-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip atrodo E.Vėlyvio filmavimai karantino metu? Nepasidarę testo – neįleidžiami, izoliacija net nuo šeimų

Šiuo metu su detektyviniu trileriu „Piktųjų karta“ dirbantis režisierius Emilis Vėlyvis, kaip ir kiti kūrėjai, yra priverstas susidurti su karantino apribojimais. 15min interviu – apie tai, kokių priemonių teko griebtis vardan filmo ir kaip komandai pavyko iš užsienio pritraukti kultinę aktorę Ingeborgą Dapkūnaitę.
„Piktųjų karta“ filmavimo akimirka
„Piktųjų karta“ filmavimo akimirka / Asmeninio albumo nuotr.

Dar kovo mėnesį su naujausiu filmu pradėjęs dirbti režisierius Emilis Vėlyvis netrukus buvo priverstas susidurti su, turbūt, niekam neplanuotu galvos sopuliu – kiną smarkiai apribojusiu karantinu. Visgi panašu, kad antroji koronaviruso banga meno taip smarkiai nepaveikia arba kūrėjai vis ieško kitokių išeičių.

15min apie 2021-ųjų pabaigoje arba 2022-ųjų pradžioje pasirodysiančią dramą pasakojęs režisierius tikino šiuo metu su didelėmis problemomis nesusiduriantis ir yra įsitikinęs – naujojo jo filmo kokybė nuo koronaviruso nukentėti neturėtų.

„Kol kas mums sekasi visai neblogai. Kolektyvas elgiasi labai sąmoningai. Nežiūrint į tai, kad turėjome ekspedicijų, filmavome ir Vilniuje, ir Plungėje, mums kažkaip kol kas pavyko išvengti nesklandumų“, – teigė režisierius.

Asmeninio albumo nuotr./„Piktųjų karta“ filmavimo akimirka
Asmeninio albumo nuotr./„Piktųjų karta“ filmavimo akimirka

Darėsi testus, izoliavosi net nuo šeimų

Nors Plungėje dar, palyginti, neseniai buvo fiksuotas viruso židinys, E.Vėlyviui tai buvusi mažesnė problema, nei galėtų pasirodyti. „Iš pradžių ši situacija gąsdino, bet po to labai apsidžiaugėme, nes mažame miestelyje suvaldyti židinius yra žymiai paprasčiau negu, tarkim, sostinėje. O tuo metu, kai išvažinėjome, ir Vilniuje jau atsirado židinių, todėl labai džiaugėmės, kad izoliavomės patys, užsidarėme net nuo šeimos narių. Dabar, kaip pastebėjote, židiniai kyla būtent šeimose, nes niekada nežinai, kas su kuo ir kaip bendrauja. O mes, kino žmonės, išvažiavome, izoliavomės ir mums tai pavyko apeiti labai sėkmingai“, – dalijosi E.Vėlyvis.

Kad filmas pasiektų kino teatrus kuo greičiau ir niekas nenukentėtų nuo klastingo viruso, režisieriui ir jo komandai teko griebtis itin griežtų saugumo priemonių. Be pagrindinių saugumo reikalavimų, kurie nurodo dažnai dezinfekuoti erdves, visi komandos nariai buvo priversti pasidaryti koronaviruso testus, kad filmavimo aikštelėje būtų saugu ir be kaukių.

Nors E.Vėlyvis pripažino, kad darytis testą kiekvienam žmogui yra šiokia tokia prabanga, visgi šiuo atveju 75 eurai už testą esą nėra tokia suma, kokią sudarytų nutraukti filmavimai.

Asmeninio albumo nuotr. /Filmo „Piktųjų karta“ užkulisių akimirka
Asmeninio albumo nuotr. /Filmo „Piktųjų karta“ užkulisių akimirka

„Dėl to pas mus į komandą apskritai negali užeiti kitas, joks pašalinis žmogus. Kas susiję su masuote, papildomi žmonės taip pat darėsi testus. Neduok Dieve, būtų apkrėtę komandos narį, aktorius ar techninę komandą. Būtų kilę problemų“, – pripažino režisierius.

Nepaisant negandų, E.Vėlyvis sakė net ne tai, kad besilaikantis tvirtai, bet karantine atradęs ir šiokių tokių visus į namus išvariusio viruso privalumų. Kaip teigė vyras, prisitaikius prie aplinkybių kokybė nenukenčia, o ir kai kurie niuansai nusišviečia visai kitaip. Čia E.Vėlyvis prisiminė dar pirmąjį karantiną.

„Kažkada kovo mėnesį esu skelbęs tokią nuotrauką, kai 11:30 val. dienos nufotografavau visiškai tuščią Gedimino prospektą. Tai yra absoliuti kino žmogaus svajonė – viskas tuščia, nieko nereikia uždarinėti, gali filmuoti praktiškai 360 laipsnių kampu ir niekas nemaišo, gali daryti ką nori. Tas pats galioja ir čia.

Miestuose vienaip ar kitaip žmonių antplūdis sumažėjęs, žmonių mažiau, užsidaryti gatves lengviau ir paprasčiau organizuoti filmavimą. Todėl yra ir pliusų, ir minusų“, – tikino pašnekovas.

Paklaustas apie finansinius nuostolius, E.Vėlyvis sakė apie juos asmeniškai nežinantis, tačiau suprantantis, kad šioje bėdoje yra ne tik kūrėjai, bet ir kino teatrai. Kaip jis mano, ši tendencija galioja visam pasauliui – juk karantino metu filmavimai apriboti ir užsienyje, tad natūralu, jog premjeros nusikelia į priekį.

Asmeninio albumo nuotr. /Emilis Vėlyvis
Asmeninio albumo nuotr. /Emilis Vėlyvis

Režisieriaus žiniomis, ir kai kurie žinomiausi festivaliai dar nėra paskelbę savo datų. Tad vakcinos išradimas ir bendra kino industrijos pasaulyje padėtis tampa rimtu rodikliu ir Lietuvos režisierių komandai, kada tautiečiai gali tikėtis naujų premjerų.

„Žiūrėsime į bendrą situaciją, kaip kino teatrų rinka atsigaus, nes šiuo metu jeigu bus uždaryti kino teatrai, nežinome, kada ir kaip viskas baigsis“, – apie tvyrančią nežinią atviravo E.Vėlyvis.

Pasirodysiančioje kino juostoje – ir I.Dapkūnaitė

Visgi kur kas entuziastingiau režisierius sureagavo į klausimus apie patį filmą. Jis neslėpė tikintis, jog nieko panašaus į tai, ką kuria, lietuviai dar nematę.

„Lietuvos kino istorijoje tokio filmo dar nebuvo, ypač kalbant apie žanrą, nes tai yra pati pirmoji detektyvinės istorijos drama. Man pačiam bus smalsu, kaip mūsų tautiečiai priims“, – šypsojosi E.Vėlyvis.

Na, bet su didžiuliais tikslais ateina ir atsakomybės. Ar nesunku režisieriui kurti tai, ko dar nebuvo? „Aišku, yra sudėtinga, – pripažino jis. – Man pačiam sudėtinga, kad niekada to nedariau – visada apie tai galvojau, ruošiausi, bet niekada nedariau. Bet reikės pasižiūrėti į save, į savo kūrinį iš šalies jau tada, kai jis pasirodys, ir tik tada vertinti.“

Asmeninio albumo nuotr. /Ingeborga Dapkūnaitė
Asmeninio albumo nuotr. /Ingeborga Dapkūnaitė

Atvirauti apie filmo naratyvą E.Vėlyvis per daug nesiryžo, tačiau pranešime spaudai jau anksčiau buvo užsiminta, jog „Piktųjų karta“ siužetas veda per šiurpias kančių stoteles, kokios sudomintų ir iliuminatų paslapčių įminimo apsėstuosius, ir tuos, kurie pasičepsėdami kemša mišrainę, stebėdami autopsiją „CSI kriminalistų“ laboratorijose.

Kūrėjas 15min prisipažino, kad filmo naratyvas buvo smarkiai sužavėjęs užsienyje ypač išgarsėjusią aktorę Ingeborgą Dapkūnaitę, kuri, ne paslaptis, lietuviškame kine matyta jau senokai.

Su ja E.Vėlyvis sakė susisiekęs taip pat, kaip ir su kitais aktoriais.„Pasiskambinau, pasiklausiau, ar ji norėtų atlikti tam tikrą vaidmenį, ji paprašė scenarijaus, jį perskaitė, tada buvo antrasis susitikimas.
Ingeborgai patiko jos vaidmuo, patiko pati istorija, o ji visada labai norėjo suvaidinti lietuviškame kine, nes jai to seniai neteko daryti.

Asmeninio albumo nuotr. /Ingeborga Dapkūnaitė, Vaidotas Martinaitis (dešinėje)
Asmeninio albumo nuotr. /Ingeborga Dapkūnaitė, Vaidotas Martinaitis (dešinėje)

Ingeborga buvo iš tiesų patenkinta ir savo vaidmeniu, ir pasirodymu. Tikiu, kad ji bus lygiai taip pat patenkinta ir rezultatu“, – lūkesčiais pasidalijo E.Vėlyvis.

Beje, kartu su I.Dapkūnaite filme bus galima išvysti ir Ainį Storpirštį, Dalią Michelevičiūtę, Mindaugą Papinigį, Vaidotą Martinaitį, Gretą Petrovskytę, Valentiną Krulikovskį, Marių Repšį, Elzę Gudavičiūtę, Žilviną Tratą, Sakalą Uždavinį, Tomą Vaškevičiūtę, Saulių Siparį ir kt.

Siūlo padėti kinui ir nepiratauti

Pokalbiui einant į pabaigą režisierius sakė iš pasirodysiančio filmo besitikintis geriausių rezultatų, nepaisant esamos situacijos.

„Kol kas džiaugiuosi, bet kukliai, kadangi filmavimai dar nesibaigė. Nenoriu džiaugtis per anksti. Kai užbaigsiu filmavimą, tada galėsiu džiaugtis“, – nusijuokė jis ir pridūrė nenorintis, jog filmavimas taptų dramatiškesniu nei pati kuriama drama, mat tai, anot kūrėjo, yra sėkmės garantas.

Šiuo metu kartu su kitais kūrėjais išgyvenantis nelengvą etapą E.Vėlyvis tikino, kad geriausias būdas prisidėti prie menininkų – tai „nepiratavimas“.

„Mums tikrai padėtų, jei žmonės per platformas legaliai žiūrėtų lietuviškus filmus ar apskritai lietuvių kūrybą. Šiuo metu situacija dėl legalių platformų tendencingai gerėja ir viliuosi, kad ilgainiui ji pasidarys visiška norma“, – pridūrė pašnekovas.

Daugiau filmavimo akimirkų – galerijose:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius