Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anksčiau žinomas atlikėjas G.Nadtočis-Natas tapo fotografu: idėjų semiasi iš dainų

Danijoje gyvenantis Gediminas Nadtočis-Natas prieš septynerius metus atrado nuo kasdienybės išlaisvinusį hobį – fotografavimą. Nuo tada iš rankų fotoaparato nepaleidžiantis vyras šiandien gali džiaugtis naujais įgūdžiais, klientais bei sumaniomis idėjomis. Visgi į Lietuvą planuojantis grįžti Gediminas pastebi, kad vietiniai į kitataučius žiūri su nepasitikėjimu, todėl jam tenka imtis gudrybių.
G.Nadtočis-Natas
G.Nadtočis-Natas / Asmeninio albumo nuotr.

30-ojo gimtadienio proga – pirmasis fotoaparatas

Visa kelionė link fotografijos prasidėjo prieš septynerius metus, kai Gediminas šventė savo 30-ąjį gimtadienį. Draugų jis paprašė pinigų, nes iš anksto perspėjo, kad ketina nusipirkti fotoaparatą. Tad surinkęs reikiamą sumą, jis ėmė ir iškart nuėjo į buitinės technikos ir elektronikos parduotuvę.

Fotoaparatų pasaulyje vyras buvo dar visiškai žalias, todėl pasikliovė pardavėjo žiniomis. Po ilgų diskusijų, pasakojimų jis netrukus rankose jau laikė savo pirmąjį fotoaparatą „Nikon“.

„Tiksliai neprisimenu, kodėl pasirinkau būtent šį fotoaparatą, bet jei neklystu, man jį rekomendavo vienas žmogus. O vėliau jis mane išmokė, kaip valdyti kamerą. Visi tuo metu aplinkui turėjo šios firmos fotoaparatus, niekas neturėjo „Sony“ ar „Canon“, – prisimena jis.

Gediminas prisipažįsta, kad fotografuoti panoro dėl tos pačios priežasties, kaip ir prieš daugelį metų, kada į rankas paėmė mikrofoną – vyrui patinka matyti laimingų žmonių veidus. O ypač tada, kai atlikus gerą darbą ir pristačius žmonėms rezultatus, galima pamatyti, kaip šie džiaugiasi ir pažada ateityje ir vėl į jį kreiptis.

Todėl jo darbų galerija pasipildydavo ne tik žmonių nuotraukomis, bet ir gamtos, architektūros vaizdais. Laikui bėgant jį susirasdavo nauji klientai, o jis galėdavo įgauti vis daugiau patirties. Visgi Gediminas pastebi, kad dažniau į jo feisbuko puslapį žmonės užsukdavo tik pasižvalgyti. Jo manymu, kad kai kuriuos klientus gali atbaidyti faktas, kad jis kitos šalies pilietis.

Asmeninio albumo nuotr./G.Nadtočis-Natas
Asmeninio albumo nuotr./G.Nadtočis-Natas

„Gal jie labiau ieško danų fotografų, nes įėję į mano paskyrą tik pasižvalgo ir išeina. Manau, kad pamatę užsienietišką pavadinimą ima nepasitikėti kitataučiu.

Dėl to vietiniams yra kur kas paprasčiau susikalbėti ir susirasti darbą. Man dažniau skambina dėl paprastų nuotraukų, pavyzdžiui, dokumentinių, skirtų pasui. Tokie paprasti darbeliai“, – pasakoja G.Nadtočis-Natas.

Nors kai kurie danai lietuviui išreiškia nepasitikėjimą, tačiau kreipdamiesi į jį gali ir išlošti. Gediminas atskleidžia, kad jo kaina yra įprastai mažesnė, taip pat jis labiau sukalbamas.

„Suma priklauso nuo nuotraukų, kiek jie laiko kartu nori praleisti, keliose vietose būti. Taip pat skaičiuoju ir tai, kiek laiko praleidžiu redaguodamas nuotraukas, kiek jie nori jų gauti. Ir plius neturiu kokių nors specialių kainų. Tiesiog susideriname šiuos dalykus. Juk kiekvienas atvejis yra unikalus. Sulaukiu ir pageidavimų paploninti, pastorinti, tačiau jei žmogus neturi kokių nors specialių pageidavimų, aš nieko ir nekeičiu. Visgi negali žinoti, gal jam nepatiks“, – pasakoja jis.

Tiesa, kai kurie danai džiaugiasi ir Gedimino greičiu. Jis tikina, kad įprastai fotografai nuotraukas atsiunčia per kelis mėnesius ar net metus. Tačiau jis savo darbą stengiasi atlikti kur kas greičiau. Gediminas įprastai viską stengiasi padaryti per vieną vakarą, o blogiausiu atveju kitą dieną.

„Mano klientams patinka, kad aš gana greitai dirbu. Tai nėra mano pagrindinė duona, todėl turiu šiokį tokį privalumą. Aišku, suprantu, kad kai kurie fotografai turi daugiau darbo, bet kol tai nėra mano pagrindinis užsiėmimas, tol mano rezultatai pasirodo kur kas greičiau.

Aš tokiu būdu net vieno fotografo atlyginimą nugvelbiau. Taip nutiko, kai viena muzikos mokykla mane samdė kaip atsarginį fotografą, tačiau taip ir likau pagrindiniu. Jie nusprendė man sumokėti po to, kai jau tą patį vakarą jiems nusiunčiau nuotraukas“, – prisimena G.Nadtočis-Natas ir priduria, kad iki šiol sėkmingai dirba su šia muzikos mokykla.

TAIP PAT SKAITYKITE: Unikalų projektą „Stiklinė akis“ pristatęs fotografas atvirumu užkariauja žmonių širdis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Aktorius D.Breivė paveikslus ir filmų plakatus kuria iš sapnų: pradėjo pardavinėti, svajoja apie parodą.

Idėjos nuotraukoms – iš dainų posmų

Tačiau per septynerius metus vyras yra prikaupęs ir nemalonios patirties. Štai vienai danų įmonei darė specialų užsakymą, tačiau pirmas susitikimas su jais buvo ne itin malonus. Gediminui buvo užduotas klausimas – kam jie turi jam mokėti, jei ir patys gali nusifotografuoti?

„Tada jiems paaiškinau, kad už kiekvieną redagavimą, laiką turi vis tiek susimokėti. O jei kokių dvejonių kyla, patariau nusifotografuoti patiems. Kai atvažiuoja IT specialistas ir sutvarko kompiuterį, jam irgi sumokame.

Viskas susiję su žiniomis. Samdome fotografą, kai norime profesionalių nuotraukų. Galiausiai tąkart jie buvo labai patenkinti ir net savo profiliuose įsikėlė mano darytas nuotraukas. Svarsčiau, gal čia buvo koks nors išbandymas. Na, greičiausiai kiekviename darbe vyksta nesusipratimų“, – kalbėjo Gediminas.

Daugiau G.Nadtočio-Nato fotografijos darbų – galerijoje

Darbo užsakymų sulaukiantis vyras sako, kad niekada iki šiol nelankė jokių fotografavimo kursų. Nors svarstymų buvo, tačiau jis kiekvieną kartą galvodavo, kad mokydamasis teorinių dalykų visko neišmoks. Anot jo, geriausiai išmokstama praktikos metu. Kuo jos daugiau, tuo daugiau įgūdžių susiformuoja.

„Iš tiesų labai sunku pradėti, nes turi viską išsiaiškinti, ko nors paklausti. Kol pats nefotografuosi, nežinosi teorinių dalykų, tai tikrai nieko gero neišeis. Iš pradžių aš išmokau fotoaparatą valdyti, vėliau susidomėjau šviesomis, blykstėmis, reflektoriais, filtrų galimybėmis.

Turi suprasti, kuo skiriasi žmonių, gamtos fotografija nuo gyvūnų ir vaikų fotografijos. Iš tiesų visko labai daug. Jei nori ką nors išbandyti, reikia nusipirkti visą įrangą. Kai aš uždirbu iš fotosesijų, tuomet jau galiu investuoti į žinias“, – tikina jis.

Gedimino Nadtočio-Nato nuotr. /Gedimino Nadtočio-Nato fotografijos darbas
Gedimino Nadtočio-Nato nuotr. /Gedimino Nadtočio-Nato fotografijos darbas

Pasiteiravus, iš kur gimsta jo idėjos nuotraukoms, Gediminas greitai ir paprastai atrėžia – jis pasikliauna pasaulyje populiaria platforma „Pinterest“. Ir jei neranda čia, jis pasineria į interneto platybėmis, kur randa dar daugiau sumanymų. Įdomu ir tai, kad Gedimino naujam hobiui padėjo ir jo talentas dainuoti. Neretai kai kurių dainų posmai įkvepia vienos ar kitos nuotraukos gimimą.

„Vieną kartą instagrame buvau padaręs nuotraukų seriją, prie kurių parašydavau dainos žodžius. Pavyzdžiui, prie vienos buvo Kastyčio Kerbedžio „Sustok, traukiny“, o prie kitos „Vakarėja, vakarėja“, nes vienoje nuotraukoje saulė leidosi.

O jei norėčiau tai padaryti pagal savo dainos žodžius, tai būtų labai paprasta – nufotografuoji laikrodį ir viskas“, – šypteli Gediminas ir priduria, kad svarbiausia šalia visą laiką turėti kamerą, nes niekada nežinai, kur netikėtai pamatysi nepakartojamų vaizdų.

Šeimos palaikymas ir noras grįžti į Lietuvą

Logistikos srityje dirbantis Gediminas prisipažįsta, kad po sunkaus darbo fotografavimas jam kartais net atstoja žvejybą. Tad savaitgaliais jis griebia fotoaparatą, išsitraukia dviratį ir išvažiuoja ieškoti naujų kadrų.

„Man tai lyg žvejyba, taip pat labai atpalaiduojanti veikla. Ir tu žvejodamas prie jūros ar ežero, galvoji, ar saulė leidžiasi, gal pavyktų pagauti gražų kadrą“, – sako Gediminas.

Dėl mėgstamo hobio vyras namuose sulaukia didelio palaikymo. Žmona su dukromis taip pat tampa fotosesijų dalimi. O ypač prieš dvejus metus gimusi dukrytė.

„Joms ir pačioms patinka fotografuotis. Mes pasidarome rudens ir vasaros fotosesijas, važiuojam prie jūros fotografuoti. Dabar mažos dukrelės nuotraukų telefone yra labai daug. Vien tik pyškini ir pyškini“, – juokiasi G.Nadtočis-Natas.

Asmeninio albumo nuotr./ G.Nadtočis-Natas su šeima
Asmeninio albumo nuotr./ G.Nadtočis-Natas su šeima

Gediminą šeima vis skatina grįžti prie kūrybos. Tad po daugelio metų, panašu, kad šios mintys taps realybe – jis ketina grįžti į Lietuvą.

„Jos norėtų, kad ir vėl pradėčiau dainuoti, vesčiau renginius. Kaip tik planuoju už pusės metų grįžti į Lietuvą. Todėl jos ir nori, kad ir vėl būčiau tas pats Natas. Ir dirbčiau tai, kas man tikrai patinka“, – atvirauja jis.

Vis dėlto dėl fotografijos Gediminas išlieka kuklus. Pasiteiravus, gal ateityje planuoja atidaryti parodą, šis sako, kad jo nuotraukos nėra meninės, tad šios minties kol kas atsisako.

„Manau, kad parodos iš vestuvių nuotraukų nėra daromos. Aš nesu menininkas, kurie daro nespalvotas parodas su žmonėmis ir pan. Juk jokio kratinio į parodą nedėsi. Ir nesijaučiu esantis tokio lygio, kad galėčiau galvoti apie parodas.

Esu tik gerokai progresavęs vidutiniokas. Nors nesilygiuoju į profesionalus, bet ką gali žinoti – gal ateityje pavyks. Aš suprantu, kad geriau niekada nesakyti „ne“, neatmesti tokių dalykų, nes tik noras ir valia veda į priekį. O juk reikia ko nors siekti“, – 15min kalbėjo Gediminas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius