Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atviras Stano laiškas: „Šitos rankos laiko tėčio vaistus, už kuriuos jis gali sėsti į kalėjimą“

Su sunkios onkologinės ligos padariniais kovojantis atlikėjas, prodiuseris Stanislavas Stavickis-Stano (37) socialiniuose tinkluose pasidalijo jautria žinute – jis pripažino, kad šiuo metu palaikyti normalią gyvenimo kokybę jam padeda tik Lietuvoje nelegalūs medicininių kanapių preparatai. Chemoterapijos šalutinį poveikį ir skausmus Stano malšina kanapių aliejaus pagalba, tačiau dėl geresnės savijautos, kaip pats sako, rizikuoja savo laisve: „Vaikai laiko buteliuką, už kurį galiu sėsti į kalėjimą“.
Stano kovoje su vėžiu pripažino vartojantis nelegalų kanapių aliejų
Stano kovoje su vėžiu pripažino vartojantis nelegalų kanapių aliejų / Asmeninio albumo nuotr.

Stano apie sunkią ligą viešai prakalbo praėjusių metų lapkritį. Jis neslėpė, kad žinia trenkė tarsi iš giedro dangaus, nes nebuvo justi jokių simptomų: svoris nekrito, nebuvo nei naktinio prakaitavimo, nei nuovargio. Priešingai, prodiuseris ir atlikėjas turėjo daug asmeninių ir kūrybinių planų, tačiau menką nerimą kėlė kartais jaučiamas dilgčiojimas krūtinėje. Po kelių tyrimų ir vizitų pas onkologus Stano išgirdo diagnozę – limfoma.

Jam buvo paskirtas radikalusis gydymas, o paskirti vaistai smarkiai nualino organizmą, nuslinko plaukai. Ir nors ligą pavyko įveikti, Stano dar neleidžia sau švęsti – egzistuoja tikimybė, kad liga atsinaujins, vis dar jaučiami sunkūs ligos padariniai.

Kaip vieną iš būdų pagerinti gyvenimo kokybę Stano naudoja Lietuvoje draudžiamus nelegalius medicininius kanapių preparatus – kanapinoidus. Tiksliau, kanapių aliejų, kurio sudėtyje yra CBD (kanabidolio, natūralaus cheminio junginio, randamo marihuanoje ir pluoštinėse kanapėse, tačiau remiantis atliktais tyrimais, jis nėra psichoaktyvus). Vis dėlto šių aliejų naudojimas kol kas nėra įteisintas dėl rizikos, kad jame galima rasti ir THC (tetrahidrokanabinolio, veikiančio psichiką) veikliųjų medžiagų pėdsakų.

Kaip pats sako, nors tai šiuo metu yra kone vienintelis būdas numalšinti skausmą, sumažinti chemoterapijos šalutinių poveikį, jis yra priverstas pažeidinėti šalies įstatymus.

Visą Stano pasisakymą skaitykite žemiau:

„Šitos rankos laiko tėčio vaistukus. Vaikai žino, kad tai kaip vitaminas C – jei nenori susirgti, turi vartoti, bet vaikai nežino, kad pagal Lietuvos įstatymus tėtis už šio buteliuko turėjimą, laikymą ar įsigijimą gali pakliūti į kalėjimą penkiolikai metų.

Tai yra kanapių aliejus, daugumoje ES valstybių visiškai legalus vaistas ar maisto papildas, tačiau Lietuvoje griežtai draudžiamas. Kodėl jis nepageidaujamas Marijos žemėje niekas pasakyti negali, kaip Kafkos „Procese“ – uždraustas, nes uždraustas.

Psichoaktyvių medžiagų jame nėra, na, gerai, yra, bet kad jos suveiktų, reikėtų išgerti septynis litrus aliejaus. Žinant, kad 20 mililitrų kainuoja apie šimtą eurų, „dozė“ tokių kvaišalų kaštuotų 35 tūkst. eurų.

Jūs neįsivaizduojate, kaip šlykštu yra jaustis nusikaltėliu, bijoti, kad į namus įsiverš pareigūnai

Onkologiniai ligoniai, kovojantys su vėžiu ar pasiekę remisijos stadiją, žino, kad tai itin veiksmingas produktas. Kai kalba pasisuka apie išgyvenimą, žmonės rizikuoja – siunčiasi, veža per sieną, gaminasi patys ir niekada nėra tikri, ar kokybišką prekę vartoja, nes Lietuvoje neįmanoma atlikti jokių tyrimų, nusipirkti vaistinėje ar pagaliau išsiaiškinti, ar tai nėra paprasčiausias mulkinimas, galbūt už šimtą eurų gauni pigiausio rapsų aliejaus su spalva. Dėl to, kad yra draudžiamas, Lietuvoje aliejus išbrangsta iki beprotybės, nusipirkti ir vartoti jį gali vienetai, o sergančių vėžiu yra virš 100 tūkstančių.

Jūs neįsivaizduojate, kaip šlykštu yra jaustis nusikaltėliu, bijoti, kad į namus įsiverš pareigūnai (jei taip nutiks – aliejus stovi šaldytuve, tarp grietinės, pieno ir vaikiškų tyrelių) ir uždarys ilgiems metams.

Sveikas protas ir logika atsisako priimti šį faktą. Kodėl? Kas negerai? Juk nėra visiškai JOKIO svaiginančio poveikio, JOKIO, tik gydomos savybės. Kodėl net Lenkijoje gali nusipirkti prekybos centre? Kodėl draudžiamas, juk tai ne narkotikas!

Asmeninio albumo nuotr. /Stano įrašas socialiniuose tinkluose sukėlė didelį sujudimą
Asmeninio albumo nuotr. /Stano įrašas socialiniuose tinkluose sukėlė didelį sujudimą

Aš esu griežtai nusistatęs prieš narkotikus, jau dvidešimt metų viešai sakau, kad bet kuriuo momentu galiu atlikti narkotikų testą ir įrodyti, kad nevartoju. Ir niekad nevartojau. Jau seniai esu įspėjęs draugus, rašęs apie tai feisbuke, kad jei mano akivaizdoje bus vartojami narkotikai – kviesiu policiją, todėl manęs kratosi nemaža dalis šou verslo.

Savo ir tūkstančių sergančių vėžiu vardu kviečiu Seimą surasti stiprybės ir tarp rietenų skirti laiko kanapių aliejaus įteisinimui gydymo ir terapijos tikslais. Tai labai svarbu“, – feisbuke rašė Stano.

15min kalbintas Seimo narys Mykolas Majauskas sako, kad išties didelė dalis sergančių onkologinėmis ligomis yra priversti pažeidinėti įstatymus, jaustis nusikaltėliais ir tik kontrabandos būdu vartoti kanapių preparatus. Vis dėlto situacija greitu metu nepasikeis. Nors praėjusių metų spalį Seimas įteisino savo sudėtyje kanapių turinčius medikamentus, tačiau tai daug vilties sergantiesiems nesuteiks.

„Kanapių preparatai gali būti prieinami trimis formomis. Kaip maistas arba maisto papildas, kaip ekstemporalus vaistas arba kaip oficialiai registruotas vaistas. Vis dėlto kol kas Lietuvoje nėra prieinama nė viena iš šitų formų, o nuo gegužės mėnesio bus įteisinti tik Europos Sąjungoje registruoti vaistai. Vis dėlto ES nėra nė vieno registruoto vaisto, turinčio kanapių savo sudėtyje, tad nuo gegužės pirmosios Lietuvoje nebus jokių akivaizdžių rezultatų“, – teigia M.Majauskas.

Seimo narys pasakoja, kad kanapių aliejus, kurį kovoje su liga naudoja Stano, dažniausiai Europos Sąjungoje yra prieinamas kaip ekstemporalus vaistas. T.y – jis gaunamas pagal gydytojo išrašytą receptą tam tikrose vaistinėse. Daugumoje Europos Sąjungos šalių, anot politiko, jau vyksta ekstemporalių vaistų įteisinimo pirmieji žingsniai, tačiau Lietuva šioje srityje išties atsilieka.

„Kitą savaitę planuoju teikti įstatymo projektą dėl ekstemporalių vaistų, kuris įteisintų galimybę ribotam skaičiui gydytojų, pagal ribotą skaičių indikacijų (dažniausiai išsėtine skleroze, onkologinėmis ligomis ar epilepsija sergantiems pacientams – red.past.), tam tikrose vaistinėse įsigyti kanapių aliejaus“, – 15min sakė M.Majauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Nacionalinio vėžio instituto Chemoterapijos skyriaus vedėja dr. Birutė Brasiūnienė dar anksčiau 15min sakė, kad nuskausminamųjų kanabinoidų poveikis ir nauda žinomi jau seniai.

„Jie veikia specifinius receptorius organizme. Taip pat žinoma, kad šios medžiagos puikiai mažina pykinimą, vėmimą ypatingai sunkių chemoterapijų metu, gerina nuotaiką, didina apetitą ir žmogus gali priaugti svorio, kas labai svarbu.

Taip pat daugėja žinių, kad kanabinoidai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Dar viena nauja tendencija – imunomoduliuojantis poveikis. Tai reiškia, kad galbūt ateityje galėsime sulaukti naujienų, kad šios medžiagos veikia ir vėžinę ląstelę“, – teigė medikė.

Paskutiniais metais padidėjo susidomėjimas medicininiais kanabinoidais. Jos teigimu, mokslinėje literatūroje daugėja pranešimų, klinikinių tyrimų apie sėkmingą kanabinoidų panaudojimą, malšinant lėtinį, onkologinį skausmą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Birutė Brasiūnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Birutė Brasiūnienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius