Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Editos Daniūtės šventės Toskanoje – apie itališką Kūčių stalą su silke ir lietuviškų eglių grožį

Jau ne pirmus metus Edita Daniūtė didžiąsias metų šventes sutinka pagal italų tradicijas. Su vyru Mirko Gozzoli saulėtosios Toskanus Livorno mieste gyvenanti sportinių šokių žvaigždė ir šiemet prie Kūčių stalo sės Italijoje. Tiesa, kiek kitokio nei Lietuvoje. Pasak jos, pietinėse šalyse svarbiausios žiemos šventės minimos kiek paprasčiau, nors... silkės su grybais ant stalo vis vien bus galima rasti!
Edita Daniūtė su Mirko Gozzoli ir vaikais
Edita Daniūtė su Mirko Gozzoli ir vaikais / Asmeninio albumo nuotr.

„Tai mano mėgstamiausias patiekalas. Silkę su grybais mėgstu ir aš, be jos švenčių stalo neįsivaizduoja ir mano mama. Ir nors italai Kūčių valgių tradicijų neturi, o ir mano sykį pagamintos silkės neįvertino, aš vis tiek ją paruošiu, net jei niekas nevalgys, bent jau sau“, – kalbėdama su 15min juokėsi E.Daniūtė.

Kūčių vakarienę šokėjų šeima valgys savo pačių namuose Livorne. Čia prie stalo susės su visa šeima – judviejų jaunėliu Romeo bei dukromis Evita ir Brenda.

Asmeninio albumo nuotr./Evita, Brenda, Romeo
Asmeninio albumo nuotr./Evita, Brenda, Romeo

E.Daniūtės džiaugėsi, kad šiemet atskirai gyvenanti 7-metė Mirko dukra Brenda su jais praleis visas šventes – ir Kūčias, ir Kalėdas, drauge sutiks Naujuosius metus.

„Labai laukėme, kada būsime visi kartu, todėl šiemet, kaip ir visuomet – visi drauge puošėme eglutę, visuomet stengiamės namus šventėms gražinti su visa šeima. Ir vaikai žaisliukus savo padaro, dovanoja po vieną ir mums su Mirko, ir Mirko šeimai atskirus padaro. Šventės mums – ypatingas laikas“, – 15min sakė E.Daniūtė.

Ir nors Italijoje Kalėdų dvasia jaučiama jau visą mėnesį, žaliaskarę namuose šeima pasipuošė likus porai savaičių iki svarbiausių švenčių. Šokėja juokiasi – šiemet sako esanti veikiausiai paskutinė šeima mieste, į kurios namus pasibeldė šventinė nuotaika.

Tačiau šeima dabar gyvena kitais rūpesčiais. Jau greitu metu Edita ir Mirko kels sparnus – su vaikais jiedu kraustosi į naujus, erdvesnius namus. Todėl šie metai – paskutiniai, kai jie čia sutinka Kalėdas.

Asmeninio albumo nuotr./Edita Daniūtė ir Mirko Gozzoli su vaikais
Asmeninio albumo nuotr./Edita Daniūtė ir Mirko Gozzoli su vaikais

„Visuomet renkamės dirbtinę eglutę. Dabartinė mūsų nelabai didelė, kitąmet ketiname įsigyti naują. Naujuose namuose bus erdviau, ir eglę masyvesnę galėsime turėti, o ir šiaip šiemet apskritai į viską žiūrime paprasčiau, nesureikšminame“, – kalbėjo garsi Lietuvos sportinių šokių šokėja.

Tačiau nepaisant to, E.Daniūtė kasmet vis vien pasirūpina, kad šventinis medis namuose atrodytų skoningai, todėl tradiciškai iš anksto apgalvoja naujas puošybos idėjas, suderina žaisliukų spalvas.

„Man labai svarbu, kad eglutė atrodytų stilingai. Kasmet sugalvojame kokią nors kitą spalvą, temą, nedarome chaoso“, – prasitarė E.Daniūtė.

Ji tikina kasmet liekanti ištikima tik vienai tradicijai – puošia tik dirbtinę eglę.

„Man gaila gyvų eglučių. Žmonės ir taip visapusiškai niokoja gamtos išteklius, reikia to ar nereikia. Taip, suprantu, dirbtinė nekvepia, gal dvasia kita, bet juk ir gyvos minusų turi – kad ir tie byrantys spygliai...“ – kalbėjo pašnekovė.

Todėl šokėja tikina nesuprantanti ir tradicijos didžiuosiuose Italijos miestuose centrines aikštes papuošti gyvomis eglėmis. „Jos milžiniškos! Kam jas kirsti? Tokias gražias egles!.. Man iš tiesų labai gaila medžių“, – sakė ji.

„Vis dėlto pagrindinės miesto eglės Italijoje, nors ir gyvos, ypatinga puošyba nepasižymi. O Lietuvos didmiesčių eglėms savo grožiu itališkosios nė iš tolo neprilygsta“, – gimtajai šaliai E.Daniūtė negaili komplimentų.

Asmeninio albumo nuotr./Edita Daniūtė prie Livorno Kalėdų eglės
Asmeninio albumo nuotr./Edita Daniūtė prie Livorno Kalėdų eglės

„Galvojau, kad čia tik mūsų mieste, kuris nėra toks jau didelis, viskas paprasčiau. Bet kad ir Romoje tas pats – nukirsta eglė ir truputėlį žaisliukų, toli gražu neprilygsta mūsų eglėms Lietuvoje!“ – sakė ji.

Lietuvos eglių originalumą jau spėjo įvertinti ir Editos dukra Evita, pasak judviejų, skirtumas tiesiog nepalyginamas.

„Italijoje niekas nenori skirti daug lėšų eglučių puošybai. Valdžia sako, kad taupo piginus ir iš to burbulo nekuria. Nors pastebėjau, kad italai apskritai paprasčiau žiūri į įvairias šventes. Jiems svarbiau pabūti visiems drauge su šeima, svarbesnis laikas kartu, o ne puošyba, įvairios dekoracijos“ – kalbėjo E.Daniūtė.

Galbūt todėl ir šventinės vakarienės nesureikšmina – Kūčias valgo kaip įprastą vakarienę, kartais prie vieno stalo sėda ne tik šeima, bet ir draugai.

„Svarbu tik tai, kad ant stalo būtų žuvis. Nors Mirko mėgsta visokias sriubas virti, visokių skanėstų priruošia... O per Kalėdas įprastai vykstame pas jo tėvus“, – pasakojo pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./Edita Daniūtė ir Mirko Gozzoli
Asmeninio albumo nuotr./Edita Daniūtė ir Mirko Gozzoli

Kalėdų laukimo šeima, kaip ir visos, neįsivaizduoja be Kalėdų Senio, be dovanų, kurių vaikai po egle ima ieškoti dar gruodžio 24-osios vakarą.

„Aš ir savo vaikystę prisimenu, kai ieškodavau dovanų po egle. Vaikams tai – ypatingas laikas, šį stebuklą jie prisimins visą gyvenimą. Nors 11-metė Evita ilgai tikėjo stebuklu, bet šiemet man pasakė, kad jau žino, kas atneša dovanas. O Brendai – 7-eri ir ji vis dar šventai tiki Kalėdų Seneliu“, – sakė E.Daniūtė.

Ji prisiminė, kaip mergaitės praėjusiais metai parašė laišką Joulupukiui – tikrajam Kalėdų Seneliui Laplandijoje, šis joms atsakė. „Reikėjo matyti, kiek tai laimės suteikė! Šventės turi būti ypatingas laikas“, – kalbėjo žinoma šokėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius