Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artimi Nelly Paltinienės bičiuliai prisiminė paskutinius pokalbius: norėjo, kad pelenai būtų išbarstyti jūroje

Šeštadienį Lietuvą sukrėtė skaudi žinia – mirė scenos primadona Nelly Paltinienė. Žinomi bičiuliai neslepia liūdesio ir dalijasi prisiminimais apie šviesaus atminimo atlikėją.
Edmundas Kučinskas, Nelly Paltinienė, Liveta Kazlauskienė
Edmundas Kučinskas, Nelly Paltinienė, Liveta Kazlauskienė / 15min, Scanpix, asmeninio albumo nuotr.

Liveta Kazlauskienė pasakojo, kad su Nelly Paltiniene paskutinį kartą kalbėjo vasario 16-ąją, per jos gimtadienį. Tą kartą bičiulei visa atlikėjos šeima paskutinį kartą sudainavo „Su gimtadieniu“.

„Supratau iš balso, kad ji buvo labai silpna, kai padėkojo visai šeimai už sveikinimus. Mes atsisveikinę padėjome ragelį, o aš širdyje džiaugiausi, kad sulaukė dar vieno gimtadienio“, – sakė Liveta.

Pirmą kartą su atlikėja Liveta susipažino prieš 27 metus. Tada, kai į sceną žengė pirmuosius žingsnius. Ji prisiminė, kad dukra Ingrida padėdavo parduoti Nelly kasetes. Jai pačiai buvo labai didelė garbė pažinoti šią dainininkę.

„Nelly buvo tas žmogus, kuris man davė daug patarimų, Nelly žodis man buvo šventas“, – prisiminė Liveta Kazlauskienė.

Asmeninio albumo nuotr./Nelly Paltinienė ir Liveta Kazlauskienė
Asmeninio albumo nuotr./Nelly Paltinienė ir Liveta Kazlauskienė

Edmundas Kučinskas paskutinį kartą su žinoma atlikėja bendravo taip pat vasario 16-ąją. Anot dainininko, ji buvo tas žmogus, kuris parodė kelią į didžiąją sceną.

„Aš buvau jaunas, visiškai žalias berniukėlis ir gavau iš karto didžiules scenas. Mus siejo labai artimi ir šilti santykiai“, – sakė E.Kučinskas.

Jis pasakojo ne kartą lankęsis ir Vokietijoje, kurioje Nelly praleido paskutinius savo gyvenimo metus.

Žinomas atlikėjas prisiminė, jog bičiulė ne tik scenoje, bet ir gyvenime elgėsi kaip tikra žvaigždė, visada rasdavo sprendimus iškilus problemoms, kai reikėdavo, pagirdavo kolegas, juos išklausydavo.

„Jei reikėtų rinkti Lietuvos visų laikų moterį, tai būtų Nelly. Jei ne iš pasalų užklupusi liga, ji iki šiol koncertuotų ir turėtų pasisekimą. Tai buvo legendinė atlikėja“, – šypsojosi Edmundas.

D.Čėplos nuotr./Koncerto akimirka
D.Čėplos nuotr./Koncerto akimirka

Artimas bičiulis, kunigas Kęstutis Timofejevas Nelly Paltinienę prisiminė pačiais šviesiausiais žodžiais. Jis sakė nė karto negirdėjęs draugės besiskundžiančios, nors ir kokia sunki buvo jos būklė.

„Kad ir kaip jautėsi jos silpnumas, ji su labai didele meile kalbėjo apie Lietuvą, žiūrovus. Buvo labai netikėta, kai sužinojome, kad 14 val. Vokietijos laiku ji užgeso. Sunku net patikėti, nes paskutiniame pokalbyje ji kalbėjo viltingai“, – prisiminė kunigas.

Anot Kęstučio, Nelly svajojo sugrįžti į Lietuvą, pamatyti jūrą, tikėjosi, kad pastiprės. Vis dėlto, kunigas, kalbėdamas su 15min sakė, kad atlikėja jautė gęstančias jėgas.

„Ji sakė: „Bus, kaip Dievas duos“. Mes švelniai baigėme pokalbį. Kentėdama dideles kančias ji dėkojo Dievui“, – sakė Kęstutis.

Nelly, anot jo, iš šio pasaulio išėjo tikėdama meile. Visą gyvenimą ji dainavo apie šį jausmą, jautėsi laiminga, kad gerbėjai prisimena, siunčia gėles, skambina.

„Už širdies griebė vidinė stiprybė“, – sakė Kęstutis.

Kai sužinojo naujieną apie bičiulės mirtį, pirmiausia kunigas pasakojo nuvykęs prie jūros, nes, anot jo, dainininkė visada prašė, kad nuvežtų jai linkėjimus.

„Šiandien, ten nuvykę supratome, kad ir Nelly jau yra kažkur prie jūros. Ji slapta norėjo, kad pelenai būtų išbarstyti vandenyje, bet, deja, neleidžia Lietuvos įstatymai“, – pasakojo kunigas.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat pareiškė nuoširdžią užuojautą mirus estrados legendai Nelly Paltinienei.

„Anapilin iškeliavo daugiausiai metų dainavusi solistė N.Paltinienė, kuri buvo žinoma net kelioms mūsų kartoms. Netekome iškilios asmenybės, nusipelniusios Lietuvos muzikai ir kultūrai. Šią sunkią netekties valandą reiškiu gilią užuojautą artimiesiems, bičiuliams, kolegoms,“ – sakoma Vyriausybės vadovo užuojautoje.

Nelly Paltinienės muzikinis kelias

2011 metais Nelly atšventė sceninės veiklos 60-ies metų jubiliejų. Su ilgamečiu scenos partneriu, amžiną atilsį E.Ivanausku N.Paltinienė yra įrašyta į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausiai dainuojantis duetas.

Dainuoti N.Paltinienė pradėjo 1951 m. Klaipėdos miesto Ryšių darbuotojų profsąjungos meninės saviveiklos ansamblyje, vadovaujamame Aurelijos Daunorienės.

Kūrybinės veiklos pradžioje dainavo dainas iš kino filmų, operečių arijas bei kitas tuo metu populiarias dainas. 1960 m. perėjo dainuoti į Klaipėdos miesto kultūros namų estradinį orkestrą. 1961 m. Nelly atėjo į Arvydo Paltino vadovaujamą ansamblį, kuris vėliau pasivadino „Kopų balsais“.

„Kopų balsuose“ susikūrė pirmasis Lietuvoje – N.Paltinienės ir E.Ivanausko – estradinis vokalinis duetas. Spaudoje šis duetas pirmą kartą paminėtas 1967 m. Pažymėtina, kad tai pats ištikimiausias duetas – nuo pat dueto susikūrimo dainininkai dainavo tik kartu arba kiekvienas atskirai soliniuose koncertuose. Kaip duetas, jie nuo 1967 m. iki 1982 m. ir nuo 1993 iki 2007 m. spalio kartu koncertavo Lietuvoje ir užsienyje. Tik dėl sovietinės ideologijos sampratos, duetas negalėjo dainuoti kartu nuo 1982 m. (N.Paltinienė gyveno užsienyje).

Ansamblyje „Kopų balsai“ N.Paltinienė dainavo iki pat išvykstant į Vakarų Vokietiją (1982 m.). Gyvendama Vokietijoje rengė solinius koncertus išeivijos lietuviams JAV, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje. Nuo 1989 m. vėl koncertavo ir Lietuvoje.

N.Paltinienė dalyvavo daugelyje konkursų, festivalių, apžiūrų. Sulaukta gero pasisekimo – „Kauno pavasario“ laureatė (I vieta, 1967 m.), „Gintarinės triūbos“ festivalio geriausia dainininkė (1967 m.), Klaipėdos saviveiklininkų apžiūros nugalėtoja (1968 m.), lenkiškos dainos konkurso Vilniuje nugalėtoja (1969 m.), geriausia „Kauno pavasario“ dainininkė (1969 m.), A.Šabaniausko premijos (2003 m.) laureatė. Be to, ji apdovanota ordino Už nuopelnus Lietuvai Karininko kryžiumi (2003 m.).

Iki 2009 m. rugsėjo yra išleistos 7 vinilinės ir 12 kompaktinių plokštelių bei 22 garsajuostės su jos atliekamomis dainomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius