Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaune sužibo Kalėdų eglė: žvaigždėtas Čiurlionio skliautas priviliojo tūkstantinę minią

Penktadienį Kauną apgaubė Kalėdų dvasia – mieste suspindo M.K.Čiurlionio paveikslų motyvais ir šimtais žvaigždžių puošta žaliaskarė. Šventiniuose kupoluose įsikūrė kalėdinis miestelis, gatvėse sužibo tūkstančiai lempučių, o į Rotušės aikštę suplūdo minios kauniečių ir miesto svečių.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaune įžiebta auksinėmis žvaigždėmis tviskanti Kalėdų eglė. Šiemet įžiebimo renginys – kitoks nei anksčiau. Sužibusios žaliaskarės nepalydėjo fejerverkai, o po pernai įvykusio incidento, kai Kauno eglė buvo padegta, prie jos budi apsauga. Eglės kūryboje panaudotos nedegios medžiagos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Kalėdų eglė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Kalėdų eglė

„Viską darome naujai“, – anksčiau sakė jau 14 metų pagrindine miesto puošmena besirūpinanti menininkė Jolanta Šmidtienė, šiemet sukūrusi „čiurlionišką“ eglę.

Laukiant, kol Kauno Rotušės aikštėje bus įžiebta Kalėdų eglė, miestiečius šventiniu koncertu džiugino garsūs atlikėjai – Linas Adomaitis, Marijonas Mikutavičius, Saulius Prūsaitis, Lina Rastokaitė ir Jokūbas Bareikis, Mantas Jankevičius ir kiti.

Eglutės įžiebimo akimirkos – galerijoje:

Ji pasakojo, kad karališką Kalėdų eglės temą inspiravo Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje matytas virtualios realybės filmas „Angelų takais“. Tiek Rotušės aikštės, tiek ir pagrindinės eglės puošyboje galima įžvelgti Čiurliono paveikslų „Karalių pasaka“, „Žvaigždžių sonata“ ir kitų kūrinių motyvus – laukiantį angelą, malūną, sonatą, paukštį su kūdikiu ir, žinoma, žvaigždes, tapusias pagrindiniais Kauno žiemos švenčių akcentais.

Eglės puošybai panaudota daugiau kaip 500 rankomis sukurtų žvaigždžių. Šalia jų šviečia ir žvaigždžių skliautas. Pasak autorės, žaliaskarė skleidžia jaukumą, šilumą ir viltį.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Kalėdų eglė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Kalėdų eglė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Kalėdų eglė
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kauno Kalėdų eglė

„Linijos nepadarysiu vidury aikštės, tai buvo sugalvota padaryti žiedą, ant žiedo sudėti ženklus, papildomas žvaigždes, kad atrodytų, kaip žvaigždynas, atitolęs žmonėms, kurie vaikščios po apačia“, – pasakojo J.Šmidtienė.

Ant eglės viršūnės žiba ryškiausia – šiaurinė – žvaigždė. Anot J.Šmidtienės, ji simbolizuoja viltį, kad viskas bus šviesu ir gražu, taip pat skelbia apie Jėzaus gimimą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio akimirkos

Metalinį 24 metrų aukščio Kalėdų eglės karkasą sudaro natūralios šakos, o jos forma – labai artima tikram miško medžiui.

Į žiemos pasaką menantį miestelį veda iš pagrindų atnaujinta ir specialiai papuošta Vilniaus gatvė. Pagrindinę senamiesčio pėsčiųjų erdvę puošia keli šimtai LED girliandomis spindinčių eglučių. Organizatoriai skaičiuoja, kad jose žiba virš 55 tūkst. lempučių.

„Norime kviesti šį kelią į Kalėdas pradėti nuo požeminės perėjos, startuojant nauja, jaukia, kvepiančia kalėdiniais sausainiais, kvepiančia eglutėmis Vilniaus gatve. Vilniaus gatvė atveda prie gražios Kauno eglės, kuri šiemet vėl kitokia, karalių pasaką primenanti“, – teigė Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė.

Švenčių metu palikti Kauno kultūros sostinės papuošimai, šviečia miesto tiltai, Santakos parkas.

Atsisakius fejerverkų, naujųjų metų vakarą Kaune ant Rotušės bus rodoma 3D projekcija.

Rotušės aikštės ir pagrindinės miesto eglės papuošimai Kaune šiemet kainuoja tiek pat, kaip ir ankstesniais metais – apie 160 tūkst. eurų.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius