Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 29 /2021 12 30

Daug antikūnų turintis Stano nesupranta, kodėl jam reikia 3 skiepo: „Nejuokinga“

Lietuvoje patvirtintos naujos galimybių paso gavimo taisyklės, sukėlusios įvairių reakcijų. Į jas sureagavo ir dainininkas Stanislavas Stavickis-Stano, kuris svarsto, ar su tiek antikūnų, kiek turi jis, apskritai galima skiepytis trečiąja vakcinos doze.
Stanislavas Stavickis-Stano
Stanislavas Stavickis-Stano / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Paaiškėjo, kad net pakankamas antikūnų kiekis, nuo antro skiepo praėjus minėtam laikotarpiui, galimybių paso pagal naują tvarką prasitęsti neleis.

Vyriausybė pritarė, kad galimybių paso nebebūtų galima gauti atlikus serologinį tyrimą po skiepo. Šiuos testus buvo galima daryti norint atitolinti sustiprinančiąją dozę.

Atnaujinta tvarka įsigalios nuo sausio 10 dienos. Numatytas pereinamasis laikotarpis – žmonės, iki sausio 10 atlikę serologinius testus po skiepo, galimybių pasą galės turėti 60 dienų. Serologiniai testai persirgusiems asmenims galimybių pasui gauti galios ir toliau.

„Mūsų tikslas yra, remiantis moksliniais tyrimais ir ne tik Lietuvos, bet ir Europos ligų prevencijos kontrolės centro, kad gyventojams būtų sudaroma galimybė skiepytis, o ne atlikti antikūnų tyrimus po pilnos vakcinacijos“, – kodėl siūloma tobulinti tvarką, Vyriausybės posėdyje kalbėjo sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Ji pabrėžė, kad atlikti tyrimai parodė, jog vakcinos efektyvumas po keturių mėnesių ypač sumažėja. Viceministrė atkreipė dėmesį, kad dabar Lietuvoje sustiprinančiąją dozę galima gauti po trijų mėnesių.

„Nėra tikslinga atlikti antikūnų tyrimų, dėl ko šiuo metu yra atliekami prasitęsiant galimybių pasą, bet tuo pačiu metu turint puikią progą apsikrėsti omikron atmaina – tai nėra saugu“, – sakė ji.

Į šiuos pokyčius sureagavo ir Stano, kuris nusprendė savo mintimis pasidalinti socialiniame tinkle „Facebook“.

„Eeeeee!!! Stop!!!

Kas čia ką tik įvyko dėl antikūnų testų?

Kalbu apie tai, kad pagal paskutinį vyriausybės sprendimą jie nebegalios.

Aš jokiais būdais ne prieš skiepus, pažįstate mane.

Pasidariau du skiepus. Taip, būčiau daręs ir trečią, bet turiu tiek antikūnų, kad galėčiau vien papūtęs ant sergančiojo jį išgydyti. Koks dar trečias skiepas su tiek antikūnų???

Šiuo metu turiu virš 5.000 pagal BAU\mL ir virš 40.000 pagal AU/mL.

Tai reiškia, kad jei nebūčiau turėjęs kraujo vėžio, galėčiau dalintis savo krauju ir jo komponentais su sunkiai sergančiais COVID-19. Mano kraujas juos gydytų. Kam man skiepas dabar?

Kas nutiks su imunine sistema, kai prie dabartinio kiekio gaus dar ir trečią skiepą? Bliamba, juk niekas nežino. Nejuokinga.

Papasakosiu, kaip gavau tiek antikūnų.

Praėjus pusmečiui po antro skiepo, rugsėjo gale, pasidariau pirmą antikūnų testą. Testas parodė kad turėjau 600 pagal AU/mL.

Spalio pradžioje mano vyriausias vaikas susirgo COVID-19. Aš simptomų ryškių nejaučiau, testai nieko nerodė. Dėl viso pikto izoliavausi.

Spalio gale pasidariau antikūnų testą ir žiauriai nustebau! Aš jau turėjau 26.532 pagal Au/mL. Didžiuliai skaičiai. Per mėnesį mano antikūnų kiekis padidėjo keturiasdešimt tris kartus. Manau, kad ir asilui aišku – aš persirgau COVID-19 be simptomų.

Na ir paskutinį antikūnų testą pasidariau vakar. Mano antikūnų skaičius dar labiau padidėjo. Dabar turiu virš 5.000 pagal BAU\mL ir virš 40.000 pagal AU/mL.

Ką jūs darote? Juk daugybė žmonių panašioje situacijoje. Daugybė turi itin didelius antikūnų rodiklius ir didžiulę apsaugą nuo COVID-19. Tai jie gavo persirgę COVID-19. Persirgę be simptomų, todėl ir nėra įrašo e.sveikatoje, kad persirgęs.

STOP. Pamąstykite. Nedarykite nesąmonių“, – rašo Stano.

Premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad serologiniai testai persirgusiems ir norintiems gauti galimybių pasą galios kaip iki šiol.

„Bet dėl vakcinuotų žmonių, turint omenyje omikron atmainą, čia alternatyva nebegali būti šiomis aplinkybėmis“, – sakė ji. Premjerė pabrėžė, kad dabar labai svarbu, jog kuo daugiau žmonių turėtų „šviežią“ skiepą.

L.Jančorienė: neteisinga manyti, kad serologiniai tyrimai kaip nors atspindi imuninę apsaugą

Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė infekcinių ligų gydytoja Ligita Jančorienė teigia, kad visame pasaulyje, taip pat ir Europoje, serologiniai tyrimai nėra naudojami kaip kriterijus apsispręsti dėl vakcinacijos. Taip ketvirtadienį ji komentavo kilusį pasipiktinimą, jog sustiprinančiąja doze nuo sausio 10 dienos bus privaloma skiepytis nepaisant po skiepo aptikto antikūnų kiekio, antraip nebus išduodamas galimybių pasas.

Paklausta, kodėl didelį kiekį antikūnų turintys žmonės vis tiek turi skiepytis, L.Jančorienė sakė, kad BAU vienetais matuojami antikūnai visiškai nekoreliuoja su atsaku į vakcinaciją – jie neleidžia vertinti imuniteto kokybiškumo.

„Nes kai atliekami vakcinų efektyvumo tyrimai, matuojami visai kiti antikūnai, o tokį tyrimą atlikti galimybė yra tik mokslinėse laboratorijose, tai nėra komercinis tyrimas“, – teigė medikė.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius