Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dovilė Joneliūnienė: Laikotės karantino sąžiningai ar manipuliuojate visuomenės gerove?

Parvešite koronavirusą, bet ar būsite pilietiškais? Pirmoji mano įžvalga sulaukė daug komentarų, bet realybę matome dabar. Pilietiškumo – nei kvapo, kaip ir atsakomybės. Priėjome ribą, kurios ir turėjome tikėtis – karantino. Ar bent šiuo atveju galite būti atsakingais ir jo laikytis?
Dovilė Joneliūnienė
Dovilė Joneliūnienė / Asmeninio albumo nuotr.

Filmai, darbas iš namų, susitelkimas. Jau nuo penktadienio ramiai sėdžiu namuose ir laikausi nepaprastos padėties sąlygų – jokių kontaktų (išskyrus šeimą), dezinfekcinės priemonės. Bet nors miestai ir ištuštėjo, daug žmonių vis dar nenori susitaikyti su esama padėtimi.

Lietuviai blaškėsi po pasaulį tikėdami, kad nieko nėra svarbiau už jų išleistus kelis šimtus eurų, o pasiekę gimtinę drąsiai mynė kavinių ir viešų vietų takus. Na, o paskelbus karantiną, pasirodė ir didžiausia tautiečių išmintis – pasivaikščioti su kavute senamiestyje, pasivažinėti viešuoju transportu ar pažaisti su vaikais smėlio dėžėje. Absurdo spektaklis ir ne kitaip.

Absurdo spektaklis ir ne kitaip.

Pavieniai ligos atvejai yra tik ledkalnio viršūnė. Jei prasidėjus ligos protrūkiui kitose šalyse lietuviai buvo įspėti nekeliauti, atrodo, juos dar labiau motyvavo pavojus, o gal pinigai, kurie dabar tikrai nebyrės iš dangaus. Oj, tas šventas naivume. Atrodo, kad jaunų žmonių liga nepalies, nesusirgsite. Susirgs tik seni ir ligoti.

Grįžę ir jau užsikrėtę varsto kavinių duris, keliauja pas draugus, močiutes, eina į prekybos centrus. Nes karantinas ne jiems, nes jie tikrai grįžo nesusirgę. Jau nustačius koronavirusą, kai kurie net pabėga iš ligoninės! Ir čia galime pamiršti sąmoningumą, pilietiškumą ir dėti tašką.

Toks masinis chaosas ir nesusigaudymas apie situacijos rimtumą atveda prie akligatvio. Norisi papurtyti visuomenę ir paprašyti suklusti. Galvoti apie save ir kitus. Užsidaryti namuose, nes paskelbtas KARANTINAS. Norite gryno oro? Keliaukite į mišką – plotai neišsemiami, vietos atsiras visiems ir išvengsime kontaktų.

Norite gryno oro? Keliaukite į mišką – plotai neišsemiami, vietos atsiras visiems ir išvengsime kontaktų.

Pamirškite draugų sambūrius, paauglių šėliones, renginius. Tėveliai, neleiskite vaikų į žaidimų aikšteles – nežinote, kas kada ir kaip lietė sūpuokles, kas yra viruso nešiotojai, kas neseniai grįžo iš kelionės ar turėjo kontaktą su sergančiu. Dabar ne laikas vaikų gimtadienių šventėms ir sambūriams namuose, svečiai palauks.

Baikite filosofuoti apie gripą. Gana lyginti gripo ir COVID-19 mastus, nes kol kas jie nėra palyginami. Lyginti galėsime praėjus metams, kai žinosime (beveik) visus atvejus pasaulyje. Ir visgi, jei gripas iš karto „pakerta kojas“, tai šis virusas gali visai „nekaltai“ slypėti bet kuriame iš mūsų, tik mes nejaučiame simptomų.

Nelankykite dabar tėvų ir giminaičių, nebent jiems reikalinga priežiūra. Pasirūpinkite jų saugumu ir maistu, vaistais, dezinfekcinėmis priemonėmis.

Gerbkime ir vertinkime gydytojų, sveikatos specialistų, ekstremalių situacijų specialistų darbus. Užtikrinkime, kad padarysime viską, kad nepadidintume koronos statistiką Lietuvoje, o prisidėtume prie jos suvaldymo.

Esame pratę žvelgti į pasaulį pro rožinius akinius, bet pagaliau siūlau atsimerkti ir susitelkti mąstant, kaip padėti tiems, kuriems reikia daugiausiai pagalbos. Informuoti ir dalintis su kitais informacija apie tai, kaip apsisaugoti. Linkiu ramybės, stiprybės ir atsakingai siekti bendro tikslo – išvengti Italijos situacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius