Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išgirskite pirmieji: Baltijos kelio 30-mečiui skirtas kūrinys pirmąkart suskambo Rygos oro uoste

Baltijos šalių muzikantai – lietuvių dainininkė Jazzu, Latvijos grupė „Instrumenti“, Estijos grupės „Ewert and the Two Dragons“ lyderis Ewertas Sundja – susijungė ypatingam tikslui. Jie suvienijo jėgas, kad sukurtų Baltijos kelio 30-osioms metinėms skirtą kūrinį. Daina pirmąkart pristatyta Rygos oro uoste – išgirskite pirmieji.
Ewertas Sundja, grupės „Instrumenti“ nariai, Justė Arlauskaitė-Jazzu
Ewertas Sundja, grupės „Instrumenti“ nariai, Justė Arlauskaitė-Jazzu / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors šis kūrinys įrašytas 2019-ųjų liepos viduryje, tačiau plačiajai visuomenei ji pristatyta trečiadienio pavakarę, Latvijos sostinės oro uoste. Daina suskambėjo iškilmingos ceremonijos metu, kur dalyvavo ir Baltijos šalių ambasadoriai bei kaimyninės šalies prezidentas.

Naujosios dainos muzikos autorius yra Reinis Sejanas, o žodžius parašė Latvijos poetas Martas Pujatas, savo ruožtu tekstą lietuvių kalbai pritaikė Justė Arlauskaitė-Jazzu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu, grupės „Instrumenti“ nariai, Ewertas Sundja
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu, grupės „Instrumenti“ nariai, Ewertas Sundja

Kūrinį pristačiusi Jazzu 15min pasakojo, kad premjeros laukė su natūraliu jauduliu. Ši proga – išties ypatinga, ypač, kad pati nuo mažens augo kaip tikra patriotė.

„Mes visi labai jaudinomės. Visų pirma, dėl to, kad tai yra labai graži proga. Mes kiekvienas labai jautriai išgyvenome kūrybinį procesą, norėjome, kad kiekvienas išgirstų, ką mes galvojame. Man atrodo, kad mums pavyko“, – tarė Jazzu.

Išgirskite pirmieji Baltijos kelio 30-mečiui skirtą kūrinį:

VIDEO: Rygos oro uoste nuskambėjo Baltijos kelio 30-mečiui skirta daina

„Aš labai laiminga būdama šio nuostabaus projekto dalimi. Tolimaisiais 1989-aisiais aš buvau tik kūdikis, tačiau mano širdyje Baltijos kelias užima ypatingą vietą. Viską žinau iš pasakojimų, kuriuos girdėjau iš savo patriotiškojo tėvo ir senelio. Atrodo, kad tuo metu galėjai jausti ore tvyrančią vienybę.

Aš tikrai tikiu, kad Baltijos šalys viską pasiekė mūsų vienybės dėka. Baltijos kelias labai daug ką pasako apie Baltijos šalių žmones – jie gali atrodyti labai uždari ir drovūs, tačiau, jeigu būtina, jie gali tapti drąsia ir nenugalima sąjunga“, – pabrėžia Jazzu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu

Justė Arlauskaitė tekstą lietuviškos dainos daliai kūrė pati, tačiau, kaip pati sako, niekas neprilygta jausmui, kai trijų Baltijos šalių atstovai dainuoja kartu. Tą akimirką jaučiasi vienybė, meilė ir jau tris dešimtmečius besitęsianti draugystė.

Jazzu: „Mane tėvai augino patriote“

„Aš labai myliu Lietuvą, žiauriai. Ir gražiausia, ką aš šia proga galėjau įteikti šios dienos proga, yra muzika“, – priduria Justė.

Kalbėdama apie dainoje slypinčią žinutę, Jazzu pabrėžia, kad svarbiausia – tai bendrystė ir laisvė, kuri suteikia galimybę atvirai jausti pasaulį.

„Kai gali apsikabinti kaimyną, tada mūsų sielos suskamba. Vienybė, laisvė, už kurią esu beprotiškai dėkinga, štai, kas paslėpta šioje dainoje“, – priduria Jazzu.

Baltijos kelio atlikėja neprisimena, tačiau apie išskirtinę dieną ji girdėjusi iš savo artimųjų, draugų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu

„Ši diena – mūsų išsilaisvinimo simbolis. Mane tėvai, seneliai augino patriote, savo aplinkoje mačiau meilę, ir kokia ji gali būti stipri. Visai nesvarbu, kad tau tądien buvo – nė metukų, trisdešimt ar septyniasdešimt – tu myli arba ne.

Meilė yra įdiegiama, jos išmokstama, ji suprantama. Nes suprasti savo istoriją yra labai svarbu. Kaip ir jausti dėkingumą už istoriją, kuri yra neapsakoma. Jausti, kiek žmonių gali būti susikibę rankomis ir vos vienu veiksmu pakeisti pasaulį, tai yra absoliuti dovana“, – sako Justė.

Atlikėja džiaugiasi, kad Lietuva – itin patriotiška šalis, bet ji linki, kad kiekvienas savo meilę išreikštų ne tik žodžiais, bet ir darbais.

„Reikėtų kartais nepamiršti frazės „Pradėkime nuo savęs“, bet mes, lietuviai, esame gryni, atviri ir labai mylintys savo šalį, ir aš tuo labai džiaugiuosi“, – sako ji.

Interviu su Baltijos kelio 30-mečio dainos atlikėjais:

VIDEO: Baltijos kelio 30-mečiui dainą sukūrę atlikėjai: „Nepamirškime būti vieningi“

Prie dainos taip pat prisidėjo elektroninės indie pop muzikos grupė „Instrumenti“, kuri yra viena novatariškiausių Latvijos grupių. Grupės nariai vis ieško naujų būdų, kaip sudominti savo auditoriją, kuria įspūdingas bendradarbiavimo galimybes ir nuolat tobulėja, su dideliu džiaugsmu priėmė pasiūlymą ir prisidėti prie unikalaus projekto.

Grupės nariai Janis Šipkevics and Reinis Sejans 15min pasakojo puikiai prisimenantys tikrąjį Baltijos kelią, tad galimybė sukurti jo metinėms skirtą kūrinį buvo tikra garbė. Kaip patys sako, tądien abiejų tėvai buvo pačiame įvykių centre – vieno iš narių tėtis dirbo nacionalinės televizijos žurnalistu, kito nario tėtis yra muzikantas, o tądien muzika skambėjo visur.

„Parašyti dainą buvo lengva, nes iki šiol atsimename visas tos dienos emocijas“, – priduria atlikėjai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justė Arlauskaitė-Jazzu

Grupės narių muzikos kūrimo įgūdžiai yra aukštai įvertinti ir „Instrumenti“ yra gavę 14 Metų muzikos apdovanojimų, tarp kurių yra 2009-aisiais metais pelnytas „Metų debiutas“ ir „Geriausia daina“, taip pat 2014-aisiais iškovotas „Geriausias Indie albumas“, po metų pelnytas „Geriausias koncertinis įrašas“, taip pat 2017-ųjų „Geriausias pop albumas“ ir 2018-aisiais laimėtas „Geriausias metų albumas“.

Ewertas Sundja yra Estijos grupės „Ewert“ ir „the Two Dragons“ vokalistas ir lyderis. Grupė susikūrė prieš kelis metus ir nuo to laiko įrodė, kad yra viena iš Estijos muzikos industrijos lyderių.

„Kai sutikau, nežinojau, ko tikėtis. Kartais atrodo, kad nevertėtų grįžti į praeities prisiminimus, tačiau išgirdęs dainą buvau sužavėtas. Supratau, kad negaliu praleisti tokios progos, o galutinis rezultatas yra išties nuostabus“, – sako estišką dalį parengęs atlikėjas.

Vienybę ir draugystę skatinančios dainos atlikėjas sako, kad išties gražu žiūrėti, kaip tvirtai susikibę stovėjo Baltijos šalių atstovai, tačiau jis linki nepamiršti, kad kartais to šiais laikais pritrūksta.

Renginio akimirkos – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius