Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Ant Bangos“ organizatoriai tikina palaikę tvarką, policija pažeidimų nefiksavo

Praėjo savaitė po Nidoje surengto festivalio „Ant Bangos“, tačiau iki šiol tarp gyventojų netyla kalbos apie esą po renginio paliktas šiukšles, narkotines medžiagas ir kitus pažeidimus. Visgi bent dalis kaltinimų gali būti netiesa, nes policijos pareigūnų suvestinėse šių teiginių paprasčiausiai nėra. 15min kalbinti festivalio organizatoriai stebisi, kad per aštuonerius metus tai pirmas atvejis, kai renginys sulaukia tiek neigiamo dėmesio.
Festivalis „Ant Bangos“, policijos pareigūnas
Festivalis „Ant Bangos“, policijos pareigūnas / Donato Vaitaito, 15min nuotr.

Liepos 22-25 d. Nidą, kaip ir kasmet, užliejo muzikos garsų, šokių išsiilgę jaunuoliai. Jie rinkosi į jau 8 metus iš eilės vienoje gražiausių Lietuvos vietų vykusį „Ant Bangos“ festivalį. Visgi nuotaikos greitai atslūgo, kai socialinio tinklo grupėje „Mūsų Neringa“ pasirodė pirmosios vietinių gyventojų žinutės apie po renginio paliktą nesutvarkytą aplinką.

Apie tai plačiau aprašė ir žurnalistas, laidų vedėjas Andrius Tapinas, kuris kaip tik panašiu laiku leido laiką Nidoje. Išvardinęs, ką savaitgalio metu teko išvysti, jis pabrėžė, kad jau susisiekė su Neringos savivaldybe dėl prašymo pateikti su festivaliu susijusius dokumentus.

„Kaip žmogus, kuris tris dienas pragyveno pačiame „Ant Bangos“ festivalio epicentre – apie organizavimo ypatumus, šiukšlių krūvas pajūrio takeliuose, svirduliuojančias festivalerių bandas naktį be atšvaitų einančias pagrindiniu plentu, narkotikų kainas bei nuolaidas, jei imi daugiau, policijos prevencinę narkotikų platinimo užkardymo veiklą, iš pajūrio restoranų išvogtus baldus, konkuruojančius muzikos srautus parašysiu vėliau“, – grupėje „Mūsų Neringa“ rašė A.Tapinas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Tapinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Tapinas

Netrukus po žurnalisto įrašu pasirodė ir daugiau nusiskundimų bei atvirkščiai – festivalį palaikančių. Atrodo, kad ne vienerius metus vykstantis renginys žmones suskirstė į dvi stovyklas. Vieni idėją palaikė, teigė, kad tai padeda Nidos miestui ekonomiškai, o kiti smerkė – jų manymu, ši gyvenvietė nėra tinkama tokio tipo festivaliams.

Vis dėlto praėjus kelioms dienoms į šią diskusiją įsisuko ir patys „Ant Bangos“ organizatoriai. Tiesa, tai yra pirmas kartas, kai jie susiduria su tiek neigiamo dėmesio. 15min jie sakė, kad visus 8 metus vyko aktyvus bendradarbiavimas su Neringos valdžia ir stengtasi įsiklausyti į jos atstovų pastabas bei pageidavimus, kuriuos bandoma išpildyti.

Aplinka buvo tvarkoma kiekvieną dieną?

Kalbinti „Ant Bangos“ organizatoriai pabrėžė, kad šių metų festivalis buvo kitoks ne tik dėl sulauktos neigiamų reakcijų bangos, bet ir dėl organizavimo. Pasirodo, į renginį galėjo patekti tik tie asmenys, kurie turi galimybių pasus arba neigiamą antigenų testą.

„Tiems, kurie neturėjo galimybių pasų, suteikėme galimybę atlikti greituosius antigenų testus mūsų partnerių festivalio teritorijoje įrengtuose mobiliuose punktuose“, – atskleidžia organizatoriai.

Vis dėlto pačių kaukių renginio metu nereikėjo – viskas vyko po atviru dangumi. O ir festivalio vietos buvo nutolusios daugiau nei po du kilometrus nuo Nidos centro, kuriame daugiausiai gyventojų ir poilsiautojų.

„Pagrindinė festivalio vieta – baras „Kupolas“ Nidos šiauriniame paplūdimyje. Čia veiksmas vyko ketvirtadienio ir šeštadienio naktimis. Oficialus festivalio afterparty sekmadienio dieną vyko bare „Griuvėsiai“ šalia centrinio paplūdimio“, – 15min kalbėjo „Ant Bangos“ organizatoriai.

Tautvydo Stuko nuotr. /Festivalis „Ant Bangos“
Tautvydo Stuko nuotr. /Festivalis „Ant Bangos“

Pasiteiravus, kas reguliavo tvarką po festivalio, organizatoriai teigė, kad tuo pasirūpino ne tik jie patys, bet ir savanoriai bei jiems talkinę Neringos komunalinio ūkio darbuotojai. Beje, tvarka buvo palaikyta ir pirmadienį – praėjus „afterparty“ vakarėliui.

„Kaip ir minėjome, teritorija aplink festivalį jo metu tvarkoma kiekvieną dieną, „generalinei“ tvarkai įvesti prireikia dar kelių dienų po įtempto savaitgalio, o šiuolaikiški muzikos festivaliai visame pasaulyje neįsivaizduojami be šiek tiek daugiau triukšmo nei įprastai“, – tikina jie.

Organizatoriai neslepia liūdesio, kad socialiniuose tinkluose žmonės labiau akcentavo po festivalio likusias šiukšles, keliamą triukšmą, o ne festivalio teikiamą didžiulę naudą Neringai.

„Smulkusis verslas – viešbučiai ir apartamentai, restoranai ir barai, „tuktukai“ ir taksi ar kitų paslaugų teikėjai „Ant Bangos“ savaitgalį fiksuoja rekordinius pelnus“, – tikina „Ant Bangos“ organizatoriai.

Teigia pirmą kartą sulaukę tokio dėmesio

Organizatoriai sako, kad nuo pat festivalio pradžios 2013 m. nėra girdėję tokių neigiamų atsiliepimų, kuriuos teko išgirsti praeitą savaitę. Jie mano, kad labiau buvo skleidžiama teigiama žinutė apie festivalį. Juk vis dėlto čia grojo įvairūs elektroninės muzikos atlikėjai iš tokių šalių kaip Japonija, Rusija, Prancūzija, Meksika ir t.t.

„Pastaraisiais metais festivalį aplankė ir keli šimtai svečių iš užsienio. Džiaugiamės, kad visiems jiems galėjome parodyti Kuršių Nerijos išskirtinumą. Neabejojame, kad žinią apie gražią ir modernią Lietuvą jie skleidžia po visą pasaulį“, – svarsto jie.

Jų manymu, tai tikrai nėra vienintelis festivalis, kurį bandoma be reikalo „demonizuoti“. O pačių žmonių abejingumas net stebina.

Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Nida
Pauliaus Matulevičiaus nuotr./Nida

„Bet juk Nida – mūsų visų. „Ant Bangos“ lankytojai taip pat yra šios šalies piliečiai ar jos svečiai, todėl atimti galimybę vieną savaitgalį per metus pašokti gražiausiame jos kampelyje būtų mažų mažiausia neteisinga“, – mano organizatoriai.

Galiausiai jie pabrėžia, kad šis festivalis kotapo ir tolerantiškos bei įtraukiančios kultūros nešėju Nidoje, Vilniuje ir apskritai visoje Lietuvoje.

„Maža to, „Ant Bangos“ šiuo metu yra bene vienintelis festivalis Lietuvoje, teikiantis tokį didelį dėmesį atlikėjoms moterims, festivalio organizatoriai yra aktyvūs ir ilgamečiai LGBTQ bendruomenės rėmėjai“, –15min kalbėjo organizatoriai

„Festivalis praėjo gana ramiai“

Dėl praeitą savaitę Nidoje vykusio festivalio 15min taip pat susisiekė su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė. Ji patikino, kad festivalio metu daug pažeidimų neužfiksuota.

„Neringoje vykęs festivalis „Ant bangos“, pasak pareigūnų, praėjo gana ramiai. Neringos m. PK pareigūnai šventės teritorijoje neužfiksavo nė vieno pažeidimo.

Mieste pradėti du ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti“, – sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja A.Grauslienė.

Dėl šių pažeidimų pakliuvo 1997 m. ir 2000 m. gimę vaikinai, pas kuriuos buvo aptiktos, kaip įtariama, narkotinės medžiagos. Abiem pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo Kodekso (BK) 259 straipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius