Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bipolinio sutrikimo neslepiantis Marius Repšys: „Visi džiaugėsi, kad prabilau“

Apie sudėtingus gyvenimo mestus iššūkius ir kovą su depresija vienas iš talentingiausių šių dienų aktorių Marius Repšys kalba kaip niekad atvirai. Praėjusiais metais išleistoje autobiografinėje knygoje žinomas vyras sudėjo ne vieną skaudžią gyvenimo pamoką ir net itin drąsiai prabilo apie jį kamuojantį psichikos sutrikimą.
Marius Repšys
Marius Repšys / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Šį ketvirtadienį pasirodysiančioje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Skyrybos“ susirinko 5 žinomi vyrai: aktorius Marius Repšys, Seimo narys Mykolas Majauskas, keliautojas Marius Lucka, italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco ir lyčių lygybės ekspertas Donatas Paulauskas. Nepaisant skirtingų gyvenimo veiklų ir pomėgių, visus laidos svečius jungia bendras dalykas – jie visi yra išleidę knygą, nors patys nėra rašytojai. Ir nors paskutiniais metais Lietuvoje knygose įamžinti savo patirtis, atsiminimus ar patarimus tapo madinga, tačiau laidoje užvirs diskusija apie atvirumą ir drąsą kalbėti, dalintis savais išgyvenimais ir knygas, kurios gali padėti ir net gydyti.

Aktorius Marius Repšys, autobiografinės knygos „Heraklis Nr. 4“ autorius, vienas pirmųjų viešai prabilo apie jį kamuojantį psichikos sutrikimą. Žinomas vyras neslepia, kad visuomenė nėra pratusi apie psichines ligas kalbėti atvirai ir drąsiai, todėl knygos tikslas buvo padėti kitiems, kurie nežino nuo ko pradėti ir kur kreiptis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Marius Repšys
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Marius Repšys

„Bipolinis sutrikimas yra tada, kai žmogus išgyvena dvi labai ryškias fazes: pakilimo, euforijos fazę ir visiško dugno, depresijos fazę. Per tas pakilimo fazes žmogus gali pirkti mašinas, butus, imti paskolas, sėdėti kazino, daryti visokius dalykus, prisigalvot planų, bet paskui ateina ta depresinė fazė, kuri tikrai ateina. Tuomet žmogus pamato, kas įvyko su juo, kiek jis skolų turi, kiek visko prisidarė ir tiesiog, galiausiai neatlaikęs, pasitraukia iš gyvenimo“, – pasakojo aktorius.

Kol ši knyga išvydo dienos šviesą, M.Repšiui teko nueiti nelengvą kelią, mat jo sprendimu abejojo ne tik leidyklos, bet ir artimieji. Tačiau, nepaisant to, žinomas vyras laikėsi savo ir tikina, kad tai buvo vienas geriausių jo priimtų sprendimų.

„Kai rašiau tą knygą, matyt, buvau pakilime, nes man buvo nusispjaut į viską. Tačiau mano artimieji labai dėl to išgyveno, juk tai taip atvira, nuoga, juk būsiu užbadytas pirštais, išvadintas nesveiku, neteksiu darbo. Bet kai viso to neatsitiko, tai man visi tapšnojo per petį ir džiaugėsi, kad prabilau. Sudėtingus dalykus reikia daryti lengvai, o lengvus – sudėtingai“, – ragino M.Repšys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mariaus Repšio romano „Heraklis Nr. 4“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mariaus Repšio romano „Heraklis Nr. 4“ pristatymas

Apie savo gyvenimo patirtis laidoje prabilo ir Seimo narys Mykolas Majauskas. Jis inicijavo knygos, paremtos jautriomis ir tikromis gyvenimiškomis istorijomis, išleidimą. Įdomiausia tai, kad ta knyga neturi pavadinimo, o ją paskatino išleisti asmeninės M.Majausko netektys šeimoje.

„Taip jau nutiko, kad prieš ketverius metus netekau tėčio. Jis nusižudė ir labai išgyvenau tą laikotarpį. Ėmiau ieškoti pagalbos, netgi užsirašiau į „Jaunimo linijos“ savanorius, norėdamas padėti kitiems. Psichologai man pasiūlė perskaityti danų rašytojos knygą, tačiau ji pasirodė sunki, o istorijos joje – tolimos Lietuvos aktualijoms. Todėl ėmiau galvoti apie idėją aprašyti čia, Lietuvoje, gyvenančių žmonių istorijas ir jų patirtus išgyvenimus“, – atviravo M.Majauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Nors, anot žinomo Seimo nario, dauguma psichologų abejojo, kad žmonės sutiks viešai prabilti apie savo skaudžiausius gyvenimo įvykius, visgi tokių buvo išties daug ir po ilgų derybų su leidyklomis dienos šviesą išvydo balto viršelio knyga be pavadinimo.

„Leidykla norėjo, kad knygos viršelis būtų tamsus, nes savižudybės tradiciškai yra susijusios su trauma, su smurtu. Tačiau žmonės, sutikę kalbėti apie savo išgyvenimus, spinduliuoja šviesą ir nėra užsidarę. Nėra to vieno žodžio, apibūdinančio tą skausmą, kurį žmogus išgyvena netekęs artimojo po savižudybės, todėl ir knyga neturi pavadinimo“, – pasakojo M.Majauskas.

Emocinė pagalba: kur kreiptis
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
Atsako per 24 val.:
Pagalba laiškais
I-VI 18-22val.:
Pagalba pokalbiais internetu
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
II-IV (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277
Krizių įveikimo centras
Antakalnio g. 97, Vilnius
www.krizesiveikimas.lt
krizesiveikimas
Psichologinė pagalba emigrantams
Draugystės ir emocinės pagalbos linija vyresnio amžiaus žmonėms
Darbo dienomis:
I-V (8 - 20 val.):
Tel.: 8 800 800 20
www.sidabrinelinija.lt
pasikalbekime@sidabrinelinija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius