriai suvienija ir metams bėgant laiko kartu.

„Pagarba visuomet lydi meilę. Jeigu vienas kitam parodysi supratimą, šiltumą, manau, tai užtikrins laimingą ir sėkmingą gyvenimą“, – teigė V.Adamkus.

Adamkai neslėpė, kad gyvenime teko patirti įvairiausių išbandymų, tačiau jie visuomet jausdavo vienas kito palaikymą. „Svarbiausia yra niekada nepamiršti kito žmogaus, su kuriuo tu daliniesi gyvenimu. Negali būti „aš“, visą laiką turi būti „mes“. Kai tai išmoksti, problemų nebelieka“, – yra sakiusi A.Adamkienė.

Gražių žodžių žmonai niekada negailėjo ir V.Adamkus. „Myliu ją taip, kaip mylėjau pirmą dieną“, – radęs progą visuomet sako prezidentas ir priduria, kad pagarbos dėsniai vienodai galioja ir valstybėje, ir šeimoje. Juk nuo šeimos valstybė ir prasideda.

Filantropinė veikla

Pati A.Adamkienė ne kartą išsakė norą padėti vyresnio amžiaus žmonėms, tiems, kurie yra vieni, neturi šeimos, kurie jaučiasi atskirti.

„Scanpix“ nuotr./Alma Adamkienė
„Scanpix“ nuotr./Alma Adamkienė

„Jiems daugiausiai reikia ne materialinės, o moralinės pagalbos – juos reikia aplankyti, pabūti, nusiųsti kad ir mažą dovanėlę ar tiesiog pasveikinti, ir jau žmogus žinos, kad nėra užmirštas“, – 15min yra sakiusi A.Adamkienė.

Šie prioritetai A.Adamkienei visuomet buvo vieni svarbiausių. Nors ir juodo darbo ji niekada nebijojo – dar tuomet, kai vyras 1968 metais gavo JAV senatoriaus Everetto Dirkseno pasiūlymą dirbti vadovaujamą darbą Aplinkos apsaugos agentūroje, ji dienas leido šeimos fermoje „Tabor Farma“, kurią jauna šeima išsimokėtinai pirko iš JAV lietuvių bendruomenės aktyvisto Juozo Bačiūno.

Tuomet, prezidento žodžiais tariant, A.Adamkienė „buvo tikra sodybos kuriančioji dvasia“. „Nebuvo darbų, kurių nebūčiau ten dariusi – dažiau sienas, ploviau grindis, šlaviau kiemą“, – dar anksčiau kalbinta 15min sakė ji.

A.Adamkienė visuomet buvo didžiausia vyro patarėja, stipriausias ramstis jo gyvenimo kelyje, visuomet jį lydėjo į daugybę garbių susitikimų. O prezidento pareigos V.Adamkui padovanojo nepaprastą galimybę akis į akį susipažinti su ypatingais, svarbiais ir įtakingais pasaulio žmonėmis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė

Tarp įtakingų asmenybių – karalienė Elizabeth II, princas Charlesas, princas Philipas, karalius Albertas II, Billas Clintonas, George‘as W. Bushas, Dziang Dzeminas, Vladimiras Putinas, Lechas Kaczynskis, Gerhardas Schroderis, Condoleezza Rice, Dickas Cheney, Gordonas Brownas, Angela Merkel, Jonas Paulius II, Benediktas XVI, Dalai Lama ir daugelis kitų. Su jomis susitikti teko ir A.Adamkienei.

Sušlubavusi sveikata

2019 metų rugsėjo pabaigoje prezidentas su žmona turėjo semtis stiprybės ir išgyventi užklupusius sunkumus, kai A.Adamkienė pateko į Santaros klinikas įtarus insultą. Tuomet V.Adamkus 15min sakė, kad, medikų teigimu, Almai buvo beprasidedantis insultas, tačiau sureaguota laiku ir pažeidimų išvengta.

Dar metais anksčiau, žiemą, A.Adamkienė taip pat buvo gydoma ligoninėje. Tuo metu Santaros klinikų medikai teigė, kad moters sveikata pablogėjo persirgus virusine infekcija.

Praėję metai prezidento žmonai taip pat nepagailėjo išbandymų. Rugpjūčio 3 d. A.Adamkienė buvo paguldyta į Santaros klinikas dėl kraujotakos problemų.

„Šiuo metu taikant medikamentinį bei reabilitacinį gydymą jos būklė stabili ir palaipsniui gerėja. Pastaroji buvo smegenų kraujotakos sutrikimo, kurį Alma Adamkienė buvo patyrusi prieš porą metų, pasekmė“, – tada teigė Santaros klinikų Vidaus ligų centro vadovė Aušra Marcijonienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius