TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Liudas Mikalauskas: „Mirė P.Bingelis. Kas kaltas? Ogi mes patys“

Operos solistas Liudas Mikalauskas įsitikinęs, kad dėl dirigento, Nacionalinės premijos laureato Petro Bingelio mirties esame kalti mes patys. Taip jis sureagavo į žinią apie dar vieną koronaviruso auką.
Liudas Mikalauskas
Liudas Mikalauskas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Šiandien mirė Bingelis... Kas kaltas? Ogi mes patys. Sakau tai iš širdies, nes šiandien labai skauda. Kalti mes patys, nes savo veikimu raginome ir kitus veikti. Bijodami, kad neįvykdysime visų projektų, neišnaudosime finansavimo, nepasieksime šių metų užsibrėžtų tikslų, negalėsime perkelti dotacijų, veikėme, dirbome, skubėjome išleisti premjeras, padaryti įrašus, rizikavome ir neišdrįsome prisėsti keletą mėnesių.

Galvojome, kad publika neištvers be mūsų kuriamo meno, todėl rinkomės ir rizikavom vienas kito sveikata. Provokavome Kultūros ministeriją priimti kitokias nei SAM rekomendacijas, neva mūsų darbo pobūdis reikalauja, kad būtų leidžiama dirbti po daugiau nei dešimt asmenų.

Bandėme ieškoti papildomų įstaigos plotų įtraukiant „sandėliukus“, kad tik užtektų po 10 kvadratinių metrų vienam atlikėjui, o galų gale vis tiek repetuodavome vienoje erdvėje. Teatruose, filharmonijose, choruose ieškojome ir ieškojome galimybių dirbti darbus. reikalaujančius, kad vienoje erdvėje būtų dešimtys žmonių. O reikėjo pasėdėti namie.

Reikėjo, nes šiandien skauda! Veikėme ir savo veikimu provokavom kitus veikti. Taip veikė ir Kauno choras, siekdamas paruošti suplanuotas programas, padaryti įrašus, nes juos neva būtina padaryti, kitaip juk negalima, nes liksi nesuprastas.

Kaip išeisi dirbti nuotoliniu būdu, jei kiti dirba pilnu pajėgumu. Nemokėjome prisitaikyti, nemokėjome pakeisti darbo pobūdžio, rinkomės, rizikavome.

Nereikalingos tokios premjeros, nereikalingos tokios repeticijos, nereikalingi tokie įrašai, dėl kurių šiandien neturime Petro Bingelio. O galėjom stabtelti, palaukti ir po pandemijos susitikę dar kartą pilnose salėse sudainuoti Carmina Burana.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Liudas Mikalauskas, Jurgita Kupčinskienė ir Petras Bingelis
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Liudas Mikalauskas, Jurgita Kupčinskienė ir Petras Bingelis

Viskas, to nebebus. Žinau, kad bus piktų, kad bus sakančių, kad turime dainuoti ir šokti bet kokiu atveju, bet man šiandien labai gaila... Ir tai dar ne pabaiga...

Ilsėkitės ramybėje, brangus Maestro, be Jūsų Kaunas ir Lietuva jau ne tokie“, – feisbuke gerbiamą dirigentą išlydėjo Liudas Mikalauskas.

15min primena, kad choro ir orkestro dirigentas, pedagogas, Lietuvos ir Kauno miesto politinis ir visuomenės veikėjas, Nacionalinės premijos laureatas Petras Bingelis mirė sekmadienį.

Lrytas.lt skelbia, kad P.Bingelis buvo gydomas reanimacijos skyriuje. Jis iš pradžių buvo gydomas LSMU Kauno ligoninėje, o tada pervežtas į specialų Kauno klinikų reanimacijos skyrių, skirtą COVID-19 pacientams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius