Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nukėlinėjamą koncertą-eksperimentą lydi chaosas: leidimo nėra, skundų daugėja

Visuomenės dėmesio sulaukęs ir jau ne vieną kartą skirtingose vietose turėjęs įvykti, bet nukeltas Boris Brejcha koncertas vėl pakeitė lokaciją. Kaip skelbiama bilietų platintojų, šįkart renginys yra planuojamas Klaipėdoje. Vis dėlto gali būti, kad kaip ypač žinomo didžėjaus įvardijamo Boris ir vėl Lietuvoje nepamatysime – bent jau Klaipėdos miesto savivaldybė renginiui dar nėra suteikusi leidimo, nes organizatoriai neišpildo visų reikalavimų, o derybas lydi keistos istorijos detalės.
Vitalij Litvinenko
Vitalij Litvinenko / 123RF ir „Sound Traffik“ nuotr.

15min jau rašė apie Lietuvoje planuotą pirmą eksperimentinį koncertą su 2000 žiūrovų „Karnavalas-eksperimentas su Boris Brejcha“. Iš pradžių jį svarstyta surengti Vingio parke, Kalnų parke arba Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Tiesa, pirmieji du variantai buvo atmesti, nes Vilniaus miesto savivaldybė neišdavė leidimo, o „Žalgirio“ arenos variantas, anot organizatoriaus, nebetiko, nes pagal dabar galiojančius reikalavimus žiūrovams joje būtų leista tik sėdėti.

Atkrito ir paskutinė viltis eksperimentinį koncertą surengti Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome. „Netekome festivalio vietos“, – buvo rašoma renginio organizatoriaus puslapyje. Visgi aerodromo direktorius Justas Limanauskas tuo metu 15min paaiškino, jog renginys negalėjo įvykti dėl organizatorių kaltės – jie neįvykdė įsipareigojimų.

„Scanpix“ nuotr./Boris Brejcha
„Scanpix“ nuotr./Boris Brejcha

Panašu, kad visų šių nukeltų renginių organizatorius Vitalijus Litvinenko, šiuo metu vadovaujantis VšĮ „Kultūra, menai, pramogos“, ir toliau nepasiduoda – koncertą (jau nebe eksperimentą, mat karantinas pasibaigė) jis skelbia perkėlęs į Klaipėdos vasaros koncertų estradą. Tokia renginio lokacija skelbiama ir bilietų platintojo svetainėje „Paysera Tickets“.

Leidimas dar nesuteiktas, bet prekiaujama bilietais?

15min susisiekė su Klaipėdos miesto savivaldybe, kad išsiaiškintų, ar leidimas liepos 11 dieną turėsiančiam įvykti renginiui yra suteiktas. Beje, prieš tai Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis Žukauskas 15min pasakojo, kad V.Litvinenko renginio bilietais pradėjo prekiauti ir dar neradus dialogo su Vilniaus miesto savivaldybe. Tokį elgesį K.Žukauskas pavadino nesolidžiu.

Panašiai atrodo ir šių dienų V.Litvinenko bendradarbiavimas su Klaipėdos miesto savivaldybe. Kaip 15min atskleidė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis, su V.Litvinenko šiuo metu diskusijos vyksta, tačiau dalis įsipareigojimų iš jo pusės dar nėra įvykdyta, dėl to savivaldybė neskuba suteikti leidimo koncertui įvykti.

„Mes su juo dirbame, bendraujame, bet sekasi labai sunkiai. Jis dar nėra įvykdęs įsipareigojimų, kai įvykdys, tuomet ir išduosime leidimą“, – komentavo M.Poimanskis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Klaipėdos vasaros estradoje šėlo Džordanos Butkutės gerbėjai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Klaipėdos vasaros estradoje šėlo Džordanos Butkutės gerbėjai

Paklaustas, kaip vertina, kad nors leidimas koncertui nėra išduotas, bet prekyba bilietais jau yra vykdoma, M.Poimanskis teigė, kad bilietų platintojui savivaldybė negali įsakyti, ar prekiauti bilietais, ar ne. Vis dėlto jis su „Paysera Tickets“ pasikalbėjęs ir paprašęs palaukti, kol organizatorius įvykdys visus įsipareigojimus. Esą ši platforma tąkart buvo pažadėjusi, jog bilietų prekyba bus sustabdyta.

Penktadienį M.Poimanskis tikino dar kartą paskambinęs bilietų platintojui ir šis teigęs, kad nors jų svetainėje iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog bilietai yra parduodami, iš tiesų taip nėra – bilieto į Boris Brejcha koncertą šiuo metu įsigyti neįmanoma.

Susisiekus su „Paysera Tickets“ ir pasakius, kad nori įsigyti bilietą į Boris Brejcha koncertą, tą pačią dieną buvo pateikta kitokia informacija – bilietų platinimo sistemą patikrinusi konsultantė teigė, kad koncerto bilietų prekyba vykdoma kaip įprastai.

Tokia informacija ypač nustebino Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovą. Vis dėlto jis pastebėjo, jog leidimas nėra būtinas, jeigu norima iš anksto prekiauti bilietais. Tiksliau, svarbiausia įsipareigojimus įvykdyti iki nurodytos dienos, kad leidimas būtų suteiktas.

„Visų įsipareigojimų įvykdymo lauksime iki tol, kol liks 3 dienos iki renginio“, – sakė M.Poimanskis ir pridūrė kitu atveju su renginio organizatoriumi nebendradarbiausiantis.

15min.lt nuotr./Klaipėdos savivaldybė
15min.lt nuotr./Klaipėdos savivaldybė

M.Poimanskio duomenimis, iki šiol koją su organizatoriumi dialoge kišo tai, kad V.Litvinenko dar nebuvo pasirašęs kai kurių sutarčių, susitaręs su kai kuriomis institucijomis dėl viešosios tvarkos plano ir neatsiskaitęs už vietos nuomą.

Keistas M.Poimanskiui pasirodė ir paskiausias pokalbis su V.Litvinenko. „Jis sakė, kad kažkas mirė, dėl to jis kažko nespės padaryti“, – pasakojo vyras.

Jautri istorija savivaldybės neįtikino – sąlygos organizatoriui nebuvo palengvintos.

Atlikėjo turo programoje Lietuvos nėra

Eksperimentinio karnavalo bilietų prekyboje įvyko ir kiti pokyčiai – kai kurių bilietų kainos krito nuo 120 iki 20 eurų. Kaip buvo pranešta, visa tai dėl to, kad koronaviruso testai mažėjant atvejų skaičiui nebėra privalomi. Taip pat karnavalas išsidėliojo į dvi dienas – pirmąją dieną numatytas karnavalas, kurio muzikinė dalis nenurodoma, tačiau nurodoma kaina – viso labo 20 eurų.

Čia pat rašoma, kad į pirmąją renginio dalį nemokamai galės patekti tie, kurie tebeturi 2019-ais ir 2020-ais metais neįvykusių „Sound Traffik“ renginių – Helovino karnavalo ir „Grand Velykų 2020“ – bilietus.

Antrąją renginio dieną turėtų pasirodyti lauktoji žvaigždė – didžėjus Boris Brejcha, todėl kaina yra atitinkamai didesnė – nuo 29 eurų.

Kas siūloma tiems, kurie Boris Brejcha karnavalo bilietus įsigijo už didesnę kainą? Šiuo metu oficialiame koncerto puslapyje feisbuke „Sound Traffik“ nurodo, kad už 59 eurus bilietus įsigiję asmenys galės stovėti arčiau scenos.

Visgi iš pat pradžių prie renginio reklamavimo prisidėjęs Boris Brejcha to jau nebedaro – šiuo metu Lietuva net nėra įtraukta į jo turo programą, bilietų savo oficialioje svetainėje jis taip pat neplatina.

15min dėl situacijos kreipėsi ir į patį Boris Brejcha, šiuo metu laukiama jo atsakymo.

Ekrano nuotr./Boris Brejcha savo muzikiniame ture Lietuvos nenurodo
Ekrano nuotr./Boris Brejcha savo muzikiniame ture Lietuvos nenurodo

Skundai, bankrotai ir melai

15min susisiekė su Valstybine vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT), kurios atstovė patikino, kad VVTAT šiuo metu nagrinėja 8 vartotojų rašytinius prašymus dėl VšĮ „Kultūra, menai, pramogos“ negrąžinamų pinigų už neįvykusių / perkeltų renginių bilietus.

Nekokios nuotaikos vyrauja ir puslapyje „Rekvizitai.lt“. Kaip jau rašė 15min, dar prieš daugiau nei penkerius metus čia buvo paliktas skundas, kad Všį „Sound Traffik“ nevykdo įsipareigojimų, įmonės vadovas čia išvadintas apgaviku.

„Šis organizatorius nesumoka atlikėjams, savanoriams, negrąžina užstatų. Iki paskutinio reklamuoja didžėjus, tačiau jie negroja, nes nesugebėjo jiems apmokėti skrydžio bilietų. Taip pat ignoruoja bet kokius prašymus susimokėti gražiuoju, dažniausiai užsiundo savo pakalikų“, – rašoma dar 2015-aisiais publikuotame komentare.

Tais pačiais 2020-aisiais Všį „Sound Traffik“ bankrutavo, tada V.Litvinenko įkūrė naują VšĮ „Kultūra, menai, pramogos“ ir toliau tęsė savo veiklą.

Ironiška, tačiau nors įmonės pavadinimas kitas, feisbuke organizatorius tebeprisistato bankrutavusios įmonės vardu „Sound Traffik“.

Dar didesnį nepatikimumo jausmą bendradarbiaujantiems su VšĮ „Kultūra, menai, pramogos“ ar „Sound Traffik“ kėlė V.Litvinenko pateikta dezinformacija.

Kaip anksčiau 15min paaiškino Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis Žukauskas, sprendimui nebendradarbiauti su V.Litvinenko įmone įtakos turėjo ir jo melas. Laiške Vilniaus miesto savivaldybei jis dėstė dėl eksperimentinio renginio sulaukęs Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) ir ministerijų palaikymo, tačiau, pasirodo, jokio palaikymo iš minėtų įstaigų nebuvo.

Taip pat K.Žukauskas neslėpė iš rinkos žinovų apie minėtą organizatorių išgirdęs blogų atsiliepimų. Plačiau apie V.Litvinenko užmojus ir melą Vilniaus miesto savivaldybei skaitykite čia.

Su organizatoriumi susisiekti nepavyksta

15min ne kartą bandė susisiekti su renginio organizatoriumi V.Litvinenko, bet to padaryti kol kas nepavyko – įmonės rekvizituose nurodytas telefono numeris išjungtas, o asmeniniu numeriu V.Litvinenko neatsiliepia. Neatsako kol kas jis ir el. paštu.

Kaip atgauti pinigus?

VVTAT 15min pripažino dažnai sulaukiantys klausimų apie tai, kaip atgauti pinigus už neįvykusius ar nukeltus koncertus. Dėl to tarnyba sutiko pasidalyti patarimais, kurie aktualūs nemalonioje situacijoje atsidūrusiems lietuviams.

„Jeigu renginys neįvyko dėl karantino apribojimų, vadovaujamasi tvarka, kuri buvo patvirtinta specialiu įstatymu. Tai yra: vartotojui gali būti siūloma kita data, kuponas kito renginio paslaugoms, ar, jei nepasinaudojama siūlomomis galimybėmis, grąžinami sumokėti pinigai.

Minėtos nuostatos taikomos renginių organizavimo sutartims, kurios buvo sudarytos iki 2020 m. kovo 15 d. įskaitytinai (vertinama, kada buvo sudaryta pirmoji sutartis dėl renginio), ir kai renginys turėjo įvykti karantino draudimų laikotarpiu arba praėjus 3 mėnesiams po karantino metu nustatytų draudimų panaikinimo. Minėtos nuostatos netaikomos vartojimo sutartims, sudarytoms dėl renginių organizavimo paslaugų, kurios yra nutrauktos iki įstatymo įsigaliojimo, t.y. iki š. m. gegužės 13 d.“, – rašoma VVTAT atsiųstame laiške.

Tarnyba pabrėžia, kad nepavykus išspręsti klausimo geranoriškai, vartotojas turi teisę kreiptis į VVTAT. Šiuo atveju reikia pateikti prašymą, kreipimosi į paslaugos teikėją kopiją, paslaugos teikėjo atsakymo kopiją, bilietų kopijas ir pinigų sumokėjimą už paslaugas patvirtinančio dokumento kopiją (el. paštu tarnyba@vvtat.lt arba raštu adresu Vilniaus g. 25, Vilnius).

„Jeigu renginio atšaukimas nesusijęs su karantino apribojimais ir vartotojui negavus visų ar dalies paslaugų, už kurias iš anksto sumokėta (šiuo atveju – neįvykus renginiui, už kurį iš anksto sumokėta įsigyjant bilietus), tai laikoma sutarties neįvykdymu ir prieštarauja teisės principui „sutarčių reikia laikytis“, kuris įtvirtintas Civilinio kodekso 6.189 straipsnio 1 dalyje.

Taip pat pažymėtina, kad sutartinė civilinė atsakomybė yra turtinė prievolė, kuri atsiranda dėl to, kad neįvykdoma ar netinkamai įvykdoma sutartis, kurios viena šalis turi teisę reikalauti nuostolių atlyginimo, o kita šalis privalo atlyginti dėl sutarties neįvykdymo ar netinkamo įvykdymo padarytus nuostolius, pavyzdžiui, grąžinti už bilietus į neįvykusį renginį sumokėtus pinigus.

Tokiu atveju pirmiausia, vartotojui reikėtų raštu kreiptis į paslaugos teikėją (šiuo atveju į renginio organizatorių) su raštiška pretenzija ir išdėstyti savo reikalavimus. Būtina išsaugoti pinigų sumokėjimą už bilietus patvirtinantį dokumentą (pirkimo kvitą, mokėjimo kortelės sąskaitos išrašą ir pan.) bei bilietus į renginį.

Paslaugos teikėjui nesutikus su vartotojo reikalavimais, jis privalo ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų nuo vartotojo kreipimosi gavimo dienos, pateikti išsamų motyvuotą rašytinį atsakymą, pagrįstą dokumentais. Jeigu paslaugos teikėjas neatsako per nurodytą terminą arba atsako neigiamai, vartotojas turi teisę kreiptis į VVTAT dėl ginčo sprendimo alternatyvia (ne teismo) ginčų nagrinėjimo tvarka.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius