Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olegas Šurajevas prakalbo apie įveiktą depresiją: „Nereikėtų gėdytis ar vengti apie tai kalbėti“

Komikas, scenaristas Olegas Šurajevas prisijungė prie neseniai prasidėjusios emocinės paramos tarnybos „Jaunimo linija“ kampanijos „Jausmai gėdos nedaro“, kuri drąsina žmones atviriau kalbėti apie savo jausmus, įveikti gėdos jausmą ir dažniau dalintis išgyvenimais su kitais.
15min studijoje — Olegas Šurajevas
15min studijoje — Olegas Šurajevas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nėra vieno ir unikalaus recepto, kaip įveikti vidinius barjerus ir imti drąsiai kalbėti apie savo sunkumus. Svarbiausia yra klausytis savęs, bendrauti su savimi ir bandyti atpažinti jausmus“, – sako Olegas Šurajevas.

Jis prisipažįsta, kad sunkiausia buvo išbūti su kalte ir gėda. „Šių jausmų įsivardinimas man leido žengti kitą žingsnį – prisiimti atsakomybę. Aš negalėjau toliau ignoruoti, kaip jaučiuosi. Man tada atrodė, kad ignoruoju pats save“ – savo potyriais dalinosi komikas.

„Man prireikė daugiau nei trejų metų, kad galėčiau tuo, ką išgyvenau vienas, pasidalinti su artimais žmonėmis. Man pasisekė, kad mano aplinka suprato mane ir palaikė, bet tą supratau tik atsiverdamas. Taip pat daug pagalbos sulaukiau iš tėvų, kurie šiandien visai kitaip žiūri į psichoterapiją ir daug geriau supranta, ką išgyvena sunkumus patiriantys žmonės“, – teigia Olegas Šurajevas.

„Jaunimo linija“ kampaniją „Jausmai gėdos nedaro“ organizuoja paskatinta visuomenės tyrimo, kuris parodė, kad dauguma (71 proc.) 16–30 m. amžiaus jaunų žmonių susiduria su emociniais sunkumais ir didžiajai jų daliai (60 proc.) yra sunku kalbėti apie jausmus.

Apklausa parodė, kad daugiau nei pusė susiduriančių su emociniais sunkumais (56 proc.) jaučia nepasitenkinimą savimi, 49 proc. jaučia pyktį, 45 proc. – liūdesį, o 42 proc. nerimauja. Iš visų patiriamų jausmų žmonėms sudėtingiausia kalbėti apie neviltį (42 proc.), liūdesį (37 proc.) ir gėdą (35 proc.).

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Olegas Šurajevas
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Olegas Šurajevas

Apie jausmus kalbėti nėra paprasta

Savo asmenine patirtimi pasidalinęs Olegas sako, kad tikrai nėra paprasta pradėti kalbėti apie jausmus ir supranta, kodėl šis procesas gali užtrukti.

„Ilgai trunkantis jausmų slopinimas gali turėti liūdnų pasekmių, nes žmonės gali tapti priklausomi nuo alkoholio, narkotinių medžiagų, dažniau aplankyti mintys apie savižudybę. Net ir gilių išgyvenimų, depresijos, nereikėtų gėdytis ar vengti apie tai kalbėti. Gali būti baisu pradėti kalbėti, bet dar baisesnį darbą daro tyla. Po to, kai ėmiau atviriau dalintis tuo, kas su manimi vyksta, tapau daug atviresnis su draugais, o šiuo metu stengiuosi ir mokinuosi būti atviras ir su kolegomis“, – sako Olegas.

Vienu iš pirmųjų žingsnių prisijaukinti savo jausmus gali būti pokalbis su „Jaunimo linijos“ savanoriu. Pernai „Jaunimo linija“ bendrai atsiliepė į 58 263 skambučius, atsakė į 1160 laiškų, įvyko 987 pokalbiai internetu.

Galerijoje – Olegas Šurajevas 15min studijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius