-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdoje – „Auksinių scenos kryžių“ spindesys: raudonuoju kilimu žengė ne tik teatro žvaigždės

Kovo 27-ąją minima tarptautinė teatro diena, o ta proga Lietuvoje surengti jau 32-ieji „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimai. Dar prieš ceremoniją į Klaipėdos dramos teatrą rinkosi žinomi šalies aktoriai, kūrėjai ir kiti menui neabejingi kviestiniai svečiai. Žengdami raudonuoju kilimu jie spindėjo elegancija ir pagarba teatrui.

Pirmą kartą prestižiniai „Auksiniai scenos kryžiai“ išdalyti 1992 metais, o šiemet geriausi šalies teatralai apdovanoti jau 32-ąjį kartą. Prieš ceremoniją žinomi aktoriai, kūrybininkai ir kviestiniai svečiai rinkosi į Klaipėdos dramos teatrą, kur žengdami raudonuoju kilimu išsiskyrė elegancija ir šventine nuotaika. Juk kovo 27-oji apdovanojimams pasirinkta ne atsitiktinai – tai tarptautinė teatro diena.

Nuotraukų galerija:

„Auksinio scenos kryžiaus“ ir „Boriso Dauguviečio auskaro“ apdovanojimus įsteigė LR kultūros ministerija. Laureatus išrenka Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija, kurią šiuo metu sudarė įvairių scenos meno krypčių, patirčių, amžiaus grupių, gyvenantys ne vien sostinėje, ekspertai: teatrologė Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė, dailėtyrininkė Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė, muzikologė Eglė Gudžinskaitė, choreografė Lina Navardauskienė, teatrologė Goda Dapšytė, šokio kritikas ir baletmeisteris Petras Skirmantas, kompozitorius Mindaugas Urbaitis, teatrologė Elona Bajorinienė, režisierius Gytis Padegimas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Iškilminga „Auksinių scenos kryžių“ ceremonija Klaipėdoje: lietuviški „oskarai“ – metų geriausiems

„Vertinome 93 spektaklių pasiūlymus, kurių premjeros įvyko 2023 m. visoje Lietuvoje. Nors tai pareikalavo nemažai laiko, ypač vykstant į kitus miestus, buvo be galo įdomu dalyvauti spektaklių peržiūrose, diskutuoti, važinėdami po šalį patyrėme įvairių susitikimų, nuotykių, iššūkių. Išskirdami nominacijas ir nominantus, atsižvelgėme į pernai metais scenos meno lauke išryškėjusias tendencijas, spektaklių novatoriškumą, paveikumą, išliekamąją meninę vertę, kūrėjų profesinio meistriškumo pasiekimus.

Nemažai vyko tarptautinių, tarpdisciplininių projektų, į kuriuos aktyviai įsitraukė vaizdo ir garso meno kūrėjai. Netrūko jaunųjų menininkų aktyvumo, drąsių kūrybinių eksperimentų. Džiugu, kad teatrai drąsiai, ieškodami šiuolaikinių formų, kalbėjo aktualiomis šių dienų temomis įvairioms žiūrovų amžiaus grupėms“, – pasakojo komisijos pirmininkė Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė.

Kaip ir kasmet, šiemet įteikta 16 „Auksinių scenos kryžių“, iš kurių vienas – už ilgametį indėlį į scenos meną, bei „Boriso Dauguviečio auskaras“ – už naujų sceninės išraiškos formų paieškas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio svečiai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio svečiai

Ketvirtus metus per „Auksinių scenos kryžių“ ceremoniją „Populiariausią dramos autorių“ skelbė ir Lietuvos autorius vienijanti asociacija LATGA.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio svečiai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio svečiai

„Džiaugiamės galėdami dalyvauti svarbiausioje Lietuvos teatro šventėje ir jos metu pasveikinti populiariausią metų dramos autorių, įteikdami LATGA garbės ženklą „Ad Astra“ ir piniginę premiją. Tai taip pat gera proga priminti, kad teatras negali egzistuoti be autorių – dramaturgų, režisierių, scenografų ir daugybės kitų. Ir kad autoriai yra svarbiausia kultūros ekosistemos dalis, todėl nusipelno ne tik ovacijų ir apdovanojimų, bet ir deramo atlygio už savo kūrybą“, – sakė LATGA direktorė Laura Baškevičienė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Juočys Tomas ir Oskaras Koršunovas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Juočys Tomas ir Oskaras Koršunovas

Šių metų „Auksinių scenos kryžių“ kūrybinėje komandoje – režisierius Dalius Abaris ir dramaturgas Mindaugas Nastaravičius. Vakaro kūrėjai pasakojo, kad esminis renginio motyvas – šviesa ir tamsa, atveriančios arba paslepiančios visa, kas vyksta scenoje.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio svečiai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio svečiai

„Pagrindinis iššūkis – sukurti subtilų reginį, kurį būtų įdomu stebėti ir vakaro dalyviams, ir ištikimiesiems teatro žiūrovams, suprantantiems ir vertinantiems šiuolaikinę sceną ir jos kontekstus. Skirdami ypatingą dėmesį nominantams ir laureatams, kartu siekiame, kad scena atsivertų ir kasdieniams teatro lankytojams – visiems, einantiems į dramą, šokį, operą, visiems, kuriems teatras yra savotiška paslaptis, prabylanti scenos balsu“, – pasakojo D.Abaris ir M.Nastaravičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio svečiai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio svečiai

Jų teigimu, Klaipėdos dramos teatras „Auksiniams scenos kryžiams“ atveria dvi sales – Didžiąją ir Nominantų, o šias erdves į bendrą vakaro veiksmą sujungia subtili muzikinė programa, kuriama violončelininko Mindaugo Bačkaus ir kompozitoriaus Antano Jasenkos, grosiančio su grupe „Pašaliniai“.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio svečiai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Renginio svečiai

„Smagiau tokiuose renginiuose dalyvauti, nei juos organizuoti, bet malonu, kad visi susibursime Klaipėdoje“, – kalbėjo Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys. Anot jo, teatralus pagerbiančios šventės surengimą lydi nemenkas darbas, „sezono pabaiga, kaip ir visi metai mūsų teatre, labai intensyvi, gyvename ciklais nuo vieno didelio įvykio prie kito, beveik pusantro mėnesio po „Auksinių scenos kryžių“ ceremonijos turėsime premjerą, kelios dienos po jos prasidės mūsų rengiamo tarptautinio teatro festivalio „TheATRIUM“ pirmoji dalis, Lietuvos teatro vitrina, po jos – tarptautinė festivalio dalis. Didžiuojuosi savo kolektyvu, esame nedidelis teatras, bet kartu kasmet įveikiame didelę distanciją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius