Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Padėkos už vakcinas įrašą sukūręs taivanietis: „Jūs taip toli, bet vis tiek padėjot“

Neseniai Lietuva Taivanui padovanojo 20 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso dozių, už tai taivaniečiai tebejaučia didžiulį dėkingumą, kurį išreiškia padidėjusiu susidomėjimu Lietuva ir aukomis jai. Tačiau kodėl šalyje, kurioje gyventojų yra apie 24 mln., svarbiausia savaitės naujiena tapo palyginti kuklus dovanotų vakcinų skaičius? Apie tai, apie pasikeitusį taivaniečių požiūrį į Lietuvą ir koronaviruso situaciją ten 15min pasikalbėjo su vietos turinio kūrėju Shihkai.
Shihkai, Taivano vėliava
Shihkai, Taivano vėliava / Asmeninio albumo ir „Scanpix“ nuotr.

Birželio mėnesį Vyriausybė nusprendė Taivanui skirti 20 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso dozių. Tokia humanitarinė pagalba skiriama gavus Taipėjaus misijos Latvijoje pagalbos prašymą, ji bus paskirta iki rugsėjo pabaigos.

Panašu, kad naujiena, kuri Lietuvoje pernelyg nenuskambėjo, Taivaną bus iš esmės smarkiai sudrebinusi. Štai pajautę dėkingumą taivaniečiai Lietuvoje veikiančiam Krizinio nėštumo centrui taivaniečiai netikėtai paaukojo daugiau nei 100 tūkst. eurų siekiančią sumą. Didelės paramos sulaukė ir onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams padedantys fondai „Mamų unija“ ir „Rugutė“.

Taip pat pasirodė ir jautrus vaizdo įrašas, kuriame taivaniečiai už vakcinas dėkoja lietuviškai. „Sveika, Lietuva. Linkėjimai iš Taivano. Lietuva atsiuntė Taivanui 20 tūkst. vakcinų. Mes, taivaniečiai, norime padėkoti lietuviams už palaikymą. Tikimės, kad galėsime geriau pažinti vieni kitų kultūras ir sukurti gražią tautų draugystę. Ačiū tau, Lietuva! Petys už laisvę“, – vaizdo įraše lietuviškai sakė skirtingo amžiaus taivaniečiai – nuo pačių jauniausių iki vyriausių.

Vaizdo įrašą galite pamatyti čia:

VIDEO: Taivaniečiai dėkoja Lietuvai už atsiųstas vakcinas nuo koronaviruso

Būtent už šio vaizdo įrašo slypi daugiau nei 272 tūkst. sekėjų feisbuko platformoje turinčio Shihkai darbas, čia turiniu jis dalijasi kartu su savo lenkų kilmės mergina. Kūrėjas, keliautojas ir tinklaraštininkas 15min pasakoja visų pirma savo paskyroje pasidalijęs tuo, kad ieško savanorių vaizdo įrašo filmavimui.

„Per dvi valandas surinkau apie 27 žmones. Tuomet jiems parašiau vaizdo įrašo scenarijų ir kartu tiems taivaniečių savanoriams parašiau lietuvišką žodžių tarimą. Redaguodamas vaizdo įrašą praleidau apie visą naktį“, – pasakoja vaikinas.

Galbūt 27 čia nuskambės kaip kuklus skaičius, bet Shihkai skuba pastebėti, kad taip nėra. Anot jo, Taivane susidomėjimas Lietuva – didžiulis.

Asmeninio albumo nuotr./Shihkai su savo mergina
Asmeninio albumo nuotr./Shihkai su savo mergina

„Spėju, kad tai nėra didžiausios naujienos Lietuvoje, čia turbūt daug kas nežino Taivano. Bet pas mus tai didžiausios praeitos savaitės naujienos. Dėl to žmonės netgi pradėjo domėtis Lietuva – pirko lietuvišką šokoladą, kitus produktus. Tai yra visiškai neįtikėtina. Dabar netgi yra svarstančių čia atvykti, nes šis gestas mums buvo labai svarbus“, – teigia tinklaraštininkas.

„Auka atėjo pačiu laiku“

Tačiau kodėl padėkų šitiek daug? Juk, štai, pavyzdžiui, Japonija Taivanui skyrė net 6 mln. vakcinų, tačiau Lietuvos vardas čia šiomis dienomis skamba net garsiau.

„Mūsų kultūroje yra normalu pasakyti „ačiū“ už dovanas – iš to gimė ir šis vaizdo įrašas ar kitos iniciatyvos, – iš pradžių pabrėžia pašnekovas. – Kitas dalykas, mažiau šalių Taivaną pripažįsta kaip šalį, dėl to, kai atsiranda užsienio šalių, kurios nori mums pagelbėti, labai tą vertiname.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Taivanas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Taivanas

Viena šalis, kuri mums paaukojo vakcinų, buvo Japonija, kita – JAV. Gauti vakcinų iš Lietuvos buvo labai netikėta. Jeigu kas nors manęs būtų paklausęs, kas bus trečioji šalis, kuri mums paaukoja vakcinų, niekada nebūčiau pasakęs, kad tai bus Lietuva. Tai dar viena priežastis, kodėl žmonės taip reaguoja – jūs, Lietuva, taip toli nuo mūsų, bet vis tiek padėjote šia auka. Tai mums – išskirtinis atvejis.“

Situacija gerėja?

Shihkai pasakoja, kad šiuo metu paskiepyta jau yra apie 7 proc. Taivano gyventojų. Tiesa, tik 2 proc. iš jų – abiem vakcinos dozėmis. Vaikinas nuogąstauja, kad koronavirusui šalis išties nebuvo pasirengusi, dėl to dabar tenka patirti didelį vakcinų stygių.

„Pandemijos čia nebuvo, situacija čia buvo tokia, tarsi mes gyventume kitame pasaulyje. Maždaug prieš mėnesį su puse čia atsirado atvejų ir mes tam buvome nepasiruošę. Kadangi nenutuokėme, kad taip gali nutikti, vakcinų neturėjome, dėl to labai jaudinomės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kova su koronavirusu Taivane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kova su koronavirusu Taivane

Dabar situacija gerėja, turime tik apie 15 naujų koronaviruso atvejų kasdien“, – sako tinklaraštininkas.

Vakcinacijos procesas čia vyksta panašiai, kaip ir iš pradžių vyko Lietuvoje – anot Shihkai, dabar skiepijami ligoninių darbuotojai ir senjorai, kuriems yra daugiau nei 75 metai.

„Galiu pasakyti, kad Lietuva vakcinoms paaukoti pasirinko geriausią laiką“, – apie momentą, kai stygius buvo išties didelis, pasakoja tinklaraštininkas. Ir nors Taivane, kaip ir kitose šalyse egzistuoja tam tikra „vakcininė diskriminacija“, t.y. žmonės mieliau renkasi „Pfizer“, o ne „AstraZeneca“, Shihkai teigia, kad ilgą laiką norinčių skiepytis šia vakcina bus daug.

„Tai tikrai yra geriau negu nieko“, – sako jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius