-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linksmybių ištroškusiems vilniečiams pramogų teks palaukti: barai ir naktiniai klubai atsidaryti neskuba

Šeštąją karantino savaitę mintys apie susitikimus mieste ir savaitgaliais prasidedančias linksmybes aštrėja, tačiau koronavirusui oficialiai nepasitraukus linksmintis dar nepasiruošę barai ar naktiniai klubai. Daugelio barų savininkai sako, kad net ir sušvelninus karantino sąlygas ir leidus aptarnauti klientus lauko terasose, pradėti veiklą neapsimoka, o kiti tiesiog neturi galimybių dirbti lauke.
Laikinai sustojęs verslas Vilniuje
Laikinai sustojęs verslas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį Vyriausybė iki gegužės 11 dienos pratęsė karantiną, bet sušvelnino jo sąlygas – bus leidžiama veikti visoms parduotuvėms, lauko kavinėms, nagų ir plaukų grožio specialistams, bus atverti sporto aikštynai, muziejai, bibliotekos. Tačiau šių džiaugsmų dar reiks palaukti – nors parduotuvės ir kioskai galės veikti nuo ryt, didžioji dalis priimtų palengvinimų įsigalios nuo pirmadienio.

Nuo balandžio 27-osios leidžiama viešojo maitinimo paslaugą teikti tik lauke – atverti lauko restoranus, kavines ir barus. Dėl to padaryta išimtis reikalavimui visur dėvėti veido kaukes. Valgyti ir gerti viešojo maitinimo organizavimo vietose bus galima be kaukių.

Paskelbus apie karantino sušvelninimą, 15min kreipėsi į kelis didžiausius arba populiariausius naktinius klubus Vilniuje ir miestiečių itin pamėgtus barus (tiesa, sąrašas būtų ilgesnis, bet karantino metu atsiliepė tikrai ne visi) – kada jie pradės veiklą ir kaip bando išgyventi sunkmetį?

Barai atsidaro, nors prasmės nemato

Barams „BIX“ ir „Artistai“ vadovaujantis Audrius Žydelis sako, kad darbuotojai pasiruošę pradėti darbą. Vis dėlto toks karantino sušvelninimas kelia daugiau klausimų nei atsakymų, mat, pavyzdžiui, baras „BIX“ didelės lauko terasos neturi, šalia linksmybių vietos pastatyta vos keli mediniai stalai, jų dviejų metrų atstumas neskiria. O jeigu toks nurodymas taps privalomas, kalbų apie veiklą tiesiog negali būti.

Dėl prievolės gerokai sumažinti žmonių srautą, kuris, barų atstovų teigimu, ir taip bus sumažėjęs dėl šalyje jaučiamos panikos ir baimės, teks kalbėti ir apie darbuotojų mažinimą. Kaip sako A.Žydelis, jiems karščiausias metų sezonas yra tarsi ruduo ūkininkams, kurio metu galima apsirūpinti derliumi kone visiems metams. Dabar į barus ir naktinius klubus įsisukusi žiema, anot vadovo, jau padarė pokyčių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

Kaip teigė vadovas, teko atleisti iš darbo kelis neseniai priimtus darbuotojus, kurie buvo pakviesti pagelbėti išskirtinai vasaros laikotarpiu. Stiprinti kolektyvą tenka kasmet, tačiau tik šiemet, po 25 metų veiklos, teko atsisakyti pagalbos. Didžioji dalis kolektyvo šiuo metu yra prastovose, tačiau baro vadovas neatmeta, kad ir kiti darbuotojai dėl darbo trūkumo gali pradėti ieškoti kitos veiklos.

„Atsidaryti šiuo laikotarpiu gal ir nebus labai verta, nes manau, kad karantinas barams ir kitoms įstaigoms tęsis dar kelis mėnesius ar net iki metų pabaigos. Vis dėlto kuo anksčiau pradėsi eksperimentuoti, tuo greičiau bus aišku, kas išeina. Sėdėti ir laukti tikrai nėra geresnis sprendimas“, – sako dviejų barų vadovas.

Dar karantino metu „BIX“ baras nusprendė lauke pastatytus stalus ir suolus atskirti pertvaromis, įrengti privatesnes zonas. Galvojama ir apie daugiau alternatyvų, kaip baras galėtų saugiai vykdyti veiklą, riboti besilinksminančių skaičių. Šiuo atveju tikru išsigelbėjimu taps netoliese esantis baras „Artistai“, kuriame įrengta didelė lauko terasa, talpinanti iki šimto žmonių, čia taip pat neretai rengiami koncertai. Tikimasi, kad čia jau greitu metu pradėta veikla padės išgelbėti ir „BIX“ barą.

Deja, bet nutrūkusi veikla barui atnešė ir nemenkų finansinių nuostolių. Anot A.Žydelio, mažai įmonei net ir tūkstantis eurų yra dideli pinigai, ypač, kai pajamos sustojo net kelis mėnesius.

Logotipas/„Bix“ baras
Logotipas/„Bix“ baras

Mažą lauko terasą turi ir sostinės centre veikiantis restoranas-baras „Kas Kas“. Vis dėlto, pasak įmonės komercijos vadovo Deniso Tkačenko, kol kas galvojama, kad atverti durų tiesiog neapsimokės. Pavėlinti atidarymą skatina ir daugybė klausimų, kaip bus vykdomi ribojimai, kokias apsaugos priemones reikės taikyti.

„Labai didelis klausimas, ar apsimoka dirbti tik lauko terasai, nes ji nėra didelė. Nėra informacijos, sklinda daug gandų, kad reikės išstatyti staliukus kas 5 metrus. Tokiu atveju veikla tikrai nebus vykdoma. Jeigu mums pasakys, kad 80 kvadratinių metrų terasą reikia išskirstyti, dirbti visam personalui visą dieną atrodo neįmanoma“, – sako jis.

Anot D.Tkačenko, šoko ištikti žmonės pamiršo, kas vyko kovo mėnesį, kai tik paskelbus apie koronaviruso grėsmę ir staigų plitimą, ženkliai sumažėjo lankytojų skaičius, darbas vyko, bet raginimai likti namie ir nesilankyti viešose vietose atbaidė lankytojus.

„Tuomet barai galėjo dirbti pilnu pajėgumu, bet žmonių srautai buvo sumažėję dvigubai, nuotaikos irgi buvo prastos, todėl tai tiesiog praranda prasmę. Jeigu bus ribojimai, mes būtume linkę pradėti veiklą tik tuomet, kai bus atšauktas karantinas, pradėtas ketvirtas etapas – masinių renginių veikla. Mes gi negalime padaryti tokių ribojimų ir darbuotojams – kad jau viskas stringa, tai ir darbuotojams pasakyti, kad gausite ženkliai mažesnį atlyginimą“, – įsitikinęs „Kas Kas“ komercijos vadovas.

 nuotr./Dalia Mauricaitė , Nauris Kalinauskas (Daiktų viešbučio studija) – Kavinė KAS KAS Vilniuje
nuotr./Dalia Mauricaitė , Nauris Kalinauskas (Daiktų viešbučio studija) – Kavinė KAS KAS Vilniuje

Svarstant, kad ketvirtasis etapas gali būti įmanomas tik metų pabaigoje ar net kitais metais, „Kas Kas“ vadovas sako, kad tai galėtų baigtis išties skaudžiai. Žinoma, viltis neprarandama, tad bus bandoma ieškoti kitų opcijų.

Vis dėlto nuostoliai jau dabar labai dideli. Restorano vadovas kreipėsi dėl prastovų, tačiau į subsidijas nepretendavo, mat, vadovo teigimu, ankstesnė patirtis parodė, kad ši pagalba gali atverti dar daugiau bėdų.

„Visi esame toje pačioje valtyje. Kai kurie kolegos net baiminasi prašyti subsidijų, nes mano, kad tai atsigręš prieš juos, lauks kaip ir per praėjusią krizę nesustabdomi patikrinimai, baudų lavinos ir t.t. Tokios tos nuotaikos“, – sako D.Tkačenko.

Baras „Alaus studija“ džiaugiasi sava lauko terasa, kuri gali išgelbėti nuo dar didesnio finansinio smūgio, kurį patyrė dėl per daugiau nei mėnesį sustojusios veiklos. Anot vadovo Audriaus Paukštės, dėl paskelbtų prastovų teko ieškoti kitų išeičių, baras pradėjo tiekti maistą internetu. Tiesa, tai sudarė vos 5 proc. apyvartos.

„Turime galimybę pradėti veiklą saugiai ir pagal rekomendacijas, tą ir ruošiamės daryti. Tarp lauko terasos staliukų padidinsime atstumus, įrengsime daugiau dezinfekcinio skysčio punktų, rūpinsimės, kad vienu metu nesirinktų minios. Žmonių baimė šiuo metu mums kelia daugiausia rūpesčio, nes jeigu ir toliau bus baiminamasi lankytis vietose, kur renkasi kiti, bus tikrai sudėtinga“, – sako A.Paukštė, pabrėžęs, kad susidariusių nuostolių kol kas neskaičiavo, bet jie nemenki, o ir kiekvieną dieną kaupiasi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laikinai sustojęs verslas Vilniuje

Net trijose skirtingose vietoje Vilniuje įsikūręs baras „Šnekutis“ irgi dar iki galo nežino, ar pradės veiklą. Planuojama atverti duris kartu su kitais, turinčiais lauko terasas, nors pats baras didelės erdvės lauke neturi – čia įrengti vos keli staliukai. Ir nors veiklą „Šnekutis“ žada pradėti tik davus leidimą, mano, kad tai įvyks tik birželio pradžioje ar pabaigoje.

„Žadame pradėti veiklą, nes viskas labai greitai ritasi į dugną. Nėra įplaukų, nėra pinigų darbuotojams sumokėti atlyginimus, per kelis barus dirbančių žmonių turime daug, tačiau kažkaip laikomės. Merdėjame ir laukiame, kaip čia reikės daryti“, – sako administratorė Gerda Račaitė.

Karantino metu „Šnekutis“ pradėjo tiekti maistą per kelias skirtingas platformas, tačiau tai patirtų sunkumų nesumažino, mat daug produkcijos sugedo. Neatmetama, kad besitęsiant karantinui gali tekti vieną iš barų uždaryti.

Duris atvers tik vasaros viduryje arba pabaigoje

Muzikos klubo „Tamsta“ vadovė Ona Gibiežė greitu metu durų atverti neplanuoja, tikimasi, kad veiklą pavyks atnaujinti geriausiu atveju tik rugpjūčio mėnesį.

Anot vadovės, karantino laikotarpiu svarstyti apie alternatyvas nebuvo galimybių, nes klubas neturi lauko terasos, nerengs koncertų ir po atviru dangumi. Tad šiuo atveju kolektyvas laukia nurodymų, tikėdamasis, kad tokie sprendimai padės stabdant pandemiją.

„Tamsta“ dėl koronaviruso buvo priversti atšaukti net 46 renginius, kol kas neaišku, kiek renginių teks perkelti, nes klubas neįsivaizduoja, kada galės atverti duris.

„Visiems žmonėms grąžinome visus pinigus už įsigytus bilietus, tik du renginiai, kuriuos organizuojame ne mes, perkelti į kitas vietas, vasaros kiemelius ar kitą lauko erdvę“, – sako O.Gibiežė.

Organizatorių nuotr./Austėja Jablonskytė
Organizatorių nuotr./Austėja Jablonskytė

Sostinės centre įsikūręs naktinis klubas „Materialistė“ taip pat nežada greitu metu atverti durų. Anot klubo vadovo Mato Puodžiūno, tikimasi duris atverti birželio pabaigoje.

„Manau, kad mes būsime vieni paskutinių, kurie galės atsidaryti. Naktiniai klubai talpina apie kelis šimtus žmonių, todėl labai abejojame, kad tai įvyks greitai. Mūsų nuomone, klubas veiklą pradės geriausiu atveju birželio pabaigoje“, – sako M.Puodžiūnas, pabrėžęs, kad atvėrus duris ir toliau bus laikomasi saugumo reikalavimų, bus ribojamas žmonių skaičius.

Daug apsaugos priemonių klubas įsigijo dar prieš karantiną, žada panaudoti turimus resursus, bet neatmetama mintis, kad tai net ir vasaros viduryje nesužadins noro linksmintis.

„Kad tik nebūtų, kad pačioje pradžioje klubai bus apytuščiai, o jau visi darbuotojai pakviesti. Kadangi mes vykdome veiklą tik dvi dienas per savaitę, daugelis darbuotojų turi kitus darbus, tai atsidaryti dabar nebūtų protinga ir dėl to. Jau tiek laiko prakentėjome, kad tikrai nebūtų protinga skubėti ir vėl viską kentėti iš naujo“, – sako M.Puodžiūnas.

Gėjų klubas svarsto tapti baru

Atsidaryti tik vasarai įsibėgėjus tikisi ir Vilniuje įsikūrusio gėjų klubo „Soho“ vadovas Artūras Tyškevič, tačiau, jo teigimu, tikėtina, kad atidarymo data tikrai nusikels.

„Ir tai dar klausimas, ar Vyriausybė leis dirbti vietoms, kuriose susirenka apie keli šimtai žmonių. Abejojame tuo, nes buvome pirmieji, kuriems uždraudė dirbti, tikėtina, kad ir karantinas mums bus panaikintas vėliau“, – sako klubo vadovas.

Audriaus Dzimidavičiaus nuotr./DJ Wika
Audriaus Dzimidavičiaus nuotr./DJ Wika

Alternatyvų, kurios padėtų pradėti veiklą, ieškoma, tačiau jų yra mažai. Anot vadovo, dezinfekcinės priemonės tikrai nepadėtų plisti koronavirusui, egzistuoja galimybė „Soho“ veiklą vykdyti tik kaip barui, tačiau taip susilpninti finansinį smūgį vargu ar pavyks. Iki karantino gėjų klubas veiklą vykdė tik penktadieniais-šeštadieniais, tad dabar svarstoma veikti kasdien.

„Mes prieš keliolika metų taip veikėme, todėl kasdien veikiantis baras gal ir būtų reali alternatyva sumažinti nuostolius. Vis dėlto vasarą žmonės linkę sėdėti lauke, mes galimybės turėti lauko terasą neturime, todėl nežinau, ar tai išgelbės mus“, – sako klubo vadovas, pabrėžęs, kad kol kas kalbėti apie patirtus nuostolius sunku, tačiau skolos greitai didėja.

Vilniaus Naujamiestyje įkurto menų fabriko „Loftas“ vadovas Viktoras Diawara sako, kad vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymais nėra aišku, kada vykdoma veikla jau gali būti traktuojama kaip masinis renginys. Kaip pavyzdį V.Diawara pateikia duris atvėrusius prekybos centrus „Ikea“ arba „Senukai“, kurie tik atsidarę pritraukė didžiules mases žmonių.

„Niekas nėra aišku, tad mes nieko nenorime planuoti. Jeigu egzistuoja pilkos zonos, nesinori elgtis socialiniai neatsakingai“, – sako klubo vadovas.

Gražvydo Kaškelio nuotr./Pirmosios „Loftas Fest“ dienos akimirka
Gražvydo Kaškelio nuotr./Pirmosios „Loftas Fest“ dienos akimirka
Gražvydo Kaškelio nuotr./Pirmosios „Loftas Fest“ dienos akimirka
Gražvydo Kaškelio nuotr./Pirmosios „Loftas Fest“ dienos akimirka

Vasarą dėl buvusiame fabrike įkurto klubo jau ne vienerius metus vakarėliai persikeldavo į lauką, tačiau ar pavyks toliau organizuoti renginius po atviru dangumi – nežinia. Dar prieš paskelbiant karantiną „Loftas“ atšaukė visus suplanuotus koncertus, kurie turėjo tęstis iki pat rugsėjo. Ir nors renginiai atšaukti, jeigu tik bus limitas, leidžiantis rinktis keliems šimtams žmonių, veiklą „Loftas“ vykdys.

Visgi, jeigu po atviru dangumi burtis bus leista, pavyzdžiui, iki šimto žmonių, deja, bet to neužteks, kad renginiai įvyktų. Anot V.Diawaros, tokiu atveju bilieto kaina turėtų ženkliai šoktelti, o tai šiuo metu sunkiai įmanoma.

„Jeigu bus skaičiuojama kiekvienas kvadratas, skirtas žmogui, bandysime plėsti erdvę, ieškoti išeičių, bet kol kas nieko oficialaus nėra paskelbta, esame nežinioje. Žinau, kad maisto parduotuvės yra būtinybė, bet muzika, kaip ir baldų parduotuvės, taip pat yra būtina, todėl tikimės, kad mus leisti tęsti veiklą“, – sako V.Diawara, besitikintis, kad Lietuva vadovausis Danijos pavyzdžiu, kuri paskelbė leidžianti vykti renginiams iki 500 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius