-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos žvaigždės kandidatuoja į Seimą: ar žinomumas padės pavergti rinkėjo širdį?

Šiemet ir vėlei renkame kandidatus į Seimą. Ta proga partijos paskelbė sąrašus, kuriuose – ir girdėti, ir nauji vardai. Tiesa, kai kurie vardai yra girdėti ne dėl plačios politinės karjeros, bet dėl šou pasaulio aktualijų. Kokios garsenybės šiemet kandidatuoja į Seimą ir ar šou pasaulio šleifas šiuo atveju joms pagelbės?
Saulius Skambinas, Giedrius Drukteinis, Gediminas Jaunius
Saulius Skambinas, Giedrius Drukteinis, Gediminas Jaunius / Loretos Kondratės ir 15min nuotr.

Žinomi šou pasaulio vilkai, atlikėjai, šokėjai, humoristai ir ne tik – kam iš jų šiemet nekilo minčių paragauti politikos skonio. 15min peržvelgė partijų išreitinguotų kandidatų sąrašus ir atrado tikrai ne vieną pramogų pasaulio vardą.

Štai Laisvės partija šiemet pritraukė daugiausia žinomų žmonių. Aukščiausiai iš jų buvo išreitinguota anksčiau kaip renginių, televizijos bei radijo laidų vedėja, dainininkė, muzikos atlikėja, aktorė žinoma Donalda Meiželytė.

Tiesa, moteris politikoje nėra naujokė, nes kartu su „Tautos prisikėlimo“ frakcija ji 2008–2012-aisiais darbavosi Seime. Po to D.Meiželytę buvo galima vėlei išvysti scenoje, tačiau, panašu, šis ratas apsisuko ir atlikėja yra pasiryžusi žygiuoti atgal į Seimą, tik po kita vėliava.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donalda Meiželytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donalda Meiželytė

Vėliavas keičia ir daugeliui žinomas šokėjas Saulius Skambinas. Nedaugelis žino, bet 2015-aisiais jis buvo Darbo partijos iškeltas netgi 5-u numeriu į Kauno miesto tarybą. Tąkart į ją patekti šokėjui nenuskilo.

Dar penkerius metus pasisukęs šokių aikštelėje, S.Skambinas galimai bus suliberalėjęs, todėl į Seimą šiemet bandys patekti jau nebe su Darbo, o Laisvės partija.

Eglės Spyglys nuotr./Saulius Skambinas
Eglės Spyglys nuotr./Saulius Skambinas

Ta pati partija šiemet priglaudžia ir šou pasaulio vilką Gediminą Jaunių. Šiuo atveju vyras į ugnį nešoka, patirties jis pasisėmęs dar 2007–2008 metais, kai buvo Plungės rajono savivaldybės tarybos narys.

2019 m. su Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus komitetu G.Jaunius jam pačiam netikėtai buvo išrinktas į Vilniaus miesto tarybą. Jis taip pat prisidėjo kuriant Laisvės partiją, yra jos valdybos narys.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gediminas Jaunius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gediminas Jaunius

Žvaigždėmis-kandidatais vos atsilieka Lietuvos socialdemokratų partija, 20-uoju numeriu išreitingavusi etiketo ekspertą, žurnalistą Giedrių Drukteinį. Beje, dažnai aštrus ir žodžio kišenėje neieškantis, ypač kai kalbama apie stilių, vyras tam tikrų sąsajų su politika jau yra turėjęs.

Dar 2012-aisiais Darbo partijos, konkrečiai – Viktoro Uspaskicho, jis buvo siūlytas į kultūros ministrus. Vis dėlto G.Drukteinis kultūros ministru netapo, nes jo kandidatūrą tuo metu atmetė premjeras Algirdas Butkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Drukteinis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Drukteinis

Slenkant socialdemokratų sąrašu žemyn galima išvysti ir gana seniai matyto, realybės šou „Dangus“ išgarsėjusio atlikėjo, o dabar ir politinio veikėjo Antano Nedzinsko vardą. Tiesa, kartu su D.Meiželyte ir „Tautos prisikėlimo partija“ jis buvo Seimo nariu dar 2008-2012-aisiais.

Padaręs pertrauką tiek nuo dainavimo karjeros, panašu, kad senuosius albumus „Antanas – šampanas“, „Antanas – fontanas“ A.Nedzinskas iškeis į amplua „Antanas – socialdemokratas“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Nedzinskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Nedzinskas

Buvęs populiarus humoristas, TV laidų „Bentski šou“, „Baras“, „Europa šou“ vedėjas, iš ekranų dingusi žvaigždė Aušrys Kriščiūnas-Tynta į juos sugrįžti bando kitais keliais – kaip ir minėtosios garsenybės, jis 2020-aisiais kandidatuoja į Seimą.

Visgi jo bendražygiai kiti – A.Kriščiūno pavardę galima rasti Nacionalinio susivienijimo sąraše.

LNK nuotr./„Baro“ vadovas Aušrys Kriščiūnas-Tynta
LNK nuotr./„Baro“ vadovas Aušrys Kriščiūnas-Tynta

Į rinkimų maratoną įšoką ir geriau kaip „Mėslitos“ direktorius Saulius Poška žinomas Kristijonas Bartoševičius. Buvęs „Dviračio žinių“ veidas laimę bandys su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais.

Visuomenininkas, kultūros veikėjas ir politinės-satyrinės televizijos laidos kūrėjas dar pernai per prezidento rinkimus dirbo Ingridos Šimonytės komandoje, tad kojas politikoje jau spėjo apšilti.

Asmeninio albumo nuotr./Kristijonas Bartoševičius
Asmeninio albumo nuotr./Kristijonas Bartoševičius

Sėkmės istorijų nedaug

Žvaigždžių išbėgimo į politikos aikštelę klausimais 15min pasikalbėjo su viešųjų ryšių ekspertu Arijumi Katausku. Anot jo, šie metai, kaip ir bet kurie kiti rinkimų metai, tarpusavyje žvaigždžių dalyvavimu skiriasi ne smarkiai. Na, išskyrus 2008–2012-ųjų kadenciją, kuomet Lietuvą džiugino visa žvaigždžių partija.

„Didelių sėkmės istorijų, kur šou pasaulio žvaigždė būtų padariusi kažką labai stipraus, nėra, turbūt, išskyrus Arūną Valinską. Kalbame apie partiją, kuri dalyvavo valdančiojoje daugumoje, buvo Seimo pirmininkais ir pan.“, – „Tautos prisikėlimo“ partiją prisiminė A.Katauskas.

Anot viešųjų ryšių eksperto, Lietuvos rinkėjas yra labai įdomus. Štai 2008-aisiais jis, matyt, norėjęs išbandyti kažką naujo ir labai radikalaus. Tačiau po šios kadencijos požiūris šiek tiek pasikeitęs.

„Po Valinsko partijos atėjimo į Seimą, partijos pradėjo elgtis šiek tiek atsakingiau. Tuo metu viešojoje erdvėje buvo daug kalbų, kad tai, jog tu gražiai dainuoji, nereiškia, jog gali būti atsakingas už tam tikrų įstatymų leidimą ir panašiai“, – tikino pašnekovas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arijus Katauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arijus Katauskas

Tai, ko gero, buvo vienas iš įspūdingiausių pasirodymų rinkimuose, dabar mano A.Katauskas. Tačiau sunku pasakyti, ar kada situacija pasikartos ir rinkėją vėl sužavės šou pasaulio blizgučiai.

Visgi pliusų, kurių duotų populiarumas apskritai, tikrai yra. „Žinomumas kai kuriais atvejais palengvina atpažįstamumą, bet rinkėjas nėra taip lengvai apkvailinamas. Pavyzdžiui, nežinau, kokią žinutę neša šokėjo dalyvavimas rinkimuose, ką jis kalba, ką jis gali padaryti ir kaip tai turėtų atrodyti. Man yra sunkiai suvokiama.

Taip pat šou pasaulio žmonių privalumas yra tas, kad dažnai jie būna labai komunikabilūs, moka bendrauti, moka prieiti prie auditorijų, ypač jeigu kalbame apie televizijos žmones, žiniasklaidą, komunikacijos atstovus. Jiems lengviau dekonstruoti, kaip reikėtų elgtis rinkimų metu ir pavergti rinkėjų širdis“, – teigiamas žinomumo puses vardijo A.Katauskas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tautos prisikėlimo partijos vadovybės rinkimai atidėti trims savaitėms
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tautos prisikėlimo partijos vadovybės rinkimai atidėti trims savaitėms

Kita vertus, anot pašnekovo, gal ir ne itin džiugu, jog Lietuvos rinkėjas į politinės patirties stoką reaguoja gana atlaidžiai. „Mes per lengvai įsileidžiame žmones ten, kur būti žinomam tiesiog neužtenka“, – nuomone dalijosi viešųjų ryšių ekspertas.

Gali būti ir strategijos dalis

Beje, pamačius žvaigždę partijos kandidatų sąraše, nevertėtų suskubti manyti, kad šis žmogus nusiteikęs būti rimtu politiku. Kaip teigia A.Katauskas, žinomi veidai dažnai tampa partijos populiarumo strategijos dalimi.

„Tradicinis kai kurių partijų veiksmas yra įsitraukti kai kuriuos žmones, kuriems mažiau reikia dirbti su savo žinomumu, jie dažnai yra gerai vertinami. Ir dabar Seime turime sportininkų. Tai yra visiškai logiška“, – teigė pašnekovas.

Lietuvoje, anot jo, partijos tam taikė skirtingas strategijas – kartais žinomus žmones sąraše statydavo labai aukštai su mintimi, kad jie „ištemps“ sąrašą, kartais žemiau. Sąrašo apačioje iki šiol atsirasdavo tie, kurie tikėdavosi laimėti vienmandatėse apygardose.

„Taigi, yra variantas, kai žinomas asmuo yra sąrašo apačioje ir labai aktyviai komunikuoja, labai gerai yra matomas, atpažįstamas ir tokiu būdu išreitinguojamas į viršų. Tai priklauso nuo pačios partijos apsisprendimo, kokį pirmąjį 10-uką ar 20-uką jie mato.

Kai kurioms partijoms, kurios neturi ką statyti aukštai dėl vertinimų, dėl politinių patirčių ir panašių dalykų, įdėti vieną kitą žinomesnį žmogų, tuo populiarumu pasinaudoti, gali būti visai ir protingas būdas. Ar sąžiningas rinkėjus? Čia kitas klausimas“, – šyptelėjo pašnekovas.

Svarbu paminėti, kad visgi yra ateinančių ir su rimtu nusiteikimu išbandyti save politikoje. Kaip sėkmės atvejį A.Katauskas įvardija tai, kad, pavyzdžiui, atėjęs žinomas sportininkas dirbs su sporto klausimais, operos atlikėjas – su kultūros. Tuo atveju rinkėjas galės tokią žvaigždę matyti kaip savo srities ekspertą.

„Čia yra dvi medalio pusės. Gali būti taip, kad žmogus nori pats save išbandyti politikoje ir gali ką nors pasiūlyti tam tikrose srityse. Kartu gali būti ir taip, kad viską nulemia partijų apsisprendimas pritraukti vieną ar kitą žinomesnį veidą, kuris savo atpažįstamumu padėtų lengviau pasiekti vieną ar kitą žmogų.

Kartais kai kurių žmonių atsiradimas ar pasirinkimas gali būti labai keistas. Manyčiau, kad tai dažniau ne tiek partijos, bet žmogaus noras pabandyti savo jėgas. Kas tiesa, tas ne melas – demokratija visiems suteikia lygias galimybes pabandyti dalyvauti tokioje veikloje“, – užbaigia pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius